"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“De arbeidsmarkt evolueert van werken voor één werkgever naar werken voor verschillende opdrachtgevers”

Welke freelancejobs zullen het meest gegeerd zijn in de toekomst? Een moeilijke vraag, maar Jeroen Franssen, arbeidsmarktexpert en programmamanager van Be The Change bij Agoria, deelt zijn visie over de trends die onze arbeidsmarkt beïnvloeden.

Sinds 2018 analyseert het Be The Change-team van Agoria de te verwachten veranderingen op de Belgische arbeidsmarkt. “Zo hebben we bijvoorbeeld de impact van de digitalisering onderzocht en nu brengen we de hele duurzaamheidsbeweging in kaart. We bestuderen welke jobs er dreigen te verdwijnen, welke erbij komen en hoe ze inhoudelijk wijzigen. Met die cijfers proberen we dan te analyseren hoe we het werk het best kunnen organiseren, welke opleidingen er nodig zijn, … om tot een evenwichtige arbeidsmarkt te komen”, steekt Jeroen van wal.

Van contracten en functies naar projecten en rollen

Jeroen: “Vroeger organiseerden we werk op basis van contracten en functies. Vandaag maken die plaats voor projecten en rollen. De projecten zijn vaak tijdelijk en de rollen die daarin gespeeld worden diverser, minder vast omschreven en minder samengevat in vaste kaders. Hierdoor kan het zijn dat mensen actief zijn op meer dan één project, dat we verschillende rollen spelen en organisaties beroep doen op verschillende clusters van competenties.”

“De vraag naar flexibiliteit komt van zowel werkgevers als werknemers. Enerzijds biedt het een antwoord op de snel evoluerende wereld en anderzijds op de nood om werk, ambities, persoonlijke interesses en het privéleven optimaal te kunnen combineren.”

De vraag naar flexibiliteit komt van zowel werkgevers als werknemers.

Samenwerken met freelancers is risico’s beperken

“Ik ben ervan overtuigd dat de arbeidsmarkt gaat evolueren van werken voor één werkgever naar werken in een ecosysteem van opdrachtgevers. En dat past perfect in het plaatje van freelancers. Het digitale verhaal, vergroening en verduurzaming zijn de tendensen die de arbeidsmarkt van de toekomst bepalen. Denk maar aan alles rond waterstof, cybersecurity, artificiële intelligentie en de metaverse. Op die terreinen willen bedrijven early adopter zijn. Omdat ze nog niet zeker zijn van een positief rendement van hun investering en dus het risico willen beperken, werken ze hiervoor vaak liever samen met freelancers dan met vaste medewerkers.”

Valkuilen als freelancer

“Eén van de valkuilen als freelancer is dat je nooit voor 100% je rendabiliteit kan koppelen aan één expertisedomein. We leven nu eenmaal in een wereld die heel snel evolueert. Daarom moet je ook als freelancer 10 tot 15 procent van je tijd investeren in persoonlijke ontwikkeling. Maar omdat je vaak meedraait in een ratrace van uurtje-factuurtje, vergeet je dat weleens.”

“Een tweede aandachtspunt is dat je je moet omringen door anderen die complementair aan jezelf zijn. Vaak ben je als freelancer een ‘cavalier seul’ met één expertisedomein. Maar bedrijven vragen vaak een totaaloplossing. Met een netwerk kan je dat aanbieden. Of je kan ervoor opteren om een bijkomende expertise op te bouwen. Dat is een belangrijk detail dat je niet in je achterhoofd, maar in je voorhoofd moet onthouden als je succesvol wil blijven.”

Je hoeft als freelancer niet altijd in het midden van het bed te liggen.

“We hebben ook de neiging om onszelf centraal te zetten in ons netwerk, maar ook de andere beweging is cruciaal. Hoeveel procent van je tijd kan jij andere freelancers aanvullen? Je hoeft dus niet altijd in het midden van het bed te liggen. Zo bouw je ook een netwerk op waar je profijt uit kunt halen.”

“Inspiratie opdoen om meer professioneel te freelancen op een platform zoals NextConomy is gratis. Aansluiten bij een vereniging zoals het Love to be free-netwerk van Unizo is zeer waardevol. Je kan er aan een betaalbare prijs interessante opleidingen volgen en je ontmoet andere freelancers die een andere achtergrond hebben dan jou. Sowieso interessant.”

De evolutie van contracten en functies naar projecten en rollen schuurt voor velen.

Vertrekken vanuit authenticiteit

“De evolutie van contracten en functies naar projecten en rollen schuurt voor velen. De vele werkgevers en werknemers in ons land zijn het gewoon om in afgelijnde structuren met heldere afspraken en zekerheden te werken.”

“Maar de tekorten op de arbeidsmarkt dwingen ons om veel dichter bij het authentiek karakter van elk talent te starten, om weg te blijven van voorgedefinieerde kaders waar een kandidaat in moet passen. Te weinig medewerkers beantwoorden aan die picture perfect. Dus ceo’s en hr’s moeten  vertrekken vanuit de talenten, interesses en ambities van kandidaat-medewerkers.”

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert