"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Extern talent inhuren: wie neemt de lead, HR of procurement?

Je bedrijf versterken met tijdelijk personeel, bijvoorbeeld met freelancers, kan de way to go zijn om schaarste aan medewerkers of bepaalde skills te overbruggen. Maar wie geef je de touwtjes in handen? Procurement, dat vooral denkt in euro’s, of de HR-afdeling, die eerder het talent en de mens erachter in beschouwing neemt?

Wanneer procurement of HR zich bekommert over je contingent workforce, krijg je twee verschillende manieren van aanpak. “Procurement denkt in euro’s: wat kost een freelancer, hoeveel betaal ik een leverancier, heb ik een inkooporder?” aldus Tina Millis, Head of Global Partnerships bij Hays voor de EMEA-regio. “HR kijkt eerder dan naar de kost, naar talent en neemt in de beslissingen ook de bedrijfsdoelstellingen mee.”

Gevraagd naar welk van de twee dan de lead moet nemen in het beheer van de contingent workforce, antwoordt Tina dat een bedrijf niet hoeft te kiezen. “Zowel procurement als HR heeft een belangrijke bijdrage in het proces”, klinkt het. “Wat volgens mij écht belangrijk is, is samenwerking tussen beide met bijvoorbeeld de HR-afdeling die de lead neemt.” Hoeveel aandeel elke dienst heeft in het proces, moet het bedrijf zelf bepalen, maar er dienen afspraken gemaakt te zijn.

“Zeker wanneer er een derde partij aan te pas komt, bijvoorbeeld een MSP-provider zoals Hays”, voegt Hamid Hajjab, National Director Enterprise Solutions bij Hays, spontaan toe. “Bij onze klanten praten wij met procurement én HR, en weten we wie de lead neemt. Dat mag HR zijn, maar evengoed procurement. Onze ideale setup is gewoon dat beide met elkaar praten, én met ons. Een externe partner zou geen brug mogen zijn tussen procurement en HR. Wel vinden we het belangrijk dat HR genoeg gewicht in de schaal legt, want anders glijd je snel weer af richting ‘kopen’ in plaats van het juiste talent zoeken.”

Revolutie of evolutie?

“De rol van HR mag inderdaad echt niet onderschat worden”, vult Tina aan. “Zij hebben een beter zicht op welk talent al aanwezig is in het bedrijf én op welk talent nodig is binnen afzienbare tijd. Procurement bewaakt in de eerste plaats de kosten en uitgaven.”

Een belangrijke tip die Hamid meegeeft, is: neem je tijd, zeker wanneer je bijvoorbeeld taakverdelingen of processen wilt gaan aanpassen. “Niet elk bedrijf is klaar voor een revolutie”, zegt hij. “De timing is belangrijk. Soms is het beter om stapje per stapje te gaan, dan ineens een grote sprong te willen maken. Wanneer je niet weet waar en hoe te beginnen, of hoe het evenwicht te bewaren, dan schakel je best een externe partner in om je erbij te helpen.”

Technologie

Om de contingent workforce efficiënt te beheren, mogen we ook de rol van technologie niet uit het oog verliezen, want die kan de samenwerking tussen HR en procurement beter stroomlijnen. “Met de juiste tools garandeer je dat alle partijen op een gestructureerde en betrouwbare manier zaken doen”, aldus Hamid. Hoe je dat als bedrijf kan implementeren, is geen evidentie, maar “ook daar kan een externe partner zeker een meerwaarde in zijn”.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert