SLUIT MENU

De CEO van Nétive, Patrick Tiessen, onderneemt, deelt en vermenigvuldigt

Als algemeen directeur van het Nederlandse Nétive heeft Patrick Tiessen in 2012 een managementmethodiek voor snelgroeiende bedrijven ingevoerd: ‘Rockefeller Habits’. “Ons ultieme doel bestaat erin om internationaal door te groeien en 1000 actieve klanten te hebben”, vertelt ons de gepassioneerde ondernemer.

“Ons bedrijfsplan staat als het ware op één A4’tje, alle medewerkers kennen het en werken eraan mee.”

Als algemeen directeur van het Nederlandse Nétive heeft Patrick Tiessen in 2012 een managementmethodiek voor snelgroeiende bedrijven ingevoerd: ‘Rockefeller Habits’. Deze bedrijfskundige groeitheorie voor scale-ups , werd bedacht door de Amerikaanse businesscoach Verne Harnish. Een organisatie wordt sterker door de zwakke elementen te elimineren en te focussen op de sterke punten. “Ons ultieme doel bestaat erin om internationaal door te groeien en 1000 actieve klanten te hebben”, vertelt ons de gepassioneerde ondernemer.


Dit artikel is aflevering 10 van de reeks ‘De CEO spreekt’. Hierin laat NextConomy CEO’s van organisaties aan het woord over hun visie op de toekomst van werk. Hoe zien zij de wereld van werk en de arbeidsmarkt veranderen en hoe spelen ze in op de kansen en bedreigingen? Welke inzichten delen ze?


  1. Denk mee met uw klanten

Of en hoe een organisatie zijn inhuur uitbesteedt, is een eigen beslissing die van veel factoren afhangt. Dat kan gaan van een decentrale, ongeorganiseerde inhuur tot en met een perfecte ‘Total Workforce Management’-strategie… “Het Nétive Vendor Management Systeem (VMS) is onze geïntegreerde ‘Software As A Service’ portaaloplossing. De gebruiker kan de volledige regie over alle stappen van het inhuurproces voeren.”

Nétive heeft twee soorten klanten: “Rechtstreekse klanten, in allerlei sectoren, die minstens 100 flexibele, freelancers of andersoortige externe medewerkers hebben en daarom onze software gebruiken voor hun inhuurbeheer. Daarnaast de bemiddelaars of serviceproviders, die met onze softwareoplossingen het inhuurbeheer uit handen nemen van grote organisaties. Zij koppelen hun lokale dienstverlening qua inkoop en recruitment op maat aan onze systemen en tools. In België heeft Nétive inmiddels meer dan 20 opdrachtgevers.”

  1. Blijf vooruitkijken

Met Nétive willen we alles doen om alle vormen van werk (vast, flexibel en freelance) maximaal te blijven ondersteunen in onze applicatie. “We zetten steeds meer in op projecten (Statements of Work, of SoW in het vakjargon). Nog te weinig werkgevers beseffen dat ze een bepaald project gewoon helemaal kunnen uitbesteden tot het afgewerkt is. En dat het dan niet uitmaakt of daar twee of vijf mensen aan werken, en of het 2 weken of 2 maanden duurt.”

Te weinig werkgevers beseffen dat ze een bepaald project gewoon helemaal kunnen uitbesteden tot het afgewerkt is. En dat het dan niet uitmaakt of daar twee of vijf mensen aan werken en of het 2 weken of 2 maanden duurt.

“Voor de toekomst verwacht ik dat flexibiliteit nog meer zal toenemen. Terwijl de Nederlandse overheid alle zeilen bijzet om zoveel mogelijk mensen een vast contract te geven, verwacht ik dat steeds meer mensen voor maximale  flexibiliteit zullen kiezen. In Nederland zijn er nu al 1,2 miljoen freelancers. Ik zie dat aantal enkel toenemen.”

Verder organiseert Nétive zich erop om de uitgebreide data in zijn systeem grondig te analyseren met behulp van AI-systemen. “Dat zal leiden tot een nog betere werving, meer inzicht in de tarieven, een betere matching met de juiste skills en zo meer. Wij verwachten daar heel veel van.”

  1. Wees een aantrekkelijke werkgever

Nétive telt momenteel 50 medewerkers en 6 freelancers. “Ook wij besteden veel uit, bijvoorbeeld onze boekhouding, marketing en we overwegen nu zelfs een stukje ontwikkeling uit te besteden. Maar door de aanhoudende talentschaarste in de markt moet je er alles aan doen om goede krachten te kunnen aantrekken en je eigen mensen gelukkig te maken én te houden.” Nétive heeft zelfs twee ‘happy officers’ die nadenken over wat er nog beter kan om een zo aantrekkelijk mogelijke werkgever te zijn. “Wij  behoren bij de Nederlandse top tien van’’ Best workplaces to work’ en het employer imago van Google is ons ideaalbeeld…”

Een voorbeeldje? “Drie jaren geleden zijn we allemaal samen naar Spanje geweest. Ze spreken er nog van.  Uiteraard kost dat extra middelen, maar je kan de ROI daar toch niet van berekenen. Hier moet je gewoon op je buikgevoel afgaan.”

Devies

“Als je kan delen, kan je ook vermenigvuldigen.”  Patrick Tiessen past deze wijsheid graag toe in zijn relaties met professionele partners. Loyaal durven samenwerken, maakt op termijn elke partij groter en beter.

Als je kan delen, kan je ook vermenigvuldigen.

 


Over NÉTIVE

VMS-aanbieder Nétive ontwikkelt, implementeert en onderhoudt een veilige en koppelbare softwareapplicatie om alle facetten van het werven, selecteren, contracteren en beheren van vaste en tijdelijke medewerkers te kunnen ondersteunen: van behoeftestelling tot en met facturatie.

Nétive werd in augustus 2003 opgericht door Chris Neddermeijer, Patrick Tiessen en Leon Vet. Inderdaad: ‘Nétive’ is de samenvoeging van de eerste twee letters van hun namen. “Als collega’s bij Kelly Services zijn wij Nétive gestart met het idee dat het anders en beter kon in de flexbranche. Wij waren misschien wel als eerste ter wereld met een vendor management systeem (VMS) bezig. Alleen wisten wij dat niet, want het concept bestond nog niet echt.” Intussen is Nétive aan de slag in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en recent ook in Duitsland.

De complexe regelgeving rond het inhuren van tijdelijk of flexibel personeel is in elk Europees land verschillend. Dit maakt dat internationale organisaties deze riskante en dure materie liever uitbesteden aan gespecialiseerde, lokale regiepartners zoals Managed Service Providers  (MSP’s) en master vendors. Deze werken dan  met de VMS-software van Nétive.

Patrick Tiessen is vooral fier dat Nétive de enige volledig onafhankelijke VMS-aanbieder is in de lage landen. “Onze autonomie is onze grote sterkte. Als eigenaars bepalen wij onze eigen prioriteiten en agenda zonder externe inmenging.  Wij zijn een echte “pure player”, die van geen enkel systeem of andere speler afhankelijk is. Ook onze klanten appreciëren dit; bij ons zitten ze niet vast aan de een of andere software.”


Philip Verhaeghe
Philip Verhaeghe is een onafhankelijk governance adviseur en een freelance redacteur over ondernemerschap en bestuur voor vakbladen, bedrijven en organisaties. Onderzoekt zowel de nieuwste trends als de klassieke uitdagingen die het verschil kunnen maken in de bestuurskamer of het directiecomité. Is als freelance redacteur ook actief voor onder meer Bestuurder”, “Guberna” en “Etion”. Werkte als algemeen secretaris voor VKW, het Instituut voor Bestuurders, Corgo en RNCI. Bekijk alle berichten van #Philip Verhaeghe