Een versnelling hoger geschakeld in de begeleiding van langdurig arbeidsongeschikten: lancering ‘Terug Naar Werk’-fonds
Op 1 april 2025 kondigden federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, Federgon en Monizze de uitbreiding van het Terug-Naar-Werk-fonds (TNW) aan. Dankzij deze uitbreiding krijgen langdurig arbeidsongeschikten meer kansen op kwalitatieve begeleiding naar de arbeidsmarkt. “We willen mensen die langdurig ziek zijn zo goed mogelijk ondersteunen om terug aan het werk te gaan,” benadrukte minister Vandenbroucke. “Via een vouchersysteem en een laagdrempelig digitaal platform geven we hen de vrijheid om zelf te kiezen wie hen begeleidt. Dit moet betere resultaten opleveren.”
Een stap vooruit in re-integratie
Anno 2025 telt België meer dan een half miljoen langdurig arbeidsongeschikten. Hoewel steeds meer mensen via zogenaamde progressieve wedertewerkstelling het werk hervatten, blijft het een grote uitdaging om inactieven opnieuw te activeren. De federale regering wil daarom de samenwerking met zowel ziekenfondsen als private arbeidsmarktbemiddelaars versterken. Sinds 2024 worden langdurig zieken al binnen het eerste jaar van afwezigheid geadviseerd door adviserend artsen. De uitbreiding van het TNW-fonds moet ervoor zorgen dat nog meer mensen effectief de stap naar werk zetten.
Volgens minister Vandenbroucke is het essentieel dat langdurig zieken sneller en efficiënter ondersteund worden: “We zien dat het aantal mensen in progressieve wedertewerkstelling stijgt, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. De uitbreiding van het TNW-fonds is een noodzakelijke stap om de begeleiding te verbeteren en de arbeidsmarkt inclusiever te maken.”
Daarnaast benadrukt de minister dat de samenwerking met ziekenfondsen en private bemiddelaars cruciaal is voor het succes van het programma. “De ziekenfondsen hebben een belangrijke rol in het adviseren en begeleiden van patiënten. Maar met de hulp van private bemiddelaars vergroten we de toegankelijkheid en diversiteit van het aanbod, waardoor langdurig zieken een traject kunnen volgen dat echt bij hen past.”
“Met de hulp van private arbeidsmarktbemiddelaars vergroten we de toegankelijkheid en diversiteit van begeleiding voor langdurig zieken, waardoor ze een traject kunnen volgen dat echt bij hen past.”
Laagdrempelige toegang met TNW-vouchers
Vanaf 1 april 2025 kunnen langdurig arbeidsongeschikte werknemers en werklozen een TNW-voucher aanvragen. Hiermee kunnen ze terecht bij erkende dienstverleners voor loopbaanbegeleiding. Federgon, de beroepsfederatie van private arbeidsmarktbemiddelaars, speelt hierbij een cruciale rol. “Onze leden zijn gespecialiseerd in begeleiding en staan klaar om langdurig zieken te helpen bij hun re-integratie,” zegt Ann Cattelain, CEO van Federgon. “Via ons Guide-me-platform vinden ze eenvoudig een geschikte begeleider in hun buurt. Ons doel is simpel: de juiste mensen op de juiste plek krijgen.”
Het voucher-systeem werd al in een experimentele fase getest, waarbij werknemers die hun baan verloren door medische overmacht recht hadden op een vergoeding uit het TNW-fonds. De resultaten hiervan waren positief, maar de vraag bleef beperkt. Met de uitbreiding naar alle langdurig zieken verwacht men een grotere impact. “Tot nu toe werd er 7,5 miljoen euro gestort in het fonds, maar slechts 120 mensen hebben begeleiding aangevraagd. Dat aantal moet omhoog,” aldus minister Vandenbroucke.
De TNW-vouchers zijn bedoeld om de drempel tot begeleiding te verlagen en mensen sneller de juiste ondersteuning te bieden. Ze zijn niet alleen toegankelijk voor werklozen, maar ook voor mensen die in een aangepast of deeltijds werkregime willen terugkeren naar de arbeidsmarkt. “Het is belangrijk dat we re-integratie niet als een ‘alles of niets’-verhaal zien,” voegt Ann Cattelain toe. “Soms kan een gedeeltelijke terugkeer naar de werkvloer al een groot verschil maken voor iemands welzijn en toekomstperspectief.”
Guide-me: een platform voor begeleiding op maat
Om de drempel voor re-integratie te verlagen, lanceerde Monizze in samenwerking met Federgon het Guide-me-platform. Dit digitale platform helpt langdurig zieken bij het vinden van een geschikte begeleider. Ook bedrijven en TNW-coördinatoren van ziekenfondsen kunnen er gebruik van maken. “We willen de toegang tot werk zo eenvoudig mogelijk maken,” licht Corentin Dubois, COO van Monizze, toe. “Het platform biedt niet alleen begeleiding, maar ook handige tools zoals Jobcalc, waarmee gebruikers kunnen berekenen hoe werk hun ziekte-uitkering beïnvloedt.”
Het Guide-me platform brengt verschillende soorten begeleiding samen, van loopbaancoaching tot psychologische ondersteuning en advies over aanpassingen op de werkvloer. Corentin Dubois legt uit: “Sommige mensen hebben vooral praktische begeleiding nodig, zoals hulp bij het vinden van een job die past bij hun fysieke mogelijkheden. Anderen hebben eerder nood aan mentale ondersteuning of aanpassingen binnen hun huidige werkomgeving. Dankzij Guide-me kunnen ze gemakkelijk de juiste hulp vinden.”
Federgon heeft er bewust voor gekozen om het platform enkel open te stellen voor leden die voldoen aan strenge kwaliteitscriteria. “We willen zeker zijn dat langdurig zieken begeleid worden door ervaren professionals die hen echt vooruit kunnen helpen,” zegt Ann Cattelain. “Daarom hebben we met onze leden een netwerk van 553 contactpunten doorheen België opgezet, zodat er altijd begeleiding in de buurt beschikbaar is.”
Gedeelde verantwoordelijkheid
De uitbreiding van het TNW-fonds markeert de grootste samenwerking tot nu toe tussen de federale overheid en private arbeidsmarktbemiddelaars in de begeleiding van langdurig zieken. De betrokken partijen hopen hiermee een structurele verandering teweeg te brengen. “Om het tij te keren, moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen,” aldus Cattelain. “Werk kan een positieve invloed hebben op iemands herstel en welzijn. Wij noemen onszelf ‘ambassadeurs van werk’, omdat we geloven dat werk mensen gelukkiger maakt.”
“Werk kan een positieve invloed hebben op iemands herstel en welzijn. Bij Federgon noemen we onszelf ‘ambassadeurs van werk’, omdat we geloven dat werk mensen gelukkiger maakt.”
Minister Vandenbroucke sluit zich daarbij aan: “De integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers, zorgverleners, de overheid en de ziekenfondsen. We moeten allemaal samenwerken om de juiste ondersteuning te bieden, zodat niemand onnodig langs de zijlijn blijft staan.”
Een belangrijk aspect van deze aanpak is de betrokkenheid van artsen bij het re-integratieproces. Volgens Vandenbroucke spelen de adviserend arts, de preventie-adviseur-arbeidsarts en de behandelende arts een cruciale rol bij het begeleiden van patiënten. “We moeten afstappen van het idee dat werk en herstel elkaar uitsluiten,” zegt hij. “Veel mensen kunnen nog steeds een bijdrage leveren, mits ze de juiste ondersteuning krijgen.”
Met deze nieuwe initiatieven hoopt de federale regering dat steeds meer langdurig arbeidsongeschikten de kans krijgen om hun talenten opnieuw in te zetten. Dankzij de samenwerking met zowel publieke als private spelers is de weg naar duurzame re-integratie breder en toegankelijker dan ooit. “Iedereen verdient een eerlijke kans op werk,” besluit Ann Cattelain. “Met het TNW-fonds en Guide-me maken we die kans nu veel concreter en haalbaarder voor duizenden mensen.”
Lees ook
You must be logged in to post a comment.