Luc Engels, CEO van Solvus, ziet veel opportuniteiten in Total Talent Management
CEO Luc Engels is gepokt en gemazeld in de innovatieve HR-dienstverlening. Na passages bij onder andere Vedior en Manpower werd hij zes jaar geleden commercieel directeur van Solvus. Sinds 2019 is hij er algemeen directeur. “Om te overleven in deze competitieve en complexe talentenmarkt moeten bedrijven hun talentstrategie steeds sneller kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving. Zij hebben meer dan ooit gespecialiseerde bedrijven nodig om hen bij te staan in het vinden van het juiste talent…” Ook daarom heeft Luc Engels de ambitie om met Solvus de Belgische marktleider in ‘Total Talent Management’-oplossingen te worden.
Dit artikel is aflevering 11 van de reeks ‘De CEO spreekt’. Hierin laat NextConomy CEO’s van organisaties aan het woord. Hoe zien zij de wereld van werk en de arbeidsmarkt veranderen en hoe spelen ze in op de kansen en bedreigingen? Welke inzichten delen ze?
“Wij bieden onze klanten de mogelijkheid om een geïntegreerde Total Talent Management te ontwikkelen. Wij bieden geen standaardoplossingen maar werken modulair en flexibel want ‘One size does not fit all’.” Qua HR-aanpak zweert Luc Engels zelf bij een gecombineerde “Buy-Build-Borrow” talentstrategie. Dat staat voor een combinatie van talent vast aanwerven (buy), trainen en opleiden (build) en flexibel of tijdelijk (freelance) contracteren (borrow). Uit de vele thema’s die hem beroeren kozen we voor deze drie.
-
Voer het debat
“We leven in een moeilijke tijd waar de arbeidskrapte schrijnend wordt. In zo een periode moeten we innoverende ideeën alle kansen geven. De regering heeft zich met een activiteitsgraad van 80% een ambitieus doel gesteld. Maar we gaan er niet komen met enkel geactiveerde werkzoekenden. Ook zij die al langdurig afwezig zijn, moet je bereiken.”
“De enige zekerheid momenteel is de onzekerheid.” Luc Engels vindt dat er in onze maatschappij een breed arbeidsdebat nodig is met alle stakeholders, de academische wereld en ook de jeugd. Vragen genoeg: Hoe moeten we met talent omgaan? Wat zijn de jobs van de toekomst? Welke opleidingen bieden de grootste slaagkans op de arbeidsmarkt? Hoe kan je de noodzakelijke trainingen het best aanpassen aan een doelgroep? Hoe garanderen we toch enig welzijn op het werk ? Hoe kunnen we burn-outs te lijf gaan? Hoe gaan we de ‘skills gap’ oplossen? Wie houdt zich bezig met de talenten en de noden van morgen? “Via een breed en open overleg kunnen we wellicht wat onzekerheden wegnemen”.
-
Kies voluit voor dynamiek
We leven vandaag in een wereld waar veel werkvormen samen op de arbeidsmarkt aanwezig zijn. Wat een contrast met vroeger. Nu worden flexwerkers, freelancers en anderen ook volwaardig geholpen. “Elk individu kan zijn talenten nu vrij ontwikkelen en vrij kiezen in welk statuut en in welk arbeidssysteem dat het best past. Dankzij Total Talent Management kunnen we wel een grotere flexibiliteit organiseren en worden heroriënteringen mogelijk en kunnen al deze vormen naast elkaar en harmonieus op de arbeidsmarkt functioneren.”
De arbeidsmarkt heeft alles in zich om een grotere dynamiek te ontwikkelen. Alles wordt bespreekbaar en transparant, overstappen wordt gemakkelijker. “Het komt er nu op aan dat men daar meer gebruik van maakt. Maar we kunnen mensen niet forceren. Sommigen blijven liever zo lang mogelijk bij dezelfde werkgever in hetzelfde statuut.” Maar we hebben echt meer dynamisme nodig op de arbeidsmarkt.
-
Gebruik de AI-technologie
Talenten zijn schaarser, zijn veranderlijker en hebben meer opties dan ooit tevoren. Solvus hanteert een eigen benadering van talent. “Wij bekijken mensen niet vanuit wie ze zijn, maar wel vanuit wie ze ‘kunnen’ zijn. Het menselijk potentieel en de match tussen individu en bedrijfscultuur worden belangrijker dan de eigenlijke contractvorm. Wat men vandaag niet kan, kan men morgen misschien wel. Talent dat je niet op de reguliere markt vindt, bestaat misschien als freelancer. Elke vorm van talent kan via onze programma’s aan de slag.”
Luc Engels gelooft dat we qua AI dicht bij een fundamentele doorbraak staan. Dankzij artificiële intelligentie zullen we meer en beter voorspellende talentanalyses kunnen maken. “Dankzij de vele data wordt het mogelijk om elkeen, mee op basis van zijn voorgeschiedenis en zijn competenties, nuttig te adviseren over zijn toekomstige mogelijkheden.”
Devies
We eindigen met het persoonlijk levensmotto. Luc Engels is daar kort en duidelijk in: “Het leven bestaat uit opportuniteiten.”
Over Solvus
Solvus werd in 2013 opgericht als onderdeel van RGF Staffing Belgium en behoort sinds 2016 tot de internationale Japanse multinational Recruit Holding, een echte ‘global player’. Solvus telt momenteel 4000 talenten die onder verscheidene contractvorm ergens aan het werk zijn. 120 stafmedewerkers beheren de diverse projecten en diensten.
Solvus voorziet zijn klanten in allerhande strategische, modulaire en schaalbare HR-oplossingen en diensten zodat ze zich op hun kerntaken kunnen concentreren. Denk daarbij aan Recruitment Proces Outsourcing (RPO), Managed Service Provider (MSP), in- en outplacement, assessments en development centers. Maar bovenal integreert Solvus alle talentbehoeften van zijn klanten in één globaal geïntegreerd Total Talent Managementsysteem. Klanten krijgen zo de mogelijkheid om met een slanke en flexibele HR-structuur toch te allen tijde de juiste competities binnen te halen. Zo hoeven ze zich niet tot al te veel verschillende toeleveranciers of partners richten.
“Solvus vervult vanuit zijn expertise, eigen processen en technologie een leidende pioniersrol in de toepassing van ‘Total Talent Management’ in de Belgische markt.”
Solvus staat sterk in de publieke sector, waaronder diverse Vlaamse overheden tot en met de gemeenten op zoek naar ICT-profielen. Verder staat het bedrijf sterk bij het bank- en verzekeringswezen, de logistiek en de farmaceutische sector.