Passie voor ondernemerschap – SBB CEO Raf Dom aan het woord
In de reeks ‘De CEO spreekt’ laat NextConomy CEO’s van organisaties aan het woord over hun uitdagingen en toekomstvisie. Hoe zien zij de wereld van werk en de arbeidsmarkt veranderen en hoe spelen ze hier op in? Raf Dom is CEO van SBB Accountants & Adviseurs en een actieve partner van ons netwerk.
In september bent u al twee jaar aan het roer bij SBB. Wat heeft dit voor u veranderd? Welke nieuwe inzichten hebt u opgedaan?
“Ik moet toegeven dat ik de impact van CEO worden wel wat onderschat had. Als CEO ben je het boegbeeld van het bedrijf: iedereen kijkt naar je en je mening telt zwaar door. Als CEO vertegenwoordig je dus echt wel heel de organisatie. Tegelijk heb ik kunnen ervaren dat ik voordien, als CFO, een heel ander zicht had op ons bedrijf. Er waren aspecten die ik niet kende of waar ik weinig of niet bij stil stond. Dit zowel in de positieve als in de negatieve zin.
Maar het zijn vooral de menselijke factor en de menselijke relaties die het grootste verschil maken. Vanuit mijn huidige functie besef ik nu ten volle hoe belangrijk het is om alle medewerkers te kunnen enthousiasmeren om samen onze droom waar te maken. Ik herhaal vaak waarom we ’s morgens opstaan: Om ondernemers te helpen om beter te ondernemen. Dat geeft ons energie.”
Zijn devies als CEO komt meteen spontaan maar daarom niet minder gemeend naar boven: het ‘keep it simple’ idee’:
“Ik wil de dingen op een bevattelijke manier uitleggen om zeker te zijn dat iedereen het begrijpt. Hoe kan je medewerkers meekrijgen in je verhaal als het veel te ingewikkeld uitgelegd wordt? Dat geldt voor alles: voor de interne organisatie, voor je producten, voor je planning en prioriteiten. Als je het niet eenvoudig uitgelegd krijgt kan je geen voortrekker zijn.”
Als je het zelf niet eenvoudig kan uitleggen dan deugt het niet
Deze focus op duidelijke, heldere en open communicatie zet meteen ook de toon voor de gedrevenheid in dit interview want Raf Dom gaat nog een stap verder: “Passie en overgave, dat is het belangrijkste dat je als CEO kan bieden en dat je ook zelf nodig hebt. Passie om een goede werkgever te zijn, passie om je klanten met de juiste oplossingen verder op weg te helpen. Een gedrevenheid die mensen mobiliseert en motiveert om als het er op aan komt, die extra inspanning te willen en kunnen leveren.”
Een voorbeeldje?
“Momenteel loopt er binnen ons bedrijf een mooie incentive-actie om samen toe te werken naar de aanwerving van onze 600ste medewerker. Momenteel bestaat onze grootste uitdaging er in om voldoende geschikt personeel vinden. Alleen zo komt de work-life balance van onze medewerkers beter in evenwicht en kunnen we nog verder gaan in de begeleiding van onze klanten. Want de vraag naar consultancy en advisering blijft maar toenemen. Als we erin slagen om eind dit jaar die zeshonderdste medewerker aan te werven gaan we dat volgend jaar in juli ook samen vieren: we prikken dan een extra feestdag voor iedereen met een keuze aan evenementen.”
Hoe is jullie HR-afdeling gestructureerd en hoe werkt u samen met uw directeurs?
“Onze afdeling HR bestaat uit vier divisies: administratie payroll met comp en ben, talentbeheer, rekrutering, en learning & development. Dit alles onder leiding van de HR-directeur. Ik overleg met elk directielid via tweewekelijkse individuele meetings, maar ook zeer veel ad hoc en uiteraard hebben we een wekelijkse vergadering van het directiecomité.”
De huidige schaarste op de arbeidsmarkt bezorgt ook deze CEO wel eens hoofdbrekens maar hij laat duidelijk verstaan dat ze deze uitdaging proactief en op meerdere vlakken aanpakken. De instroom verloopt al beter dan de vorige jaren.
Wat doen jullie om mensen aan te trekken en te behouden?
“We bieden veel flexibiliteit aan jonge mensen; we begrijpen dat zij meer belang hechten aan thuiswerk en een evenwichtig leven. De oudere medewerkers uit de babyboom generatie zien dat misschien anders. Maar wij passen ons aan, omdat het essentieel is dat medewerkers ontspannen en zorgeloos kunnen werken.We staan ook open voor hun wens om regelmatig van job of functie te veranderen wat ons team verrijkt met nieuwe energie en frisse ideeën.”
Denk in kansen en oplossingen, er zijn altijd opportuniteiten om iets te verbeteren
“We investeren in onze employer branding en ons imago, we doen aan campusrecruitment op de hogescholen en we staan zeker open voor zij-instromers. Dat mogen allerlei profielen zijn die geen klassiek fiscaal- of accountingdiploma bezitten. Als ze enthousiast zijn, over gezond verstand beschikken, een zekere gecijferdheid en vooral de wil om bij te leren, dan is er veel mogelijk: zo heeft onze productmanager corporate finance musicologie gestudeerd.”
Hebben jullie bepaalde initiatieven om het welbevinden te bevorderen?
“Eén van onze initiatieven is ons EAP-programma. Dat Employee Assistance Program biedt een mooie ondersteuning voor meer mentaal en emotioneel welzijn bij onze mensen en hun gezinnen. Iedere medewerker die het tijdelijk wat moeilijker heeft, kan jaarlijks voor zichzelf of voor een inwonend familielid gratis tot 6 consultaties bij een psycholoog nemen. Wij vinden dit een belangrijk hulpmiddel want het algemeen welbevinden is er mee gebaat en het is een wapen tegen burn-outs.”
Van HR naar extern talent is maar een kleine stap. We horen graag hoe SBB aankijkt tegen werken met extern talent.
“Uiteraard bestaat ons medewerkersbestand hoofdzakelijk uit vaste medewerkers met een contract van onbepaalde duur. Want het overgrote deel van onze business is recurrent met vaste relaties. Maar zowel in onze kantoren als op de hoofdzetel doen we geregeld en graag een beroep op freelancers.
In de kantoren gebeurt dit als er tijdelijk een capaciteitstekort is of een piek moet aangepakt worden. Op de hoofdzetel gaat het voornamelijk om unieke expertise die we niet hebben of niet het hele jaar door nodig hebben, al dan niet gekoppeld aan een project rond bijvoorbeeld rekrutering, marketing, controlling.”
Raf Dom is zeer te spreken over de kwaliteit, de kennis, de ervaring en de inzet van de meeste freelancers: “Wij hebben daar weinig of geen problemen mee: Ze zijn zeer flexibel en constructief en sommigen zijn zeer loyaal en komen regelmatig terug. Hun tarieven moet je niet vergelijken met lonen van bedienden in vast dienstverband. Die vergelijking loopt mank. Trouwens, onze medewerkers zijn ook niet de goedkoopste.“ (lacht)
Flexibele arbeidsmodellen worden steeds gebruikelijker en de focus ligt op het talent, eerder dan op de contractvorm
Laten we afronden met uw blik naar de ”toekomst van werk”?
Naar de toekomst toe wordt een flexibele mindset inzake tewerkstellingsvormen nog belangrijker. We krijgen te maken met mensen die gedurende een bepaalde periode van het jaar zeer veel willen werken en op andere tijdstippen niet of met mensen die hun tijdstippen of dagdelen zelf willen bepalen. Daarnaast groeit het werken met freelancers en andere externe talenten. We moeten er van uit gaan dat de norm van het ‘voltijds contract voor onbepaalde duur’ aan belang zal verliezen. Flexibele arbeidsmodellen gaan steeds gebruikelijker worden.
Dank u wel, dat laatste doet ons bij Nextconomy veel plezier!
Over SBB :
Met zijn bijna 600 medewerkers in 27 kantoren kan SBB Accountants & Adviseurs zich in heel Vlaanderen positioneren als een volwaardige ondernemerscoach voor meer dan 23.000 klanten. Dat zijn niet enkel KMO-ondernemers maar ook starters, (medische) vrije beroepers, freelancers of bestuurders, land- en tuinbouwers en socialprofitorganisaties.
Als een grote supporter van ondernemerschap in Vlaanderen ondersteunt SBB zijn ondernemers met slimme teams en tools. De SBB-accountants denken breed strategisch mee en worden geflankeerd door experten voor gespecialiseerd praktijkgericht advies over juridische, fiscale of financiële thema’s.
Lees ook:
You must be logged in to post a comment.