"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Overtollige cash als aandeelhouder?

Wil je fiscaal voordeel én beloftevolle start-ups een duwtje in de rug geven? Investeer tot €100.000 per jaar in jonge bedrijven en geniet van een belastingvermindering tot 45%!

Startende bedrijven hebben het vaak moeilijk om het nodige kapitaal te verzamelen of een lening te krijgen bij hun bank. Om particulieren over de streep te trekken om te investeren in jonge ondernemingen, riep de fiscus de tax shelter voor start-ups in het leven. Per jaar mag je 100.000 euro kapitaal pompen in een start-up, goed voor een belastingvermindering tot wel 45.000 euro. Niet alleen geniet de start-up hierdoor van extra kapitaal, maar als aandeelhouder kan je hier een fiscaal voordeel uit halen.

Hoe werkt de tax shelter voor start-ups?

 Investeer je als particulier in een startende vennootschap, dan kan je genieten van een belastingvermindering van zo’n 30% van het investeringsbedrag. Bij een micro-onderneming loopt dat voordeel zelfs op tot zelfs 45%. Voorwaarde is wel dat je jouw inbreng meteen volledig volstort, in ruil voor nieuwe aandelen van  de start-up.

De investering moet gebeuren op het moment van oprichting (oprichtingsdatum vanaf 1 januari 2013) of bij een kapitaalverhoging binnen de 4 jaar erna. Per jaar mag je 100.000 euro investeren in een jonge onderneming, goed voor een belastingvermindering tot 45.000 euro.

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de tax shelter?

Als particuliere investeerder mag je niet rechtstreeks betrokken zijn bij de oprichting van de start-up. Anders gezegd: je mag op geen enkele manier als bedrijfsleider worden beschouwd van de inbreng-genietende vennootschap. Familie – je echtgeno(o)t(e), meerderjarige kinderen, ouders … –  en werknemers, daarentegen, mogen wel mee investeren als jij de (mede)oprichter bent.

Daarbij komt dat je de aandelen minstens 4 jaar moet bijhouden, anders wordt het belastingvoordeel je weer (deels) afgenomen. Na die termijn mag je je aandelenpakket – belastingvrij – verkopen, eventueel met winst.

Belangrijk: tijdens de eerste 48 maanden na de investering mag de start-up jouw inbreng niet gebruiken om dividenden uit te keren. Het bedrijf mag natuurlijk wel dividenden uitkeren, maar moet daarvoor geld gebruiken dat niet onder de tax shelter valt. 

Houdt een investering via de tax shelter risico’s in? 

Investeren in een startend bedrijf houdt hoe dan ook een risico in. Als investeerder-aandeelhouder is het namelijk onmogelijk om vooraf de waarde van je aandelen of het periodieke dividend in te schatten. Alles hangt af van hoe de start-up presteert. Een beginnende onderneming kan meteen de wind in de zeilen hebben, maar in het slechtste geval draait het op een faillissement uit.

Je risico beperken? Dat kan door een investering via de tax shelter te combineren met het systeem van de win-winlening. 

Tip: nog meer voordeel dankzij verlaagde roerende voorheffing

Wil je als investeerder-aandeelhouder nog meer voordeel halen uit je investering? Dan is het interessant om te kijken of jouw aandelen in aanmerking komen voor de VVPR-bis regeling.

In beide gevallen gaat het om kapitaalinbrengen in een vennootschap opgericht na 1 juli 2013, zodat de dividenden die voortkomen uit de aandelen (waarvoor de belastingvermindering wordt verleend) in aanmerking komen voor de toepassing van het tarief van 20% en 15%.

Let wel: het verlaagde VVPR-bis-tarief van 20% of 15% is niet vanaf dag één van toepassing. Op de dividenden uit de winstverdeling voor het boekjaar van de investering betaal je nog 30% roerende voorheffing, net zoals in het daaropvolgende jaar. Voor het tweede boekjaar na de investering is dat 20%. Tot slot betaal je 15% voor het 3e en 4e boekjaar na de investering. Door gebruik te maken van tussentijds of interimdividend kan je wel telkens een jaar vroeger uitkeren aan 20% of 15%.

Net zoals bij de tax shelter is het van belang dat de aandelen in volle eigendom behouden blijven, doch bij VVPR-bis dienen de aandelen gedurende de volledige houdperiode  ononderbroken bij de aandeelhouder te blijven (en niet louter gedurende de vierjarige termijn).

Verkoop je derhalve je aandelen na de vierjarige termijn vereist voor de tax shelter belastingvermindering? Dan ben je je VVPR-bis recht kwijt. Een schenking of vererving van je aandelen aan je kinderen of echtgenoot is echter geen probleem.

Met de tax shelter heeft de fiscus een mooie regeling opgezet om overtollige cash als aandeelhouder fiscaalvriendelijk te investeren. Bovendien help je als ondernemer een ambitieuze starter om zijn of haar onderneming op de rails te krijgen. Wel komt het erop aan om de spelregels nauwgezet te volgen. Zoniet bestaat de kans dat je fiscale voordeel in rook opgaat.

Bron: SBB –  Overtollige cash als aandeelhouder?

Lees ook :

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies. Bekijk alle berichten van SBB