Starten met freelancen
Droom je van een eigen zaak? Check dan eerst of je wel mag starten als freelancer of zelfstandige. Want niet iedereen mag een onderneming oprichten. Een belangrijke voorwaarde is of je over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikt. Wanneer je dat op zak hebt, ben je slechts zes stappen verwijderd voor de oprichting van een eigen zaak.
In België kan je opteren om te werken als zelfstandige in hoofdberoep en als zelfstandige in bijberoep. Het verschil tussen beide is heel duidelijk. Oefen je nog een andere beroepsactiviteit uit als werknemer, leraar of ambtenaar en werk je minstens halftijds in die functie, dan ben je een zelfstandige in bijberoep. Is je activiteit als freelancer je enige bron van inkomsten, dan ben je een zelfstandige in hoofdberoep.
Een volgende grote stap is de keuze van ondernemingsvorm. De kans is groot dat je al eens gehoord hebt van een eenmanszaak, een bvba of een nv. De keuze die je maakt bepaalt onder meer je inkomen, de boekhouding, aansprakelijkheid en de belastingen die je betaalt. Informeer je dus goed.
Elke freelancer betaalt elk kwartaal sociale bijdragen. Hoeveel sociale bijdragen je betaalt is afhankelijk van hoeveel je hebt verdiend en of je zelfstandig in bij- of in hoofdberoep bent. In sommige gevallen krijg je een vermindering of vrijstelling.
Daarnaast is elke zelfstandige btw-plichtig. De btw is een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten. Dat betekent dat je een btw-aangifte moet indienen. Verdien je minder dan 25.000 euro op een jaar? Dan kan je opteren voor de vrijstellingsregeling.
En tot slot moet elke onderneming een boekhouding bijhouden. Of je een vereenvoudigde boekhouding of een dubbele boekhouding voert, is afhankelijk van de grootte van je zaak.
Kijk ook in de kennisbank freelancers voor meer informatie over ‘starten als freelancer’.