"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

4 redenen waarom freelancers de perfecte aanwinst zijn voor start-ups

Je eerste klanten zijn binnen na een intense opstartperiode. De bal gaat aan het rollen en je workload verdrievoudigt. Maar vroeg of laat kom je op het punt dat extra ondersteuning welkom én haalbaar is. Wat is het plan? Een werknemer aanwerven of een freelancer inhuren? Vier redenen waarom freelancers de perfecte oplossing zijn voor start-ups.

1) Je pompt een flinke dosis expertise in jouw start-up

Freelancers, of zoals wij ze soms wel eens noemen de ‘mini entrepreneurs’, zijn zelfstandigen die met hun verworven vakkennis inzetten in korte- of langetermijnopdrachten bij verschillende opdrachtgevers. Lees: ‘they know the drill’.  En dat is net de reden waarom freelancers zo aantrekkelijk zijn voor start-ups. Je verliest geen tijd aan het opleiden, herscholen of bijschaven van je werknemers. Daarnaast creëer je een ecosysteem van zelfstandigen waarin ondernemerschap primeert. Als je snel wil groeien, dan zijn freelancers de ideale oplossing.

2) Twee voor de prijs van één: kostprijs van de freelancer

Voor de kostprijs van een freelancer krijg je dubbel zoveel waarde. En die kostprijs valt best wel mee. Hoewel er nog heel wat foutieve vooroordelen  bestaan over freelancers, waarbij de hoge kostprijs een van de meest hardnekkige is, komt een freelancer vaak voordeliger uit. Denk maar aan de patronale bijdragen en de uitbetaling van ziekte- en vakantiedagen die je uitspaart.

En daar waar bij een werknemer op de payroll verplichte verzekeringen voor arbeidsongevallen en aansprakelijkheid bovenop komen, is de freelancer als leveranciers zelf verantwoordelijk voor zijn geleverde arbeid.

Akkoord, vaak ligt het gemiddelde dagtarief van een freelancer hoger dan dat van een vaste werknemer. Maar een freelancer betaal je enkel voor de geleverde arbeid en draait, wegens hoge productiviteit, minder uren.

Maak de optelsom en je komt uit bij een zeer gunstig tarief.

3) Vraag en aanbod: freelancers love start-ups

Voor werknemers is werken bij een start-up is een dubbeltje op zijn kant. Langs de ene kant krijg je prachtige kansen, vrijheid en heel wat verantwoordelijkheid om binnen een organisatie echt het verschil te maken. Maar aan de andere kant is het voor werknemers vaak risicovol om te kiezen voor een start-up. De lonen en voordelen die je als start-up kan aanbieden, kunnen moeilijk concurreren met die van grote ondernemingen. Daarnaast zijn doorgroeimogelijkheden lastig te voorspellen en de jobzekerheid evolueert mee met de groei van de start-up. Voor freelancers liggen de prioriteiten anders. Ze zijn niet op zoek naar doorgroeimogelijkheden binnen één onderneming. En ook in duur zijn ze flexibel inzetbaar. U vraagt, freelancers draaien.

4) Snel schakelen

Kan je wachten tot je marketing verantwoordelijke – na jaren van onderzoek, zelfbeklag en frustratie – het Google-algoritme te slim af is? Of tot je accountant hét juiste achterpoortje gevonden heeft? Liever niet. De jarenlange expertise van freelancers zorgt ervoor dat je snel kan schakelen. Die snel converterende marketingcampagne of nieuwe interface voor jouw applicatie? De freelancer always gets the job done.

GIGHOUSE is een digitaal matchingplatform dat op een snelle en efficiënte manier streeft naar de perfecte match tussen freelancers en opdrachtgevers. Een diepgaande screening en een kwalitatief matchingproces dat rekening houdt met zowel hard skills als cultural fit, zorgt voor duurzame samenwerkingen tussen freelancer en opdrachtgever. Bekijk alle berichten van GIGHOUSE