Hoe word je een onmisbare freelancer?
Heeft de freelancer de toekomst van de arbeidsmarkt in handen of niet? “Ik ben er heilig van overtuigd van wel”, zegt arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse. “Maar dan moet je er wel voor zorgen dat je onmisbaar bent.”
“Na de coronacrisis hebben we ontdekt hoe schaars we zijn”, steekt Wim Davidse, flex- en arbeidsmarktstrateeg en hoofdredacteur van HRMorgen en FlexNieuws, van wal “Dat we als werknemer of freelancer onze eisen kunnen stellen bij onze werk- of opdrachtgever. En dat gaat niet alleen over salaris of vakantie, maar ook over welke uitdagingen de opdracht biedt, de leer- en groeikansen die de organisatie biedt en hoe flexibel ze zich opstellen. En als je dat als CEO niet begrijpt, dan loopt je personeel gewoon makkelijker weg.”
Na de coronacrisis hebben we ontdekt hoe schaars we zijn
Werkersrevolutie
Volgens Wim Davidse is er momenteel een werkersrevolutie aan de gang. We wagen sneller een overstap wanneer we niet meer tevreden zijn in onze job. En daarnaast gaan we ook onze contractvormen in vraag stellen, met als gevolg dat het aantal freelancers in ons land de afgelopen jaren gestegen is.
Op de Freelancer Summit van 17 oktober in Gent onderbouwt hij zijn visie op de flex- en arbeidsmarkt met feiten, data en geeft hij duiding hoe dit allemaal in de nabije en verdere toekomst zal ontwikkelen. En samen met die kennis krijg je de tools om jezelf als freelancer onmisbaar te maken.
Onmisbare freelancer
“De toekomst ziet er goed uit voor freelancers”, beweert Wim. “Maar je moet er wel voor zorgen dat je onmisbaar bent. Dat een opdrachtgever ervan overtuigd is hij jou tussen alle freelancers precies nodig heeft. Je moet dus echt schaars zijn.”
“Je moet een schaarse professional zijn in je sector, een stimulerende manager of een inspirerende veranderaar. Als je een van die drie bent en misschien zelfs wel een combinatie van die drie, dan heb je een florissante toekomst voor je liggen.”
Door de vergrijzing, kunstmatige intelligentie en duurzaamheid, zullen organisaties zich ook anders moeten gaan organiseren
Netwerken van netwerken
“Door de vergrijzing, de opkomst van kunstmatige intelligentie en de eis voor meer duurzaamheid, zullen organisaties zich ook anders moeten gaan organiseren. De meeste bedrijven zijn opgebouwd volgens een piramidestructuur met bovenaan de baas, in het midden de managers en onderaan de staff. Dat is zo 20ste eeuw. In deze eeuw zijn netwerken belangrijk en binnen die netwerken speelt de freelancer een hoofdrol, want die is zeer flexibel en vindt overal een plek.”
“Bijna geen enkele CEO is zich daarvan bewust en mist dus tal van kansen om zijn onderneming toekomstbestendig te leiden. Ze denken nog altijd vanuit hun budget, hun begroting en niet vanuit het engagement van de mensen die voor hen werken, vast en flex. Een andere mindset dringt zich op.”
Wil je er bij zijn op 17 oktober?
Schrijf je snel in! Het aantal plaatsen is beperkt en vol = vol! Het centrale thema voor deze 6de editie is ‘Groeien als ondernemer’. Kom bijleren én netwerken op 17 oktober in Gent. Ontdek het volledige programma en koop je ticket hier.
Lees ook :