SLUIT MENU

Gemma MacDonald, de nieuwe CEO van People2.0

Nextconomy-partner en payrollspecialist voor tijdelijke contracten TCP Solutions werd in april 2020 overgenomen door het Amerikaanse People2.0. Deze dienstverlener voor intermediairs die mensen en werk bij elkaar brengt, werkt de jongste jaren aan een internationale strategie.

De Engelstalige Gemma MacDonald heeft ruim twintig jaar ervaring in talent management. Zij versterkte in de eerste helft van 2021 voor de groep als Chief Operations Officer voor EMEA (de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika). Door de pandemie was deze ‘switch’ een bijzondere ervaring want “Ik bleef gewoon thuis aan hetzelfde bureau zitten.” Aangezien zij met een Belg gehuwd is en familie heeft in Antwerpen kent ze de Belgische arbeidsmarkt behoorlijk goed. Ze licht graag haar drie prioriteiten toe…

Dit artikel is aflevering 6 van de reeks ‘De CEO spreekt’. Hierin laat NextConomy leidinggevenden van organisaties aan het woord over hun visie op de toekomst van werk. Hoe zien zij de wereld van werk en de arbeidsmarkt veranderen en hoe spelen ze in op de kansen en bedreigingen? Welke inzichten delen ze?

1. Denk globaal maar handel lokaal

De Amerikaanse bedrijfsleiding dokterde een slimme overnamestrategie uit maar weet dat elk Europees land, ondanks de EU, een eigen regelgeving en cultuur heeft . Dat kan een vlotte paneuropese uitrol van een gebruiksvriendelijk tewerkstellingsplatform bemoeilijken. “Gelukkig biedt het Europese kluwen een enorme opportuniteit. Als People2.0 er het best in slaagt om die complexiteit te lenigen is een duurzaam succes verzekerd.  Want als het te eenvoudig was, waren wij ook overbodig.” lacht ze.

“We hebben een globale servicebelofte op vlak van payrolling en compliancy. Belgische bedrijven die buitenlandse profielen willen aantrekken of die een buitenlandse vestiging willen bemannen, kunnen bij ons terecht. Of omgekeerd: buitenlandse bedrijven die hun workforce willen versterken met Belgische professionals of zich in België willen vestigen. Ook op de specifieke noden van de vele Amerikaanse bedrijven in België kunnen we nu beter inspelen.”

We hebben een globale servicebelofte op vlak van payrolling en compliancy. Belgische bedrijven die buitenlandse profielen willen aantrekken of die een buitenlandse vestiging willen bemannen, kunnen bij ons terecht.

De core business voor het kantoor in Antwerpen is momenteel uitzendarbeid en werken met tijdelijke uitzendcontracten, daar waar het dienstenpakket van People2.0 in het algemeen gericht is op de flexibele/hybride/ruil van werk tegen vergoeding, waarvan freelancers een onderdeel van uitmaken. Het kantoor in Antwerpen zal nu gaandeweg het volledige aanbod met diensten ontwikkelen. Iris Vanroy, Operations Executive voor België is er het aanspreekpunt.

Waar mogelijk zoekt Gemma MacDonald naar synergie met haar vijfhoofdige People2.0. operations team in Amsterdam.  Maar ze weet dat cultuur en wetgeving tussen beide buurlanden erg verschillen.  In het  Amsterdams kantoor werken er 32 vaste personeelsleden die zo’n 800 klanten bedienen. “Wat er ook van zij, ik verwerk altijd en overal het sentiment van onze klanten in wat ik doe of onderneem. Het topmanagement gaat volledig mee in die klantenfocus. ”

2. Doe al het nodige om flexibele arbeid overal te faciliteren

De zakenwereld gonst van de ‘nieuwe’ wereldwijde revolutie op het gebied van arbeidskrachten. De versnelling op het vlak van technologie, globalisering, werken op afstand, het hybride kantoor en nieuwe werkattitudes ondersteunt de huidige vraag naar nog meer flexibiliteit en mobiliteit. People2.0  heeft een  performant dienstenplatform voor alle intermediaire spelers op deze flexibele arbeidsmarkt.

Vooruitlopend op de opkomst van een ‘on-demand’ mobiele ‘workforce’ biedt People2.0 zijn klanten een vlotte toegang tot een wereldwijde talentenpool. “En we maken het voor hen eenvoudig, snel, goedkoop en risicovrij.” Met zijn diensten stelt People2.0 het ecosysteem van talentaanbieders maximaal en heel flexibel in staat om nieuwe zakelijke mogelijkheden te ontsluiten. “In een ideale wereld moet iedereen altijd en overal voor iedereen kunnen werken…“

In een ideale wereld moet iedereen altijd en overal voor iedereen kunnen werken…

3. Help ambities realiseren

De Belgische arbeidsmarkt lijkt ons nogal stabiel, met minder bewegingen dan elders. Terwijl wij het eigenlijk wel van dynamiek moeten hebben. “Er blijven hier nog wel wat grijze zones over voor mensen die zonder een werkgever-werknemer relatie in volle vrijheid en vanuit een grote flexibiliteit diensten willen aanbieden. De overheid moet goed nadenken over hoe je dit best organiseert en faciliteert!”

De Belgische arbeidsmarkt lijkt ons nogal stabiel, met minder bewegingen dan elders.

De pandemie heeft velen verplicht om van de ene dag op de andere thuis te werken, als ze al niet tijdelijk werkloos werden. Werken werd meer plaats- en tijdonafhankelijk. “Deze grote shift heeft velen ernstig aan het denken gezet over de zin in en van hun job, velen zijn daarna ook effectief van werk veranderd. Met andere verwachtingen of een andere invulling van de werknemer-werkgeverrelatie. Covid heeft een aantal verouderde visies over arbeidsconventies aan het oppervlak gebracht en de freelance optie kwam op de voorgrond als een aantrekkelijk alternatief.” Freelancers verdienen alle steun om hun ambitie na te jagen!

Devies

“Zoek steeds de grenzen van je comfortzone op. Als je niet blijft bijleren dan verwaarloos je je potentieel om te groeien als mens en als professional.”


Over People2.0

People2.0 is sedert 2001 een onafhankelijk en wereldwijd platform voor het inzetten van allerlei soorten arbeidskrachten. De globale structuur telt experten qua payrolling en compliancy in 43 landen. De groep telt ruim 400 mensen in Amerika, Canada, Europa en Azië. Tegen 2025 zal People2.0 in 150 landen actief zijn.

Het bedrijf zorgt ervoor dat een organisatie tijdelijk talent kan inhuren zonder daarvoor zelf een bijkomende administratie te moeten voeren.  Het biedt immers ontzorgende oplossingen voor eindklanten en voor intermediaire partijen die aan talentacquisitie doen, inclusief uitzendbureaus, search en recruiting bedrijven, MSP, VMS, RPO, freelancer management systemen, online platforms, contracting solutions en compliance services.

Na de overnames en de integratie van WePayPeople (NL), Capital GES (CH) en TCP solutions (B) stelde People 2.0 in Europa een nieuw executive team aan. Vanuit de fundamenten van TCP Solutions wil People2.0 ook in België een groeiverhaal starten.

Philip Verhaeghe
Philip Verhaeghe is een onafhankelijk governance adviseur en een freelance redacteur over ondernemerschap en bestuur voor vakbladen, bedrijven en organisaties. Onderzoekt zowel de nieuwste trends als de klassieke uitdagingen die het verschil kunnen maken in de bestuurskamer of het directiecomité. Is als freelance redacteur ook actief voor onder meer Bestuurder”, “Guberna” en “Etion”. Werkte als algemeen secretaris voor VKW, het Instituut voor Bestuurders, Corgo en RNCI. Bekijk alle berichten van #Philip Verhaeghe