"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Onderschat niet het potentieel van interne talentenpools

Huur je regelmatig tijdelijk personeel in? Heb je al nagedacht om een interne talentenbank aan te leggen? Want met zo’n platform bespaart jouw bedrijf tijd en geld.

In een intern talentendatabank hou je de gegevens bij van personen die voor jou een interessant profiel hebben. Misschien heb je ze nu nog niet nodig, maar waarschijnlijk wel in de toekomst. Met één muisklik connecteer je dan het juiste talent met de juiste positie.

Een  intern talentenpool verkort de aanwervingstijd van tijdelijke krachten, beperkt het inwerkingsproces en vermindert de rekruteringskost doordat je op een gestructureerde manier contact houdt met en aanwerft van:

  • Tijdelijke krachten
  • Eerder aangeworven freelancers
  • Alumni
  • Gepensioneerden
  • Topkandidaten die niet geselecteerd zijn voor interne posities
  • Studenten
  • Stagiairs

Je kan beroep doen op je interne databank om drukke momenten op te vangen of wanneer je een nieuw project hebt waarvoor je tijdelijk een specialist nodig hebt. Door die databank speel je handig in op interne en externe evoluties.

In contact blijven met competente talenten

De uitrol van een technologisch platform en een communicatieplan zijn de eerste twee stappen die je zet bij de opbouw van een intern talentendatabank. Dat maakt het gemakkelijk om contact te houden met bijvoorbeeld vertrekkende werknemers, voormalige freelancers of stagiairs waarover je zeer tevreden bent. Laat de verantwoordelijkheid om het netwerk op te zetten en te onderhouden over aan de personeelsspecialist. Door dat centrale beheer creëer je een levendige community en vind je vlotter het juiste profiel.

Ook voor de kandidaten is de interne databank goed nieuws. Zij zien dat als een meer betrokken alternatief dan freelancemarktplaatsen, social netwerksites en vacaturebanken. Doordat zij jouw bedrijf kennen, omdat ze bijvoorbeeld voor jou hebben gewerkt, weet je dat ze binnen de bedrijfscultuur passen. Door dus een goed contact te houden met die doelgroepen, versterk je de band en meteen ook het imago van je bedrijf. Een belangrijke overweging wanneer je regelmatig op zoek bent naar tijdelijk personeel.

Vooral bij nieuwe projecten is een interne pool van talenten een optimale bron omdat de kans groot is dat je onmiddellijk enkele geschikte kandidaten vindt, in plaats van te wachten op de respons van externe leveranciers. Daarnaast hebben de meeste kandidaten al eerder een screeningproces ondergaan omdat ze al eerder voor je bedrijf hebben gewerkt. En daarnaast kennen de meeste kandidaten de organisatiecultuur, structuur en de gangbare praktijken waardoor de inwerkingstijd aanzienlijke vermindert.

Je talentenpool integreren met andere programma’s

Daarnaast realiseer je nog meer waarde voor je onderneming wanneer je de interne talentenplatform integreert in een bestaande Managed Service Provider (MSP). Zoekt jouw inkoopmanager een toptalent, dan kan TAPFIN voor jou de interne databank doorpluizen voor én terwijl je externe leveranciers zoeken naar goede profielen. Die kandidaten hebben een screening ondergaan specifiek voor jouw behoeften, waarvan velen al eerder een functie hebben uitgeoefend binnen je organisatie. Die aanpak minimaliseert de tijd die nodig is om het juiste talent te vinden en vermindert de inwerkingstijd bij de start van een opdracht.

Een intern netwerk van toptalenten speelt ook een belangrijke rol in je strategisch personeelsbeleid. In deze tijd van talentschaarste moet je alle aanwervingskanalen gebruiken om je bedrijf wendbaar te maken nu en in de toekomst. Het ontwikkelen van een interne talentenbank is een alternatief om je bedrijfsdoelstellingen te halen in deze snel evoluerende wereld. En met die strategie werf je toptalent aan op een efficiënte en budgetvriendelijke manier.