"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Outsourcing in de zorg: de kracht van een succesvol MSP-programma

Dat in de zorgsector de lijst van knelpuntberoepen erg lang is, hoeven we je niet te vertellen. Als gevolg hiervan ondervinden heel wat zorginstellingen problemen bij het inhuren van extern talent. Door een beroep te doen op de diensten van een Managed Service Provider (MSP), verloopt die zoektocht naar extra personeel een pak vlotter, flexibeler, kostenefficiënter én met respect voor de geldende wetgeving. Hoe zien Frederieke Schmidt Crans en Franz Hegemann, respectievelijk directeur en business unit manager bij Flexhuis, de vraag naar MSP-diensten in de zorg evolueren?

Je hebt het wellicht zelf al gemerkt op de werkvloer: de zoektocht naar gekwalificeerd personeel in de zorgsector verloopt niet altijd van een leien dakje. De vraag naar hoogwaardige zorgprofielen – van verpleegkundigen tot laboranten en van zorgkundigen tot kinesitherapeuten – blijft toenemen en de operationele uitdagingen blijven zich opstapelen. Daarom schakelen alsmaar meer directies en hr-teams van zorginstellingen Managed Service Providers in. Op die manier kan het zorgpersoneel maximaal focussen op haar kerntaak: het leveren van uitstekende zorg aan patiënten.

“Schaarste is een uitdaging waar we samen met onze klanten uit de zorgsector graag onze tanden inzetten”, zegt Frederieke Schmidt Crans. “Of het nu gaat om ziekenhuizen, thuiszorg of geestelijke gezondheidszorg: in elke organisatie zien we een toenemende behoefte om het inhuurproces van personeel van a tot z te verzorgen, onder meer op het vlak van sourcing van talent, dossierbeheer en het uitvoeren van betalingen. Terwijl samenwerken met een MSP-partner in de zorg de voorbije jaren erg gericht was op kostenbesparing, is er vandaag ook de focus op compliance – hebben zorgmedewerkers de nodige kwalificaties en bekwaamheden? – en het efficiënt opsporen van talent.”

Groeiende vraag naar MSP-diensten

Waarom stijgt de vraag naar MSP-diensten? De toegenomen kwaliteits- en patiëntveiligheidseisen en de strengere regelgeving zijn hier zeker belangrijke bepalende elementen. “In Nederland is het inschakelen van Managed Service Providers in de zorg al flink ingeburgerd, onder meer omwille van een strikte personeelsaangifteplicht à la sociale balans”, aldus Franz Hegemann. “Omdat we vanuit Flexhuis een klare kijk hebben op de personeelsdata van ingehuurde werkkrachten, bieden we zorginstellingen extra zekerheid en controle. In België kijken zorginstellingen voorlopig nog de kat uit de boom wat de inzet van MSP-diensten betreft. Personeelstekorten worden voornamelijk in eigen beheer opgevuld, via projectsourcing en uitzendarbeid. Het is pas na de covid-pandemie van enkele jaren geleden dat het inzetten van freelance zorgtalent is doorgebroken.”

“Terwijl samenwerken met een MSP-partner in de zorg de voorbije jaren erg gericht was op kostenbesparing, is er vandaag ook de focus op compliance en efficiënt talent opsporen.”

Holistische visie

“Binnen Flexhuis beschikken we over de nodige expertise om onze klanten snel en efficiënt extra personeel aan te reiken én om hen te adviseren hoe zij hun in- en uitstroombeleid beter kunnen uitwerken”, bevestigt Frederieke. “We suggereren hen om hun vertrouwde procedures in personeelsplanning los te laten en maximaal in te zetten op een mix van vaste en flexibele medewerkers. Hierbij moeten ook het inschakelen van buitenlandse arbeidskrachten, het omscholen van huidig personeel en het anders inrichten van interne werkprocessen voldoende aandacht krijgen. Die holistische benadering rendeert op lange termijn, al maken de beleidsmakers in België en Nederland het opdrachtgevers en MSP-aanbieders niet altijd makkelijk op dit vlak.”

Brede waaier van troeven

Frederieke en Franz zetten de troeven van de MSP-diensten van Flexhuis voor inhurende zorginstellingen graag in de kijker: “Een van onze sterktes is de maximale flexibiliteit in personeels- en capaciteitsbeheer. Of het nu gaat om ad-hoc vervangingen, langdurige contracten of seizoensgebonden pieken: dankzij de toepassing van een performant Vendor Management Systeem (VMS) en eigen talentpools kunnen we zeer snel schakelen. Dat is ook nodig, want in de zorgsector moeten we de hectiek van de dag aankunnen.”

“Een andere sterkte is onze verantwoordelijkheid voor het screenen, trainen en certificeren van zorgpersoneel. Zo garanderen we onze klanten dat ingehuurde professionals voldoen aan de vereiste normen en dat ze prima bijdragen aan een hoog niveau van zorgkwaliteit en patiëntveiligheid.”

Nog een troef is kostenbeheersing. “Door te kiezen voor een flexibel personeelsmodel, houden  zorginstellingen hun kosten beter onder controle. In plaats van te investeren in fulltime personeel voor zorgbehoeften die soms moeilijk te sturen zijn, maken ze gebruik van onze diensten op basis van vraag en aanbod. Hierdoor besparen ze kosten en zetten ze de schaarse financiële middelen efficiënter in.”

Last but not least is er de focus op patiëntenzorg. “Door het inhuurbeheer uit te besteden aan Flexhuis, kunnen zorginstellingen zich concentreren op hun kerntaak: het leveren van hoogwaardige zorg aan patiënten. Door administratieve lasten te verminderen en operationele processen minder complex te maken, creëer je extra ruimte voor uitstekende zorgkwaliteit en een positieve patiëntbeleving. Het inhuren van personeel in de zorgsector beperkt zich trouwens niet enkel tot zorgpersoneel. Ook voor profielen in hoger management, IT, security en schoonmaak kan een Managed Service Provider in actie schieten.”

“Door het personeelsbeheer uit te besteden aan een MSP, kunnen zorginstellingen zich concentreren op hun kerntaak: het leveren van hoogwaardige zorg aan patiënten.”

Breed intern draagvlak

Het inzetten van MSP-diensten in een zorginstelling is een proces dat niet over één nacht ijs gaat, geeft Franz aan. “Een MSP-programma kan pas succesvol starten en maximaal renderen als binnen een organisatie alle neuzen in dezelfde richting staan.Je moet een inhuurprogramma intern als business case ‘verkopen’, met duidelijke argumenten waarom je voor deze aanpak gekozen hebt en wat de voordelen zijn. Zo creëer je een breed draagvlak bij alle stakeholders.”

Frederieke vult aan: “Vaak is het de aankoopafdeling die de inhuur van extern personeel aanstuurt. Daar is uiteraard niets mis mee, maar hierdoor ontstaat de perceptie dat het inzetten van een MSP vooral een kostenbesparende beslissing is. Maar zoals ik al uitlegde, is ons doel veel breder: we willen de arbeidsmarkt ontsluiten en al onze expertise en netwerkmogelijkheden inzetten om snel goede kandidaten te vinden.”

Meer weten over MSP-dienstverlening?

Download gratis het onderzoeksrapport naar MSP-dienstverleners in Nederland en België.

 

Lees ook :

Geert Van Cauwenberge
Na een loopbaan van 25 jaar bij een toonaangevende vakinformatieleverancier startte Geert in 2019 als freelance copywriter-eindredacteur-vertaler, met een specialisatie in B2B-content en promotionele communicatie in onder meer hr, finance, tax, accounting, legal en HSE. Onder het motto ‘Easy reading is hard writing’ tovert hij brondocumenten en onderzoeksrapporten om tot vlot geschreven nieuws- en contentartikels. Après une carrière de 25 ans chez un éditeur d'informations professionnelles bien connu, Geert se lance en 2019 comme rédacteur-traducteur freelance, spécialisé dans le contenu B2B et les communications promotionnelles pour les rh, la finance, la fiscalité, la comptabilité, le droit et HSE. Sous le motto ‘Easy reading is hard writing', il vulgarise des documents sources et rapports d'études en articles d'actualité et de contenu. Bekijk alle berichten van #Geert Van Cauwenberge