"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

10 jaar SD Worx Leerstoel ‘Next Generation Work: Creëren van duurzame loopbanen’

Antwerp Management School (AMS) en SD Worx werken tien jaar samen. Prof. dr. Ans De Vos duidt opvallende zaken uit 10 jaar onderzoek naar duurzame loopbanen. Een verslag.

10 jaar intense samenwerking tussen Antwerp Management School (AMS) en SD Worx. Dat werd gevierd. En hoe! Tijdens een druk bijgewoonde zitting deelde voorzitster prof. dr. Ans De Vos de belangrijkste lessen uit tien jaar onderzoek naar duurzame loopbanen. Gastsprekers, waaronder Lynda Gratton, vulden al dan niet virtueel aan met hun inzichten en ervaringen. 

De twee aspecten van duurzame loopbanen

Duurzame loopbanen. Het thema is 10 jaar geleden geïnitieerd, maar wordt steeds actueler in de context van de steeds meer dynamische arbeidsmarkt en hoe individuen en organisaties over ‘werk’ denken. Drie op de vier werknemers denkt immers dat hun baan zal veranderen door digitalisering. Inmiddels vindt meer dan een op de twee (56%) thuiswerken prima.

Niet alleen is er het verleden, maar er is ook de toekomst. Loopbanen van het individu zijn natuurlijk verweven met wat er binnen organisaties speelt. Om 10 jaar onderzoeksresultaten nog meer te duiden, kreeg het aanwezige publiek daarom een reeks fragmenten uit video-interviews te zien. Getuigenissen van ‘next generation’ talenten werden zo afgewisseld met de visie van organisaties op de veranderende wereld van werk. Je kan een selectie van deze getuigenissen hier bekijken.

Een concreet advies komt van Stefaan Arryn, VP hr bij Silverfin: “We moeten meer en beter investeren in leiderschap.” Iets waar zijn collega Jan van Acoleyen, Human Capital Leader bij Proximus het volmondig mee eens is: “Stop met budgetsystemen waar mensen en opleidingen aan de kostzijde staan.”

AMS en SD Worx – ook voor de volgende 10 jaar partners

Na de videocompilatie was het woord aan Steven De Haes, Dean bij AMS en Kobe Verdonck, CEO van SD Worx . Gastvrouw Lisbeth Imbo ging het gesprek aan over ‘de nieuwe werknemer’: is die nu echt aangekomen? Absoluut, volgens beide heren. Mobiliteit, levenslang leren en gezondheid zijn nu al belangrijk voor individuen. Maar het belang zal nog toenemen in de nabije toekomst. Zaak dus om dat als een opportuniteit te zien: organiseer werk fluïde, geef talenten de kans om mobiel te zijn en stimuleer creativiteit. “Het talent bepaalt, niet langer de organisatie”, klinkt het waarschuwend.

“Er zijn zo veel verstoringen in onze samenleving, alles is in beweging, waardoor alles ook onzeker wordt. De impact hiervan ligt ver buiten de invloed van hr, zelfs van de organisatie zelf. Gelijktijdig biedt dit veel kansen. Denk aan het universiteitsmodel waar uitwisseling van professoren veel meerwaarde biedt aan alle betrokkenen. Waarom dit niet kopiëren naar de zakenwereld?” vraagt Steven De Haes zich af.

Kobe Verdonck haakt hierop in “SD Worx kan niet alleen de uitdagingen van duurzame loopbanen oplossen. Vandaar onze samenwerking 10 jaar geleden al met AMS. We waren toen pioniers over het thema, maar plukken daar nu beide de voordelen van. De samenwerking heeft veel opgeleverd, maar er blijft nog ontzettend veel te doen. We gaan dus zeker samen door!”

Internationaal perspectief

Bijdragen van internationale deskundigen, waaronder Stijn Broecke van de OESO en Lynda Gratton, professor aan de London Business School, dienden als input voor enkele paneldiscussies. Onderzoek van Stijn Broecke toont aan dat automatisering geen bedreiging is voor het verdwijnen van banen. Wel is nu al de impact van AI merkbaar en dat zal zich versneld doorzetten, met name bij de banen voor hoogopgeleiden zoals dokters, advocaten … “Zij zullen het meest impact ondervinden, anderen zullen net productiever worden. Ze zullen door AI meer kwalitatief werk afleveren en ook meer interessant werk verrichten.” Hij sluit af met een positieve noot “De toekomst van werk biedt volop kansen!”

De toekomst van werk biedt volop kansen! – Stijn Broecke –

Lynda Gratton, helaas niet zelf aanwezig, voert al jarenlang onderzoek naar de toekomst van werk. Ze stelt vast dat we gemiddeld langer leven, dat technologische innovaties steeds sneller komen en dat onze maatschappij voortdurend wijzigt. “En toch staan organisaties niet open voor verandering”, stelt ze vast. Tot maart 2020 natuurlijk, we weten allemaal wat er toen gebeurde. “En in de voorbije twee jaar is er plots veel veranderd, bij organisaties én ook bij werknemers.”  Lynda spreekt van ‘un-freeze’: alles wat voorheen vastzat, kwam plots los. “Op dit moment zijn we weer in een periode van re-freeze”, stelt ze, “al gaan we nooit meer terug van waar we gekomen zijn.” Haar tip? “Kijk naar de ‘first movers’, die al geëxperimenteerd hebben met nieuwe ideeën van werken en werk organiseren.”

Dit is de meest opwindende tijd die ik ooit heb gezien. – Lynda Gratton –

 

Lees ook :

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu