"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verzelfstandiging van de arbeidsmarkt feit of fake?

Is de verzelfstandiging van de arbeidsmarkt een feit? Dat is de centrale vraag in de masterpaper van Rain Roosen, student handelswetenschappen aan UHasselt. Of is die verzelfstandiging fake news?

De term ‘verzelfstandiging’ slaat niet alleen op het stijgend aantal zelfstandigen in ons land, steekt Rain van wal, maar behandelt ook vragen als: krijgen medewerkers meer verantwoordelijkheid in hun job, mogen ze zelfstandiger aan de slag? “Daarbij keek ik ook naar de polarisatie van de arbeidsmarkt. Het aantal hoogopgeleide en laagopgeleide jobs stijgt, terwijl de middenjobs verdwijnen. En dat zorgt voor een krapte op de arbeidsmarkt.”

Verzelfstandiging en freelancers

“Volgens mijn onderzoek is er geen verzelfstandiging van de arbeidsmarkt. Maar hierbij maak ik wel een belangrijke nuance en dat is de komst van de freelancer. Die subgroep van zelfstandigen groeit elk jaar. Volgens mij is er dus een vorm van verzelfstandiging, maar op kleinere schaal.”

Volgens mij is er dus een vorm van verzelfstandiging, maar op kleinere schaal.

Freelancers spelen een belangrijke rol

“Mijn belangrijkste conclusie uit mijn paper is dat freelancers steeds een belangrijkere rol spelen in onze economie. Het zijn interessante profielen voor bedrijven. Ze brengen de nodige expertise in huis en kunnen flexibel ingezet worden. En dat zijn toch grote voordelen om de toekomst van je organisatie te garanderen. Zeker in de veranderende wereld waar we vandaag de dag in leven.”

Advies aan de beleidsmakers

“Freelancers zijn een vergeten groep. Dat viel me meteen op toen ik naar cijfers zocht. De overheid weet niet hoeveel er zijn in ons land. Voor mijn paper heb ik me gebaseerd op schattingen van UNIZO en Graydon. Maar het zou natuurlijk interessanter zijn, mochten we exacte getallen hebben.”

Freelancers zijn een vergeten groep.

Toekomstperspectief verzelfstandiging

“Ik denk dat enerzijds dat de groep van freelancers nog zal groeien en dat anderzijds meer bedrijven met hen gaan samenwerken. En dat is volgens mij een goede evolutie want de nood om de juiste talenten in huis te halen, blijft.”

“Ik denk zelfs dat steeds meer bedrijven nu al inzien dat freelancers een belangrijke rol hebben in hun organisatie.”

Master paper “De rol van freelancers in de verzelfstandiging van de arbeidsmarkt”

Meer lezen? Download de master paper van Rain Roosen ‘De rol van freelancers in de verzelfstandiging van de arbeidsmarkt’.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert