"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Huidige arbeidsmarkt vraagt om andere kijk op personeelsbeheer

Hoewel de werkloosheid afgelopen maand iets is toegenomen, blijft de arbeidskrapte in België groot. Sam Smith, EMEA-president van Magnit, legt uit welke kansen en risico’s de inzet van flexibele arbeidskrachten met zich meebrengt in deze krappe markt.

De arbeidsmarkt is op dit moment volop in beweging. Het aantal vacatures blijft onverminderd hoog en er is in veel sectoren een tekort aan personeel. Hoewel de werkloosheid afgelopen maand iets is toegenomen, blijft de arbeidskrapte in België groot. Zelfs groter dan in de meeste andere Europese landen. Welke kansen bieden flexibele arbeidskrachten in deze krappe markt?

Invloed trends op personeelsbeheer

De genoemde landelijke trends hebben een flinke impact op bedrijven. Organisaties zijn inmiddels gewend aan een situatie waarin zowel hun behoefte aan personeel als de samenstelling van het werknemersbestand van week tot week kan verschillen.

Dit biedt mooie kansen. Bedrijven komen hierdoor in aanraking met nieuw talent. Maar het zorgt ook voor grote uitdagingen, onder meer op administratief gebied. Bijvoorbeeld als het gaat om de verschillende contracttypes. De huidige omstandigheden vragen in mijn ogen om een andere kijk op personeelsbeheer.

Meer flexibiliteit

De manier waarop we kijken naar werk is afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Een van de factoren die hierin een belangrijke rol heeft gespeeld is de COVID-19-pandemie. Thuiswerken werd het nieuwe normaal. En nog steeds is het bij veel bedrijven en organisaties heel normaal dat medewerkers meerdere dagen per week thuiswerken.

Maar er is veel meer veranderd. Het gaat namelijk niet alleen om thuiswerken. Het gaat vooral om veel meer flexibiliteit. En dat heeft betrekking op flink wat aspecten. Van de manier waarop nieuw personeel geworven wordt tot wanneer dat gebeurt. Maar ook over het werk dat zij doen. En waar en wanneer zij willen en kunnen werken.

Veel vacatures

Het aantal vacatures is de afgelopen maanden weliswaar weer wat onder het recordniveau gedaald, maar blijft hoog in vergelijking met voorgaande jaren. Er is een kloof tussen het aantal medewerkers dat bedrijven al hebben en het aantal medewerkers dat ze nodig hebben. Dit is een grote uitdaging voor recruiters en wervingsmanagers. Hoe zorgen ze ervoor dat ze de geschikte kandidaten weten te vinden die voldoen aan alle eisen?

Flexibele arbeidskrachten zijn – simpel gezegd – werknemers die niet op de vaste loonlijst van een organisatie staan, maar in plaats daarvan zelfstandige diensten verlenen voor een gecontracteerde periode. Decennialang hebben veel organisaties vooral tijdelijke werknemers ingeschakeld voor een bepaalde periode of een specifiek project.

Tijdelijke personeelsbestand groeit

Het is geen verrassing dat in de huidige arbeidsmarkt het tijdelijke personeelsbestand groeit. Naarmate organisaties steeds flexibelere manieren van werken implementeren, overwegen ze ook om hun flexibiliteit op het gebied van het werven van medewerkers te vergroten. Dit omvat het integreren van verschillende soorten werknemers in hun bestaande personeelsbestand.

Daarbij bieden flexwerkers – in alle soorten en maten – interessante kansen. Als er behoefte is aan specialisten met bepaalde kennis en kwaliteiten, als er extra personeel nodig is om drukte op te vangen of als om andere redenen snel goede medewerkers ingevlogen moeten worden.

Aanvullende strategie

Zoals hierboven beschreven kunnen flexwerkers je heel veel brengen. Maar op het gebied van wet- en regelgeving en fiscaliteiten brengt de inzet van flexibele arbeidskrachten ook risico’s met zich mee. Veel bedrijven en organisaties implementeren een aanvullende strategie om te voorkomen dat ze met complexe of onverwachte situaties te maken krijgen.

Geavanceerd beheersysteem

De beste manier om problemen bij de inzet van flexibele arbeidskrachten te voorkomen, is door te kiezen voor een geavanceerd beheersysteem. Op deze manier wordt het personeelsbeheer gecentraliseerd. Dit biedt medewerkers die (eind)verantwoordelijk zijn voor HR tal van mogelijkheden, onder meer op het gebied van recruitment of het laten in- of uitstromen van flexwerkers binnen hun organisatie. In het huidige arbeidslandschap – waarin organisaties wendbaar en flexibel moeten zijn – is dit uitermate belangrijk. Want alleen dan weet je talent ook echt aan je te binden en – héél belangrijk – kun je aan de behoeften van je medewerkers voldoen.

Bredere benadering personeelsbeheer

Naarmate het aantal flexibele arbeidskrachten blijft stijgen, vertrouwen organisaties steeds meer op dit soort medewerkers om zowel moeilijke tijden te doorstaan als om de doelstellingen van het bedrijf te behalen. Bij het in dienst nemen van deze werknemers moeten wervings- en HR-managers een sterke en gerichte strategie hebben die aansluit bij hun bredere benadering van personeelsbeheer.

Door dit te doen, kunnen deze bedrijven vooruit met een personeelsbestand dat in hun behoeften van vandaag voorziet. En misschien nog wel belangrijker: ze zijn daardoor beter voorbereid op de toekomst.

Auteur: Sam Smith, EMEA-president, Magnit

The Evolution of Work Magnit is een internationale toonaangevende aanbieder van oplossingen voor het managen van de flexibele schil. Het Integrated Workforce Management (IWM) platform wordt ondersteund door meer dan 30 jaar aan innovatie, moderne software, bewezen expertise en topkwaliteit kennis en data. Dit platform stelt bedrijven in staat om talent- en diversiteitsdoelen te optimaliseren en tegelijkertijd operationele en financiële successen te behalen. Met Magnit kunnen bedrijven zich snel aanpassen aan de veranderende wereld van werk om hun gehele personeelsbestand met meer flexibiliteit, transparantie en snelheid te laten groeien. Voor meer informatie: www.magnitglobal.com Bekijk alle berichten van Magnit