"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Achter de schermen van freelance platforms (in tijden van Corona)

Wie is beter geplaatst dan freelance platforms, VMS en MSP’s om de balans op te maken van de situatie van freelancers en hun opdrachten in deze uitzonderlijke tijden? Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te proberen trekken lijkt de trend positief. Tijd voor een virtueel ronde tafelgesprek met OpenWork, HeadFirst, hireme en proUnity.

Algehele proactiviteit

Het lijkt moeilijk om proactief te zijn als niets minder zeker is dan de volgende dag, maar is proactiviteit niet een van de kwaliteiten van optimisten? “We nemen contact op met onze klanten om hun situatie en hun uitdagingen te bekijken… en eventueel kansen te identificeren. Het doel is om oplossingen te vinden die voor alle drie de partijen werken”, zegt Natasja Spooren van HeadFirst. “Van onze kant hebben we een duidelijke toename van de proactiviteit van de contacten van de freelancers opgemerkt. Niets onlogisch, maar wel opmerkelijk”, bevestigt Hassane Lhasnaoui van hireme.

Minder dan 10% van de opdrachten in gevaar

Om de realiteit van de situatie beter te begrijpen heeft hireme zelfs een telefonische enquête gehouden bij 600 klanten: “Ook al staan we nog maar aan het begin van een uitzonderlijke situatie, de resultaten zijn geruststellend: minder dan 10% van de respondenten denkt dat ze hun opdrachten zullen moeten annuleren. Voor de meeste bedrijven is het ‘business as usual’. En de meest stabiele sector is absoluut de IT-sector. Maxime Giannini krijgt dezelfde cijfers voor zijn OpenWork platform: “60% van de opdrachten blijft lopen, 20% wordt uitgesteld, 10% wordt geannuleerd en 10% is nog steeds in afwachting.”

Sharing is caring

Om informatie te kunnen delen moet deze eerst worden geproduceerd. De mediasector staat momenteel zwaar onder druk, maar volgens Tania Vivane van proUnity is het nog te vroeg om trends te bevestigen: “Er komen nieuwe opdrachten binnen op ons proUnity Media platform, en de timesheets zullen binnenkort de stand van zaken op de markt voor freelance journalisten bevestigen.” HeadFirst en OpenWork plannen de komende dagen webinars voor freelancers. “Het doel is om alle vragen van freelancers en zelfstandigen te beantwoorden,” zegt Maxime Giannini.

Virtuele coffee corner

Hireme is actief in verschillende landen. Voor Hassane Lhasnaoui begint de uitdaging al intern: “We doen er alles aan om onze teams thuis te ondersteunen. Het is belangrijk om de continuïteit van de teamspirit te kunnen waarborgen. Opgesloten zitten is anders wanneer men in Parijs in een ruimte van 20 m² of in Brussel in een ruimte van 90 m² zit. Het is belangrijk te voorkomen dat werknemers zich geïsoleerd voelen. We hebben zelfs een incentive gelanceerd waarvan de bonus bestaat uit een ontbijt dat aan huis wordt bezorgd!” Maxime Giannini besluit vervolgens: “Elke ochtend drinken we virtueel een kopje koffie via Skype, waardoor we het contact kunnen versterken.

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant