"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

OpenWork : een community van autonome consultants in loondienst en een nieuwe partner voor NextConomy

Zou er een nieuwe vorm van werk kunnen bestaan waarbij freelancers genieten van de status van werknemers? Met de steun van de Securex-groep is sinds 2018 een community van onafhankelijke consultants actief in België: OpenWork. Een gesprek met Maxime Giannini, Country Manager.

Op een moment dat de statuutkwestie in België in vraag wordt gesteld, komt OpenWork uit Frankrijk met een verrassend alternatief: een combinatie van de vrijheid en autonomie van een freelancer met de bescherming van een werknemer. “Dit statuut is nauw verbonden met ‘projectsourcing’ en brengt het beste van twee werelden samen”, legt Maxime Giannini, hoofd van het Belgische platform, uit. “We gaan nog verder door een echte community van autonome consultants aan te bieden”.

Een nieuwe trend

In België is het fenomeen relatief nieuw, maar Maxime Giannini bevestigt dat deze vorm van werken wijdverspreid is in Frankrijk, Nederland en Engeland, waar OpenWork uiteraard actief is. “Zelfstandig werken zit in de lift, maar de stap richting van zelfstandig ondernemerschap boezemt sommige mensen nog steeds angst in. Werken als freelancer betekent ook een administratieve last. Die lasten gaan wij verlichten.”

OpenWork’s eerste zorg is de consultant.

Een ultra eenvoudige oplossing

Het model is gebaseerd op drie pijlers: de consultant, de opdrachtgever en OpenWork. Vervolgens worden twee contracten opgesteld: een commercieel contract tussen OpenWork en de opdrachtgever en een arbeidsovereenkomst tussen OpenWork en de consultant. “De consultant is dus een werknemer bij ons, geeft al zijn administratieve beslommeringen uit handen en geniet van de sociale voordelen die in België zijn voorzien. De eerste zorg van OpenWork is dus de consultant”, benadrukt Maxime Giannini.

Onze onafhankelijke consultants genieten van het statuut en de voordelen van onze medewerkers.

Digitale hulpmiddelen

Uiteraard speelt digitalisering een belangrijke rol bij de vereenvoudiging van processen. OpenWork biedt twee toepassingen, desktop en mobiel. “De ene geeft bedrijven vrije toegang tot de hele OpenWork-gemeenschap. Drie klikken volstaan om de expert die u zoekt te vinden of om een nieuwe opdracht te plaatsen”, toont Maxime Giannini. De tool stelt consultants in staat om hun profiel onder de aandacht te brengen, hun opdrachten te beheren en gebruik te maken van de diensten van openWork. De tweede toepassing heeft betrekking op de opvolging van de elektronische facturatie en de payrollaspecten.


De 3 OpenWork-differentiators

  1. De eerste community van autonome consultants in België
  2. Een uiterst vereenvoudigd administratief platform
  3. Meer dan 700 autonome consultants in heel Europa

Het antwoord op de economische uitdagingen van bedrijven?

Voor Maxime Giannini heeft OpenWork echte voordelen, zowel voor de ‘werknemer’ als voor het bedrijf dat hem in dienst neemt. “We zorgen voor een interessante vorm van flexibiliteit voor alle partijen. De Openworker vertrouwt op sociale bescherming zonder de administratieve beperkingen ervan, en profiteert van permanente opleidingen. Voor het bedrijf is het een antwoord op zijn twijfels om iemand vast in dienst te nemen en zijn behoefte aan occasionele expertise. Het model heeft zijn waarde in Europa al bewezen.”

Een partner voor NextConomy

Het doel van OpenWork is duidelijk: zich op middellange termijn in 15 landen vestigen en zo de community openstellen voor heel Europa. Maxime Giannini’s persoonlijke doelstelling is om het model in België te ontwikkelen. “Ik geloof in sterke partnerschappen om zo de contacten die nodig zijn voor onze groei op te bouwen en een betere kennis van de nieuwe arbeidswereld te verwerven. De samenwerking met NextConomy is hierin een versneller. Jean-François Dinant van NextConomy concludeert: “Praten over ‘freelancers’ in loondienst stimuleert natuurlijk de reflectie en het debat. Dit is perfect in lijn met de missie van NextConomy.”

Over OpenWork

OpenWork is een community van autonome consultants die in Frankrijk werd opgericht door Le Monde Après en in 2018 in België werd gelanceerd met de steun van Securex. OpenWork biedt consultants de mogelijkheid om zich binnen hun vakgebied te ontwikkelen en tegelijkertijd te profiteren van de status van werknemer en de voordelen die daaraan zijn verbonden. OpenWork is het initiatief van drie medeoprichters: Jean-Hugues Zenoni, Jean-Pierre Cointre en Fabien Salicis.

www.lemonde-apres.com/be-nl

 

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant