SLUIT MENU

De krachten bundelen voor zorg- en verpleegkundigen van de toekomst

De voorbije maanden verschenen in de media negatieve berichten over de rol van de uitzendsector in de zorgsector. Het afwerven van vaste medewerkers – om ze nadien opnieuw als flexibele werkkrachten te plaatsen – is een van die berichten. Volstrekt onterecht, aldus Frederik Hectors, General Manager Care Talents. Als marktleider in de uitzendsector reikt hij andere stakeholders de hand om via een mix van vast en flexibel zorgtalent werk te maken van een toekomstbestendige zorgsector.

Als onderdeel van House of Talents is Care Talents al meer dan tien jaar de nummer één in het rekruteren van zorgprofielen. “We zetten in op een brede mix van talenten: verpleeg- en zorgkundigen, jobstudenten in de zorg, paramedische beroepen en beleids- en coördinerende functies”, bevestigt Frederik Hectors. “Dagelijks gaan er meer dan 800 verpleeg- en zorgkundigen, teamcoördinatoren en andere profielen voor ons en bij onze klanten aan de slag. Een van onze sterktes is dat we het volledige workforcedomein bestrijken, van projectstaffing tot interim en van vaste medewerkers tot freelancers.

Vergrijzingsgolf

In de zorgsector is het momenteel alle hens aan dek om zoveel mogelijk talent aan boord te halen én te houden. Volgens Frederik is de huidige vergrijzingsgolf – zowel in onze samenleving als op de arbeidsmarkt – de belangrijkste uitdaging waarmee de sector te kampen heeft. “Vandaag zijn we in Vlaanderen met ongeveer 220.000 85-plussers. In 2040 zal dat cijfer gestegen zijn tot 350.000. Ons huidig zorgsysteem is niet opgewassen tegen die vergrijzing. Tegelijk zien we een toenemende complexiteit in intensiteit qua zorgnoden, net omdat ouderen langer leven.”

Ook voor verplegend personeel zijn het uitdagende tijden. Frederik: “Met een verhouding van 1 op 11 verpleegkundigen – terwijl de Europese norm 1 op 8 is – vergt het heel wat kunst- en vliegwerk om voldoende handen aan het bed te krijgen. Tot overmaat van ramp zijn slechts 140.000 van de 210.000 geregistreerde verpleegkundigen in ons land actief. Het hoge arbeidsverzuim is een probleem dat de beleidsmakers dringend moeten aanpakken. Vanuit Care Talents willen we samen met sectorgenoten alvast een bijdrage leveren om de instroom van zorg- en verpleegkundigen op te krikken.”

Vanuit Care Talents willen we samen met sectorgenoten een bijdrage leveren om de instroom van zorg- en verpleegkundigen op te krikken.

Instroom bevorderen

Of het nu gaat om instroom, doorstroom en uitstroom: voor elk van deze hr-processen denkt Care Talents mee na over duurzame oplossingen.

Wat de instroom betreft, kunnen volgens Frederik alle stakeholders in de sector – van beleidsmakers tot zorginstellingen zelf – een belangrijke rol spelen om het imago van het beroep op te krikken. “Als we met alle actoren de krachten bundelen om een imagoswitch te realiseren, dan kunnen we jongeren warm maken voor het mooie beroep van zorg- of verpleegkundige. Met Care Talents organiseren we zelf al initiatieven op dit vlak, zoals getuigenissen van enthousiaste kandidaten.”

“In de praktijk blijkt ook dat heel wat studenten afhaken tijdens hun stage, wat uiteraard zeer jammer is. Daarom doe ik hier een warme oproep aan scholen en opleidingsinstellingen om die stages zo goed mogelijk op te volgen, zodat het volle potentieel ervan benut wordt.”

Het bevorderen van de instroom wordt trouwens alsmaar meer een spel zonder grenzen. “Samen met onze klanten kijken we steeds vaker over de taal- en landsgrens om nieuwe werkkrachten te vinden”, geeft Frederik aan. “Jammer genoeg is het zoeken en inzetten van buitenlandse medewerkers een lastig  administratief proces. Het homologeren van buitenlandse gezondheidszorgberoepdiploma’s is een parcours met vele hindernissen. Nochtans kunnen bijvoorbeeld Marokkaanse of Roemeense verpleegkundigen met veel werkervaring zeer waardevol zijn voor onze sector – weliswaar mits correcte afspraken met de betrokken landen, om daar geen heuse ‘care drain’ te creëren. Daarom zou het beter zijn om tijdens een aanwervingsprocedure niet enkel naar het diploma te kijken, maar via assessments kandidaten uitgebreid te screenen op zowel technische als mensgerichte vaardigheden.”

Extra focus op doorstroom

Een al even belangrijk aandachtspunt is de vraag hoe de zorgsector investeert in de loopbaan van medewerkers. Met andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat talentvolle medewerkers aan boord blijven van een ziekenhuis, woonzorgcentrum of centrum voor geestelijke gezondheidszorg?

“De doorstroom van personeel in zorginstellingen kan zeker verbeterd worden door te investeren in continue opleiding en professionele ontwikkeling”, geeft Frederik aan. “Dit verhoogt niet alleen de competenties van medewerkers, maar ook hun werktevredenheid en betrokkenheid. Bij Care Talents pakken we dit grondig aan, met bijvoorbeeld de inzet van twee coaches – één voor hr-gerelateerde vragen en één voor technische vaardigheden – per kandidaat. Daarnaast zijn uiteraard goede arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden en competitieve salarissen, essentieel. Een moderne werkgever moet maximaal investeren in meer welzijn op het werk, om zo de fysieke en emotionele belasting van zorgtaken tot neen minimum te herleiden. Tot slot hecht ik ook veel belang aan taakdiversificatie: hoe kan een zorg- of verpleegkundige zijn of haar kerntaken uitvoeren, met de patiënt of rusthuisbewoner die centraal staat?”

“Nog een belangrijk aandachtspunt is een betere vertegenwoordiging van zorg- en verpleegkundigen in de toplagen van het management. In zorginstellingen moeten het beroep en de belangen van medewerkers zo goed mogelijk verdedigd worden, waarbij directies luisteren naar de wensen en noden van het personeel. Zo ontstaat intern een breed draagvlak om het beroep van zorg- en verpleegkundige klaar te stomen voor de toekomst.”

Uitstroom beperken

Zijn de kritische geluiden in de media terecht over het afwerven van zorgpersoneel door de uitzendsector? Dragen zij op die manier bij aan een toenemende uitstroom van vaste medewerkers? Volgens Frederik zijn deze beschuldigingen volstrekt onterecht. “Het kan nooit de bedoeling zijn om mensen bij klanten weg te halen, om ze dan amper enkele weken later duurder te plaatsen. Als marktspeler willen we mee oplossingen aanreiken voor het nijpende personeelstekort, in plaats van extra tekorten te creëren. Het succes van Care Talents is trouwens het gevolg – en niet de oorzaak – van maatschappelijke trends, zoals de stijgende behoefte aan flexibel werk – inclusief de nood aan een gezondere werk-privébalans – bij medewerkers van alle leeftijden. ”

“Het grote aandeel van babyboomers dat momenteel de arbeidsmarkt verlaat, al dan niet in combinatie met het veeleisende takenpakket van zorgberoepen, leidt ertoe dat tienduizenden geregistreerde verpleegkundigen het beroep hebben verlaten. Vanuit de uitzendsector kunnen we de nodige tools aanleveren om deze ervaren talenten opnieuw in te schakelen op de werkvloer, met oog voor een flexibel werkregime een werkomstandigheden op maat. Op basis van mijn praktijkervaring in de sector pleit ik voor moderne zorgteams met een vaste kern, omringd met een flexibele schil. Ik ben ervan overtuigd dat die mix van stabiliteit en flexibiliteit de toekomst is, waarbij beide niveaus elkaar versterken. Aanvullend vind ik trouwens dat elke zorginstelling autonoom zou moeten kunnen bepalen hoe ze haar workforce inricht. Geef als beleidsmaker de nodige vrijheid, uiteraard binnen een duidelijk afgebakend wettelijk kader.”

Charter voor samenwerking

De oproep van Frederik is duidelijk: “Kunnen we als uitzendsector samen met de zorgkoepels geen modus vivendi vinden om elkaars sterktes uit te spelen, op weg naar een moderne werkomgeving in de zorg? Waarom geen toekomstbestendig workforcekader creëren dat gebaseerd is op realistische doelstellingen, en zonder de klassieke regulitis en onaangepaste normeringen? Met Care Talents zijn we alleszins vragende partij voor een charter dat de krijtlijnen verder uittekent voor een doeltreffende samenwerking. Als alle stakeholders in de sector – zorginstellingen, onderwijs, overheden, workforceleveranciers, zorgtechnologiebedrijven,… – de handen in elkaar slaan, worden zowel medewerkers als zorgbehoevenden hier beter van.”

Kunnen de uitzendsector en zorgkoepels samen geen modus vivendi vinden om elkaars sterktes uit te spelen, op weg naar een moderne werkomgeving in de zorg?

Lees ook :

Geert Van Cauwenberge
Na een loopbaan van 25 jaar bij een toonaangevende vakinformatieleverancier startte Geert in 2019 als freelance copywriter-eindredacteur-vertaler, met een specialisatie in B2B-content en promotionele communicatie in onder meer hr, finance, tax, accounting, legal en HSE. Onder het motto ‘Easy reading is hard writing’ tovert hij brondocumenten en onderzoeksrapporten om tot vlot geschreven nieuws- en contentartikels. Après une carrière de 25 ans chez un éditeur d'informations professionnelles bien connu, Geert se lance en 2019 comme rédacteur-traducteur freelance, spécialisé dans le contenu B2B et les communications promotionnelles pour les rh, la finance, la fiscalité, la comptabilité, le droit et HSE. Sous le motto ‘Easy reading is hard writing', il vulgarise des documents sources et rapports d'études en articles d'actualité et de contenu. Bekijk alle berichten van #Geert Van Cauwenberge