"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aanwervingsplannen variëren aanzienlijk in arbeidsmarkten over de hele wereld. Prognose voor België daalt licht.

Gemengde aanwervingsintenties blijven over de hele wereld bestaan, met vooruitzichten die kwartaal na kwartaal versterken in 18 landen en in 18 landen verzwakken.

Werkgevers in 18 landen melden optimistischere aanwervingsvooruitzichten dan in het vorige kwartaal. Dat blijkt uit de Employment Outlook Survey van de ManpowerGroup, waarin 60.000 werkgevers in 44 landen en gebieden werden bevraagd. De grootste kwartaal-over-kwartaalverbeteringen worden gemeld in Slovenië, Turkije, Australië en Brazilië, terwijl werkgevers in Duitsland, België en Hongkong zwakkere maar nog steeds positieve vooruitzichten melden sinds het tweede kwartaal (zie ook infographic). 

De Nettotewerkstellingsprognose voor België bereikt een voorzichtige waarde van +3, een daling van 3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal. De prognoses zijn heel wat gunstiger in Wallonië (+6) en Vlaanderen (+5) dan in Brussel (+1) 

Wereldwijd grote verschillen 

Werkgevers in de meeste EMEA-landen voorspellen bescheiden aanwervingsvooruitzichten met verbeterde aanwervingsplannen die door werkgevers in Slovenië, Turkije, Noorwegen, Bulgarije en Roemenië worden verwacht, terwijl de resterende 21 arbeidsmarkten vlak of dalend blijven. Hongarije is de enige markt van de 44 ondervraagden die negatieve wervingsplannen voor de komende drie maanden voorziet. Werkgevers in Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific melden enkele van de meest optimistische vooruitzichten wereldwijd, met de sterkste vooruitzichten in 13 jaar (+21%), Australië de sterkste in zeven jaar (+14%) en Brazilië de sterkste in vijf jaar (+11%).

 “We zien aanzienlijke verschillen tussen de wereldwijde arbeidsmarkten”, zegt Jonas Prising, ManpowerGroup Voorzitter & CEO. “Werkgevers in Europa voorzien bescheiden maar gevarieerde aanwervingen omdat de onzekerheid en de onvoorspelbaarheid rond handelsoorlogen en de Brexit aanhouden, terwijl in de VS en sommige delen van de Aziatisch-Pacifische regio organisaties van plan zijn om personeel aan te werven op een niveau dat we al vele jaren niet meer hebben gezien. Over het algemeen zijn werkgevers over de hele wereld steeds meer op zoek naar specifieke technische- en soft skills en hebben ze moeite om zowel tijdelijke als permanente functies in te vullen. Leiders in alle sectoren zijn gericht op de noodzaak om mensen snel en op schaal bij te scholen in korte modules om ervoor te zorgen dat ze beschikken over het talent dat ze nodig hebben wanneer ze dat nodig hebben.” 

België

Van de 752 Belgische werkgevers die eind april door ManpowerGroup werden bevraagd, overweegt 4% hun personeelsbestand tegen eind september 2019 uit te breiden, 1% om het aantal werknemers te verminderen en verwacht 95% geen veranderingen. Na een correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet – de voorzichtige waarde van +3. Dat is een daling van 3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en een daling van 1 punt in vergelijking met het 3e kwartaal van 2018.

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn positief in de drie gewesten van het land. Verwacht wordt dat de werkgelegenheid licht zal toenemen in Wallonië (+6) en Vlaanderen (+5), terwijl ze in Brussel (+1) stabiel zal blijven.

De Nettotewerkstellingsprognose is in Brussel en Vlaanderen 4 en 3 punten lager dan in het vorige kwartaal, terwijl ze in Wallonië met 1 punt is gedaald.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy