"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Op zoek naar inspiratie over de toekomst van werk?

Hoe, wanneer en waar we werken is aan het veranderen. Zelfs de aard van werk zelf evolueert in hoog tempo. Individuele talenten zijn op zoek naar persoonlijke ontwikkeling, doelgerichtheid en autonomie, terwijl bedrijven op zoek zijn naar nieuwe manieren om het werk te organiseren en flexibelere personeelsmodellen op te zetten om hun concurrentievermogen te vergroten.

In een tijdperk van technologische veranderingen, dynamiek op de arbeidsmarkt, demografische verschuivingen en economische onzekerheid “zullen zij die de verandering het beste beheersen, overleven” (Albert Einstein).

Hoe benut je al deze veranderingen en maak je er kansen van voor jouw organisatie? In de huidige arbeidsmarkt vereist dit een fundamentele heroverweging van het vinden en inzetten van talent.

Hoe kan jouw organisatie profiteren van dit moment?

Hoe benut je al deze veranderingen en maak je er kansen van voor jouw organisatie? Het juiste talent, op de juiste plaats op het juiste moment is de formule voor succes in de huidige economische realiteit. In de huidige arbeidsmarkt vereist dit een fundamentele heroverweging van het vinden en inzetten van talent.

Hieronder vind je een selectie die ik maakte van recente publicaties over de toekomst van werk van toonaangevende bedrijven, denktanks en universiteiten. Het doel is je op de hoogte te brengen van recente trends en je te inspireren over hoe je organisatie het best gebruik kan maken van deze veranderende dynamiek in de wereld van werk en de populatie werkenden.

Deze inzichten in combinatie met jouw expertise en ervaring vormen de sleutel tot het vormgeven van een nieuwe, toekomstbestendige HR – strategie voor jouw organisatie. Een HR-strategie, die erop gericht is de bedrijfsstrategie te allen tijde te ondersteunen.

Selectie recente artikelen en video’s

Mijn selectie van recente artikelen (eind 2020) en twee video’s over (contingent) ‘workforce management’ vind je hieronder.

 1. Getting Smarter about your Contingent WorkforceVideo with keynote by Thomas Waldman, TA manager at TomTom – only 8’ but most inspiring!
 2. Getting the Most from the ‘Alternative Workforce’
  Many organizations are not ready to take advantage of the freelance and gig-work economy. This is the main conclusion and summary of a research that examined how organizations are using 17 practices to recruit, onboard and manage independent workers, and integrate and align them with permanent employees. To be found on SHRN (Senior HR Network) website.
 3. How to Thrive in the New Economy of Work 

  The Ultimate Guide to Adopting Open Talent Models within Your Organization.

 4. Building the on-demand workforce 

  Study by Harvard Business School & Boston Consulting Group on how leading companies are using digital talent platforms to access highly skilled workers.

 5. Total Talent Acquisition HR-IS architecture (Dutch)White paper by Mark van Assema on how to set up the ideal tooling ecosystem to support integrated Talent Acquisition
 6. Interview with VRT, Philips, AkzoNobel on their TTM journey 

  Video recording of the panel discussion on Total Talent Management at the occasion of the book launch of ‘Mis geen talent’ (March 2020) (Dutch only) – watch from 00:08-01:05

 7. Internal Talent Mobility 

  According to Josh Bersin how does a talent market place supports internal mobility? He highlights 3 ways to improve internal talent mobility.

Nog meer lezen?

Samen met Mark van Assema schreef ik het boek ‘Mis geen talent’ (Die Keure; maart 2020) als inspiratieboek en handleiding voor CEO’s en hun HR Directies hoe ze de organisatie de nieuwe realiteit van werk kunnen binnenloodsen. Succesvolle organisaties benutten deze trends als kansen om altijd het juiste talent aan boord te hebben en zeker geen talent te missen. Zelfs na alle ongelooflijke veranderingen die de covid-crisis heeft veroorzaakt, is één element niet veranderd. Talent is nog steeds de belangrijkste motor voor zakelijk succes. Het is nu tijd voor organisaties om zich voor te bereiden en geen talent te missen in het post-coronatijdperk. Het boek ‘Mis geen talent’ is een praktische leidraad over hoe het flexibele, uitgebreide personeelsbestand te omarmen en het om te zetten in een strategische troef.

Of liever een webinar volgen?

In de reeks met 5 Mini Learnings van NextConomy over de samenwerking Opdrachtgever – Freelancers lichten 5 experten toe welke juridische risico’s bij deze samenwerking kunnen ontstaan. En uiteraard leggen ze ook uit hoe je die kan vermijden.
De reeks start op 27 april 2021 en gaat vervolgens elke twee weken op dinsdag van 11.30 – 12.15u online door. Gratis aanmelden kan hier. We hebben het onder meer over Talentpools, Project Sourcing en Internationaal werven en samenwerken. Zeer de moeite dus!

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu