"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Problemen op de arbeidsmarkt – de oplossing ligt voor onze neus

Het is voor bedrijven een grote uitdaging om talent aan te trekken en te behouden. Maar dit ligt niet zozeer aan een gebrek aan goede, geschikte kandidaten. Het probleem ligt niet aan het feit dat werknemers zijn veranderd, maar het komt vooral doordat werkgevers niet met hun tijd zijn meegegaan. Die forse uitspraak komt van Kevin Akeroyd, CEO van Magnit.

Kijk eens in de spiegel

“Overal waar ik kijk, wordt geklaagd over het tekort aan geschikt personeel. Tegelijkertijd zorgt een dreigende recessie ervoor dat er ontslagen vallen bij grote technologiebedrijven wereldwijd. Kostenbesparing staat komende tijd in bepaalde sectoren prominent op de lijst en de gevolgen daarvan zijn nu al duidelijk zichtbaar. Een ander groot probleem voor bedrijven is dat fulltime werknemers vandaag de dag veel minder trouw zijn aan hun werkgever dan in het verleden.”, aldus Kevin Akeroyd, CEO van Magnit.

De verleiding ligt op de loer om de schuld van bovenstaande problemen ergens anders neer te leggen en niet bij jezelf te zoeken. Het is de economische situatie of een gebrek aan loyaliteit van medewerkers. Er wordt in elk geval bij veel bedrijven niet – of nauwelijks – in de spiegel gekeken.

Door niet kritisch te zijn op jezelf ga je voorbij aan de grote verschuivingen die op dit moment op de arbeidsmarkt plaatsvinden.

Het is niet de schaarste aan talent!

Het is voor bedrijven een grote uitdaging om talent aan te trekken en te behouden. Maar dit ligt niet zozeer aan een gebrek aan goede, geschikte kandidaten. Het probleem ligt niet aan het feit dat werknemers zijn veranderd, maar het komt vooral doordat werkgevers niet met hun tijd zijn meegegaan. Werknemers die behoefte hadden aan verandering, kregen door de COVID-19 maatregelen meer flexibiliteit. Het is nu zaak voor bedrijven en organisaties om verder in te spelen op de wensen van het personeel. Waar de medewerkers van gisteren vooral op zoek waren naar stabiliteit, snakken de werknemers vandaag naar vrijheid en flexibiliteit. Daar moeten bedrijven op inspelen bij hun zoektocht naar nieuw talent. En daarbij gaat het echt niet alleen om het aanbieden van de optie om een deel van de week vanuit huis te kunnen werken.

De werknemers van vandaag zijn vooral op zoek naar een andere ervaring, anders dan wat ze gewend zijn op kantoor. Ze ambiëren een carrière bij bedrijven waar ze waardering krijgen voor hun specifieke kwaliteiten en kennis. En ze willen vrijheid krijgen om die vaardigheden in te zetten om innovatieve producten, services en merken te ontwikkelen. Vastigheid is daarbij veel minder belangrijk dan werken aan innovatieve oplossingen of producten die het verschil maken. Gevolg is dat steeds meer werknemers besluiten zelfstandig aan de slag te gaan en niet langer kiezen voor een vast arbeidscontract.

Onderzoek bevestigt trend naar zelfsturing van loopbanen

Uit een rapport van de Future of Work Exchange uit 2022 blijkt dat 47% van de Amerikaanse beroepsbevolking al behoort tot de groep ‘contingent workforce’, en dat aantal groeit. Dit personeelsbestand bestaat uit hoogopgeleide, ervaren professionals die ervoor kiezen om opdrachten voor een korte periode aan te nemen. Deze keuze wordt gemaakt om verschillende redenen. Ze willen wel bij een groot bedrijf aan de slag, maar niet verhuizen. Ze willen tussen de opdrachten door meer vrije tijd. Om op reis te gaan of tijd met hun gezin door te brengen. Uiteindelijk willen ze vooral zelf ‘in the lead’ blijven en beslissen hoe ze hun werkende leven inrichten.

Het omarmen van flexibele arbeidskrachten is niet alleen goed voor werknemers. Het kan bedrijven ook helpen de oorlog om talent te winnen en hun teams te verbeteren. Niet alleen de werknemers krijgen veel meer flexibiliteit, ook werkgevers profiteren hiervan. Ze worden hierdoor wendbaar en flexibel en kunnen veel sneller inspelen op veranderingen in de markt of veranderende behoeften.

In bepaalde sectoren en bij bepaalde bedrijven is het inzetten van flexibele arbeidskrachten al jaren gemeengoed. Denk aan grote techbedrijven zoals Meta, Google en Amazon. Onder meer gedreven door het vinden van de allerbeste specialisten. Ze hebben hun uitgebreide personeelsbestand van flexibele medewerkers omarmd en recordwinsten geboekt.

“Deze trend hebben ook wij bij Magnit duidelijk zien opkomen. Onze vijf meest prominente tech-klanten hebben flink ingezet op het uitbreiden van hun aandeel flexibele medewerkers. In een aantal sectoren zijn de uitgaven hiervoor zelfs verdubbeld. Het is overduidelijk dat bedrijven steeds vaker de meerwaarde hiervan inzien,“  aldus Kevin Akeroyd.

Niets doen is geen optie

Grote vraag blijft: als professionals bewust kiezen voor een flexibel bestaan en ook de grootste bedrijven ter wereld hier de voordelen van inzien, waarom blijft een deel van de bedrijven dan zo angstvallig vasthouden aan het verleden? Uiteraard is niets doen altijd gemakkelijker dan iets doen. Verandering is altijd ingewikkeld. Maar er kleeft wel een nadeel aan alles bij het oude laten. Je gaat als bedrijf kansen missen.

“Het aandeel medewerkers dat kiest voor een flexibel bestaan zal verder groeien. Door deze groep uit te sluiten, ga je een groep zeer talentvolle mensen mislopen. En dat is zonde, want de allerbeste specialisten in hun vakgebied heb je uiteindelijk toch echt nodig om de concurrentie met andere bedrijven in je sector aan te kunnen gaan.” rondt Kevin Akeroyd, CEO van Magnit het gesprek af.

Lees ook:

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy