"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Talenten aantrekken doe je met interessante projecten

“Zorg ervoor dat de projecten die je aanbiedt inhoudelijk en technologisch interessant zijn”, zegt Stefan Vanhoof, managing director Klanten & Resources bij Smals. “Zo vind je gemakkelijker de juiste talenten en vaker voor een lange termijn.”

De vzw Smals levert ICT-diensten en oplossingen aan de overheid in ons land. Haar belangrijkste taken zijn het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van informatiesystemen en ICT-infrastructuren voor verschillende diensten zoals de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt.

“De overheid is een veeleisende opdrachtgever”, steekt Stefan van wal. Projecten worden snel opgezet en afgewerkt waardoor we heel flexibel onze ICT-afdelingen moeten kunnen op- en afschalen. Hierdoor zijn we constant op zoek naar ICT-specialisten. Dat lukt, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt.”

Maatschappelijk relevante projecten

“Wij kunnen heel wat talenten overtuigen om voor onze organisatie te werken omdat wij inhoudelijk interessante projecten aanbieden. Wij werken met moderne technologieën waardoor onze medewerkers constant bijleren. Daarnaast dienen onze opdrachten een maatschappelijk doel. Onze baseline luidt dan ook ‘ICT for Society’.”

“De generatie ICT’ers die in de jaren ’80 van de vorige eeuw aan boord kwamen bij Smals gaat binnenkort op pensioen. Het zal een uitdaging worden om die te vervangen, maar door onze maatschappelijk relevante projecten en het aanbieden van de modernste tools, zal dit wel lukken.”

“De coronacrisis was bijvoorbeeld voor ons een erg intensieve periode. Gedurende twee jaar hadden onze ICT’ers het enorm druk om aan de vraag van de leden te voldoen. Hun werk had onmiddellijke impact op de dienstverlening van de overheid naar de burgers en bedrijven toe. Dat zorgde voor extra motivatie en mooie resultaten.”

Bewaken welzijn

“Eén van onze uitdagingen is om de cohesie tussen al onze talenten te bewaken. In onze sector is telewerk zeer gebruikelijk. We nemen tal van initiatieven zodat zij elkaar regelmatig ontmoeten waardoor collega’s ook zelfs vrienden worden. Wij doen dat omdat wij beseffen dat dit onderling contact hun welzijn verhoogt.”

“En uiteraard is het cruciaal dat wij uitstekend werk leveren voor onze leden. De technologieën in de ICT-wereld evolueren heel snel en wij ondersteunen onze mensen zodat zij tendensen heel snel oppikken. Een win-winsituatie voor alle partijen.”

Verschillende kanalen aanboren en efficiënter werken

“Voor ons maakt het niet uit welk statuut onze talenten hebben, zolang de doelstellingen gerealiseerd worden en de kosten onder controle blijven. Eerst zijn we opgestart met een raamovereenkomst met grotere IT-leveranciers om externe IT-specialisten aan te trekken. Sinds een paar jaar werken we ook samen met het broker-platform ProUnity. Via hen boren we een nieuwe markt aan: die van de individuele freelancers en de kleine gespecialiseerde IT-bedrijven. Die samenwerking verloopt vlot.”

“Voor ons maakt het niet uit welk statuut onze talenten hebben, zolang de doelstellingen gerealiseerd worden en de kosten onder controle blijven.” – Stefan Vanhoof, Smals

“We willen ook de productiviteit van onze mensen verhogen en initiatieven nemen zodat er minder krachten nodig zijn om het werk te doen. Zo bouwen we een gemeenschappelijke cloud-infrastructuur uit met als doel dat de overheden meer gemeenschappelijke diensten zullen gebruiken.”

“Daarnaast zetten we fors in op het hergebruik van software over de instellingen heen, waarbij elk nieuw project bestaande modules of systemen recycleert. Zo hergebruiken we binnen Smals 66% van onze code, en nog eens 6% is voor later hergebruik bestemd. Dat willen we in de toekomst nog meer doen om de nood aan ICT-talenten structureel op te vangen.”

Total Workforce Summit

Stefan Vanhoof van Smals is een van de keynote speakers tijdens de eerste NextConomy Total Workforce Summit op 30 november e.k. in Brussel. Ben je hr-directie, Inkoper van hr-diensten of Talent Acquisition manager en op zoek naar inspiratie om je eigen medewerkers en externe talenten meer geïntegreerd te beheren? Heb je al veel over TTM gelezen, en wil je horen hoe dit in de praktijk werkt en waar je best rekening mee houdt? Neem dan snel contact op met marleen@nextconomy.be voor een van de allerlaatste tickets! We beloven je een boeiende dag met meer dan 15 experten en praktijk getuigenissen, veel netwerk gelegenheid met jouw peers, én een rondleiding in het Strip Museum.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert