"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Tekort aan talent : Belgische werkgevers scherpen hun strategieën aan

80% van de Belgische werkgevers heeft moeite om gekwalificeerd personeel te vinden om vacatures in te vullen. Niets nieuws zal je zeggen? Dat klopt, behalve als je dit percentage vergelijkt met dat van 10 jaar geleden: 22% volgens de jaarlijkse enquête van ManpowerGroup over tekort aan talent . ManpowerGroup analyseert de strategieën die bedrijven hebben gekozen om deze talentencrisis te overwinnen.

25% maakt meer gebruik van extern personeel

In een omgeving die sneller verandert, waar mensen, machines en artificiele intelligentie steeds meer zullen moeten samenwerken stonden vaardigheden nog nooit zo fel onder druk. ManpowerGroup heeft aan de werkgevers gevraagd welke strategieën zij hebben gekozen om het gebrek aan beschikbare vaardigheden op te vangen:

 • 58% investeert in de opleiding van hun bestaand personeel (upskilling & reskilling)
 • 37% werft vast personeel aan om nieuwe functies in te vullen
 • 25% maakt meer gebruik van extern personeel (consultancy of uitzendkrachten)
 • 22% verklaart meer te investeren in technologie om hun processen te verbeteren.

Vroeger organiseerden mensen hun leven rond hun werk. Nu willen ze hun werk rond hun leven organiseren.

« In de arbeidswereld van vandaag is de toekomst weggelegd voor de bedrijven die talenten ter beschikking hebben. Vroeger organiseerden mensen hun leven rond hun werk. Nu willen ze hun werk rond hun leven organiseren. Alle bedrijven moeten zich dubbel plooien en hun HR-strategieën aanpassen om talent aan te trekken en aan zich te binden. ” verklaart Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup Belgium.

Meer flexibiliteit bieden om tekorten aan arbeidskrachten op te vangen

Om wervingsproblemen het hoofd te bieden en gegeerd talent aan te trekken en aan zich te binden, wil meer dan de helft van de werkgevers (55%) in de eerste plaats beter inspelen op de behoefte aan flexibiliteit van kandidaten en werknemers.

Hybride werk, betrouwbaarheid en zelfdiscipline

Volgens Sébastien Delfosse moet de manager van vandaag een leiderschapsstijl hanteren die vooral gebaseerd is op vertrouwen, motivatie en coaching, in plaats van op bevel en controle”.

De Belgische werkgevers zijn vandaag bij de kandidaten vooral op zoek naar :

 • betrouwbaarheid en zelfdiscipline (25%)
 • veerkracht en aanpassingsvermogen (24%)
 • zin voor initiatief (23%)
 • analytische en probleemoplossende vaardigheden (23%)
 • leergierigheid & nieuwsgierigheid (21%). “

Personeel aanwerven van buiten de landsgrenzen (6 op 10 werkgevers)

Volgens de enquête van ManpowerGroup zegt 58% van de bevraagde werkgevers bereid te zijn in het buitenland op zoek te gaan naar de zeldzame parel. De Managing Director van ManpowerGroup Belgium is duidelijk : de arbeidsmarkt van vandaag is mondiaal en de internationale mobiliteit is zeker een niet te verwaarlozen optie.

Do you Build, Buy, Borrow, Bridge ?

Om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken, moedigt ManpowerGroup bedrijven aan actieplannen te implementeren die vier kernelementen omvatten:

 • BUILD (Bouwen): investeren in leren en ontwikkeling om een talentenpool uit te bouwen;
 • BUY (Kopen): zich richten tot de externe markt om het talent te vinden dat intern niet kan worden ontwikkeld;
 • BORROW (Lenen): talentgemeenschappen cultiveren buiten de organisatie, door een beroep te doen op deeltijdse werknemers, zelfstandigen, consultants en uitzendkrachten om de bestaande competenties aan te vullen;
 • BRIDGE (Bruggen bouwen): mensen helpen toe te werken naar nieuwe functies binnen de organisatie.

Lees verder :

 

TAPFIN, ManpowerGroup Solutions’ Managed Service Provider (MSP), provides comprehensive global and local solutions that optimize contingent workforce management and drive performance through people, process and technology. Our MSP has the capability to deliver oversight of your service providers and recruitment vendors. TAPFIN’s mission is to revolutionize the way in which organizations fulfill and manage their contingent workforce. TAPFIN’s sole focus is working with leading organizations to develop, deploy, and enable an integrated approach to analyzing and managing external talent on a global & regional basis. Bekijk alle berichten van Tapfin