"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Van schaarste aan talent naar overvloed aan talent

Of ik in Londen een lezing van John Winsor wilde bijwonen? Met een gratis exemplaar van zijn boek ‘Open Talent’ er bovenop. Het boek was ik al aan het lezen, maar de mooie kans om John Winsor zelf aan het woord te horen, wilde ik niet laten liggen. En toegegeven, een tripje naar Londen is ook altijd meegenomen. Dank je wel dus aan Hannah Young van CXC voor de uitnodiging.

De wereld van werk verandert aan een ongezien tempo

Wanneer een aardbeving plaatsvindt, laat die het landschap veranderd achter. Zo zijn er ook echte schokgolven met de kracht van aardbevingen die de wereld van werk voortdurend laten veranderen.  Digitalisering en AI veroorzaken een aardbeving. Tot vijf jaar geleden dachten de meeste werkenden en bedrijfsleiders dat kantoren noodzakelijk waren om werk te verrichten. Van digitale nomaden had men amper gehoord, en toch is dit nu, post-corona, een behoefte voor grote groepen werkenden. Meer nog, digital nomads zijn een gigantische kans voor organisaties om altijd over het juiste talent te beschikken. Precies daarover gaat het boek ‘Open Talent, Leveraging the Global Workforce to solve your biggest challenge’ van John Winsor en Jin Paik.

Open Talent: een gigantische vijver met talent

De toekomst van werk ligt in open talent ecosystemen. Met deze visie als uitgangspunt willen de beide auteurs van ‘Open Talent’ lezers meenemen in deze fundamentele verandering in denken over werk en hoe werk is georganiseerd. Talent is aan zet, schrijven ze, en talent bepaalt de voorwaarden voor de samenwerking. Tienduizenden hoogopgeleide talenten over de hele wereld hebben hun banen verlaten zonder dat ze arbeidsmarkt verlaten. De meeste zijn gestart als freelancer of startten een onderneming. Ze bieden hun diensten aan via online platformen, en bepalen zelf wat, waar, wanneer, en aan welke prijs ze werken.

Organisaties die dit nieuwe spel slim spelen, hebben toegang tot een wereldwijde vijver vol met talenten. Winsor en Paik argumenteren dat de toekomst toebehoort aan die organisaties die een meer fluïde, wendbare en vooral samenwerkende structuur aannemen: de networked organization. Door naar individueel talent te kijken als deel van een wereldwijd ecosysteem worden niet alleen de grenzen van de eigen organisatie vaag, maar verhoog je ook het innovatief vermogen, je flexibiliteit en slagkracht. Je hebt immers altijd en overal toegang tot het juiste talent.

Wat is het ‘Open Talent’ concept?

Organisaties worden niet zomaar ‘networked organizations’ legt John Winsor uit, dat doe je door co-creatie van oplossingen met de meest gepassioneerde freelancers en klanten. Bedrijfsleiders moeten er zich van bewust zijn dat voor de meeste problemen waarmee ze worden geconfronteerd de oplossing, het nieuwe idee, niet binnen het bedrijf te vinden is. “If you rely solely on your own employees, you’ll never solve all your customers’ needs.” Wat als je je uitdaging voorlegt aan bronnen met talent buiten de organisatie? Succesvolle bedrijven zoals o.a. NASA herdenken de manier en het proces waarop ze traditioneel een uitdaging aanpakken. De focus komt dan te liggen op herdefiniëren van het probleem “the power of reframing the question” en het beheren van de oplossing, aldus John. Daarbij doen succesvolle organisaties beroep op getalenteerde werkkrachten die op projectbasis willen werken. “Je eigen medewerkers zijn nog steeds van cruciaal belang, stelt Winsor, maar open platformen vergroten het innovatief vermogen van je organisatie. Bovendien verschuif je talent van een vaste kost naar een variabele kost.”

“If you rely solely on your own employees, you’ll never solve all your customers’ needs.”

De vraag is niet ‘of’ maar ‘hoe’ word je een ‘networked organization’?

Organisaties moeten er zich bewust van zijn dat ‘fractionalized employment is happening now’. Steeds meer mensen willen bijklussen of gelijktijdig aan diverse projecten werken, projecten die ze zelf kiezen (en niet hun +1) omdat ze de uitdaging leuk vinden en ze passen in hun tijds – en plaats besteding. Door zich aan te melden op een van de (naar schatting)  meer dan 1000 wereldwijde online platformen waar vraag en aanbod naar hoogopgeleide arbeidskrachten bijeenkomen, vinden ze precies het soort werk en inkomen waarnaar ze op zoek zijn. “Platforms are the digitalization of staffing companies”, aldus Winsor.

Aan de zijde van organisaties is er veel meer koudwatervrees. “Are clients ready to become a networked organization?”, vraagt John zich af. Hij ziet bij manager vaak een persoonlijke existentiële bedreiging, vastgeroeste processen en bureaucratische procedures in combinatie met achterhaalde standpunten en inzichten. Maar hij waarschuwt: “If you don’t like change, you’re going to like irrelevance even less.”

“Er is een echte paradigmashift nodig: de cultuur in organisaties moet veel verder gaan dan de huidige grenzen van de organisatie. Organisaties moeten zich aanpassen aan talent omdat talent zich niet langer aanpast aan organisaties. Platformen veranderen fundamenteel hoe werkenden ingeschakeld kunnen worden in organisaties. Open talent groeit en bloeit omdat het mensen toelaat bezig te zijn met de dingen die mensen het meest motiveren.”

Er is een echte paradigmashift nodig: de cultuur in organisaties moet veel verder gaan dan de huidige grenzen van de organisatie.

Lees ook :

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu