"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De toekomst zal anders zijn en die maak je niet alleen

Een wereld in verandering brengt verschillende toekomstbeelden met zich mee. Tom Palmaerts, trendwatcher en futurist, stelt dat je niet op elke hype moet springen. Hij bespreekt het belang van het kiezen van de juiste richting, het hebben van een breder perspectief én een zekere vorm van positiviteit.

“Als we naar de toekomst kijken, moeten we paradoxen durven omarmen.  Er is niet één toekomst.  Wel is er een diversiteit aan toekomstbeelden die zich elk in een andere richting ontwikkelen.  Er zijn verschillende trends en bij elke trend zijn er anti-trends of counterbewegingen.”

Het bestaan van de verschillende toekomstbeelden illustreert Tom Palmaerts met drie vragen die je jezelf kan stellen:

  • Wat verwacht ik dat de toekomst zal zijn?
  • Wat hoop ik dat de toekomst zal zijn?
  • Wat vrees ik dat de toekomst zal zijn?

Elk van die vragen geeft een ander antwoord en dus ook een ander toekomstbeeld.

Tegen de storm in

Tom Palmaerts onderstreept dat je zeker niet op elke trend hoeft te springen.   “Je kan er net voor kiezen om tegen te stroom in te gaan.  Dit vereist wel een andere service, mentaliteit en aanpak.”

Een voorbeeld hierbij is de globalisering.  We leven in een globale wereld terwijl er tegelijkertijd stemmen te horen zijn om meer lokaal te gaan.  Je kan de kaart trekken van de globalisering maar je kan net zo goed kiezen voor dat lokale.  Belangrijk is dat je een richting kiest die echt jouw ding is én dat je een aanpak hebt waarmee je het verschil kan maken.

“Zorg dat je blijft vooruitgaan en dat je aan iets werkt dat je aanspreekt en dat je energie geeft in plaats van te springen op een trend die je helemaal niet ligt.”, geeft hij mee.

“Besteed 10% van je tijd aan iets compleet nieuw.  Dit helpt je om uit je eigen isolatie te komen en open te staan voor nieuwe inzichten”

– Tom Palmaerts

Tijd en ruimte om stil te staan: 60-30-10

Om je te kunnen voorbereiden op die verschillende toekomstbeelden is het als professional nodig om jezelf regelmatig de tijd te gunnen om stil te staan bij waar je staat, waar je heen wil en wat er algemeen gezien verandert.

Tom Palmaerts benadrukt dat het daarbij van groot belang is om niet enkel op je eigen markt, en dus je directe concurrentie, te focussen maar ook aandacht te hebben voor wat er in de maatschappij leeft en hoe het consumentengedrag verandert.

Een vuistregel die hij hiertoe aanreikt is het ‘60-30-10-principe’.  “Besteed 60% van je tijd aan je huidige werk, 30% aan wat je voor de toekomst wil en 10% aan iets compleet nieuw.  Die 10% helpt je om uit je eigen isolatie te komen en open te staan voor nieuwe inzichten.”

Een divers netwerk voor meer perspectief

Inzicht in die maatschappelijke veranderingen krijg je volgens Tom Palmaerts best door je te omringen met mensen met verschillende achtergronden, zowel qua leeftijd, opleiding, cultuur,…

“De toekomst maak je niet alleen”, onderstreept hij het belang van dit diverse netwerk.  “Door gesprekken aan te gaan, door interacties met mensen uit diverse bevolkingsgroepen krijg je verschillende perspectieven mee.  Die geven jou een bredere blik op de kansen en opportuniteiten die er zijn en wat jij daarin te ondernemen hebt.”

Toekomstige kansen en opportuniteiten

Het timeframe van een trend beslaat drie tot vijf jaar.  Tom Palmaerts licht toe: “Meer aandacht hebben voor wat er maatschappelijk bezig geeft je een breder beeld op opties en mogelijkheden voor de langere termijn.”

Hij ziet kansen en opportuniteiten in o.a. de Artificial Intelligence en ook in de groeiende demografische diversiteit en de generatieshift binnen het werkveld.  “Kijk naar wat er in de maatschappij beweegt en wat de impact daarvan op jou is.  Hoe jij daar al dan niet aansluiting op vindt en bepaal wat jouw rol is in die veranderingen.”, geeft hij mee.

“Het denken in termen als ‘minder’ of ‘inboeten’ is een belemmerende manier van werken.”

– Tom Palmaerts

Weg van een belemmerende manier van werken

Tom Palmaerts stelt vast dat er op vandaag nog te veel gedacht wordt in negatieve termen als het gaat over wat de toekomst brengt.  “Het denken in termen als ‘minder’ of ‘inboeten’ is een belemmerende manier van werken.”

Beter is het, zegt hij, om te spreken van anders.  “‘Anders’ geeft opties: het kan zowel meer als minder zijn.”  Door meer te spreken over ‘anders’ krijg je een volledig andere benadering.  Je bevriest niet uit angst maar laat net ruimte voor opties.

In anders zit heel veel positiviteit en het is net die positiviteit die Tom Palmaerts graag meer wil zien in het nadenken over de toekomst.

Tom Palmaerts is één van de keynote sprekers op de Freelancer Summit die plaatsvindt op 19 oktober 2023 in Gent. Meer info en inschrijven kan hier.


Over Tom Palmaerts

Tom Palmaerts is trendwatcher, bekroonde keynote spreker en managing partner bij Trendwolves, een fullservice trend- en marketingbureau met een focus op jonge consumenten en moderne gezinnen. Hij werkt voor organisaties als BASF, NOWJOBS, Devan, Avient, D’Ieteren en Toerisme Oostende.

Ben jij klaar voor de toekomst? Twijfel je over het antwoord? Dat is oké. Het leven gaat soms zo snel, dat de toekomst ons doet duizelen. Maar, hoe worden we dan wel futureproof? Tom Palmaerts reist al jarenlang de wereld rond met één doel: mensen zin doen krijgen in de toekomst.


Lees ook:

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele