"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Techlancers: een nieuwe opportuniteit voor alle technologische freelancers

Op de jongste Dag van de Freelancer lanceerde Agoria met “Techlancers” een gloednieuwe en ambitieuze community voor zelfstandige freelancers in de technologische sector. CEO Bart Steukers geeft graag meer tekst en uitleg over de bedoeling en het interessante aanbod.

Voor wie Agoria (nog) niet kent

De sectorfederatie Agoria verenigt vandaag meer dan 2000 Belgische technologiebedrijven, waarvan ruim zeventig procent kmo’s. “Maar we vinden dat we vandaag een bredere opdracht hebben dan enkel de klassieke sectorbelangenverdediging en adviesverstrekking over innovatie en digitalisering. We zien ook de grenzen tussen werkgevers en werknemers vervagen. Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid willen we iedereen die door technologie geïnspireerd wordt bereiken en vooruit helpen. Niet enkel de zogenaamde C-suite aan de bedrijfstop, maar ook studenten, jonge experten….”, aldus CEO Bart Steukers.

Hij vult aan: “ook freelancers zijn ondernemers die voluit de missie en visie van Agoria kunnen helpen realiseren. De schaarste aan bepaalde profielen in de arbeidsmarkt of de nood aan ondersteunende coaching bij het implementeren van technologische oplossingen tonen een groot potentieel aan. De gevraagde en geboden flexibiliteit, het projectwerk dat ons werk steeds meer typeert, het sluit allemaal perfect aan bij het DNA van een freelancer.”

Nieuw: Agoria Techlancers

Heel concreet richt Agoria zich met Agoria Techlancers in de eerste plaats tot ingenieurs en IT-profielen die in digitale bedrijven of de maakindustrie hun technologische diensten willen aanbieden. Maar we verwelkomen ook zelfstandige HR-professionals die administratieve robots implementeren of marketingexperts die via AI bedrijven performanter maken.

Waarom is Agoria Techlancers interessant voor tech – freelancers?

“Het gaat ons echt niet om het sociaal statuut as such. Wij hoeven de bedrijven dus niet te laten kiezen tussen het flexibel freelancerstatuut of het vaste werknemersstatuut. Het komt er vooral op aan dat ze op een vlotte manier het juiste talent kunnen aantrekken.”

De techlancers worden ook geen lid as such van Agoria, dat enkel bedrijven als lid aanvaardt. Maar via een betalend lidmaatschap krijgen techlancers wel een aangepast aanbod van voordelen die ook op techlancerswebsite al uitgebreid beschreven staan. Een apart team onder leiding van programmamanager Geert Jacobs zal hen onthalen en verder helpen.


“Agoria Techlancers: een combinatie van kennisaanbod, netwerk, concrete tools en tricks, marktinzicht en zelfs exclusieve bedrijfskortingen bij onze partners.”


“Wij hebben een ruim aanbod aan kennis rond nieuwe technologie en een sterk bedrijvennetwerk waarin we freelancers de kans willen geven om te groeien. Zo kunnen ze via onze opleidingen en online tools marktrelevant blijven. Via bedrijfsbezoeken en co-workingsdays kunnen ze zich met elkaar verbinden. Ook laten we ze binnen in ons netwerk van gespecialiseerde detacheringsbedrijven, digitale pioniers en topspelers uit de maakindustrie. Via samenwerking met andere partners willen we ook jobdays op maat organiseren.”

Ook kennis brengen bij opdrachtgevers

Er zijn zeker ook Agoria-leden voor wie werken met freelancers nog een nieuwe uitdaging vormt. “Zij kunnen via ons nieuwe netwerk leren hoe ze als opdrachtgever te werk moeten gaan om freelancers flexibel in te zetten. Ze vernemen via welke gespecialiseerde bedrijven ze projecten aan freelancers kunnen outsourcen. Maar de intermediaire platformen die IT-profielen aan een opdracht helpen hoeven zelf niets te vrezen. Agoria wil zeker geen nieuwe bemiddelaar worden. Wij kijken integendeel uit naar samenwerking met die organisaties om aanbod en vraag nog beter en sneller te kunnen laten matchen.”


“De intermediaire platformen die IT-profielen aan een opdracht helpen hoeven zelf niets te vrezen. Agoria wil zeker geen nieuwe bemiddelaar worden.”


Toekomst

De ambities zijn terecht hoog gespannen. “We hebben er even de cijfers van het laatste Freelancer Focus rapport van Unizo bij genomen. Als je rekening houdt met een totale populatie van 241.041 freelancers en als je weet dat ongeveer 12 % van die freelancers werkt als IT-expert en 3% een ingenieursprofiel heeft dan bedraagt onze doelgroep 36.285 personen. Tegen 2024 willen en kunnen we daarvan 5000 mensen bereiken. Voor hen hebben we Agoria Techlancers in het leven geroepen!”

Meer informatie? Eén adres: https://www.techlancers.be


Agoria nieuwe partner voor NextConomy

Agoria Techlancers heeft een aantal partnerships afgesloten met organisaties zoals NextConomy, die specifieke kennis en dienstverlening aanbieden voor mensen die kiezen voor een loopbaan als freelancer.

White paper – Agoria Techlancers: een succesvolle carrière als technologische freelancer

 Het eerste mooi resultaat van de samenwerking met NextConomy en andere partners resulteert in een interessant white paper voor technologie freelancers. Je vindt er duiding bij de trends in wereld van werk en hoe deze als freelancer om te buigen naar kansen, maar evenzeer tips om (nog) meer professioneel als zelfstandig ondernemer je bedrijf te runnen.


Foto: Bart Steukers

Philip Verhaeghe
Philip Verhaeghe is een onafhankelijk governance adviseur en een freelance redacteur over ondernemerschap en bestuur voor vakbladen, bedrijven en organisaties. Onderzoekt zowel de nieuwste trends als de klassieke uitdagingen die het verschil kunnen maken in de bestuurskamer of het directiecomité. Is als freelance redacteur ook actief voor onder meer Bestuurder”, “Guberna” en “Etion”. Werkte als algemeen secretaris voor VKW, het Instituut voor Bestuurders, Corgo en RNCI. Bekijk alle berichten van #Philip Verhaeghe