SLUIT MENU

Wat met talentbeheer na Covid-19?

De coronacrisis zorgt ervoor dat de trends die sluimerden in de wereld van werk versneld ingang vinden. Zijn uw organisatie en uw hr-beleid hier klaar voor zodat u geen talent mist? In 2 artikelen schetst NextConomy vier trends waar u best rekening mee houdt. Dit is deel 2.

Na de lockdown – de nieuwe wereld van werk

 We beginnen nu, in de zomer 2020, met het proces om uit de lockdown te komen, maar ons post-pandemische leven zal er heel anders uit zien. Zoals Peter Hinssen aangeeft: “we staan voor een wereld waar het nooit normale de enige constante is die we hebben.”

Veel hr – en arbeidsmarktexperten zoals Lynda Gratton , McKinsey of Gartner voorspellen dat enkele sluimerende trends in de wereld van werk nu echt zullen doorbreken. Menig bedrijfsleider en hun hr-directies hebben jarenlang de meeste van deze trends genegeerd of zelfs ontkent. Maar halsstarrig vasthouden aan de oude wereld van werk kan nu niet meer! De coronacrisis heeft namelijk de digitalisering in een stroomversnelling gebracht, met in het kielzog een nieuwe wereld van werk.

Niets of niemand ontsnapt, ook uw organisatie niet. Met welke 4 trends houdt u best rekening?

Structurele schaarste aan ICT- en STEM-profielen, flexibele personeelsbezetting, remote teams, robots en cobots: met deze 4 trends moet u rekening houden, wil u de toekomst van uw bedrijf verzekeren.

Lees hier deel 1 van deze bijdrage waarin we trends 1 (structurele schaarste aan ICT- en STEM-profielen) en 2 (flexibele personeelsbezetting) beschrijven.

Dit zijn trends 3 en 4:

  1. Afstandswerken is een blijver. Ja, ook voor uw eigen medewerkers die niet meer in de file willen staan richting Antwerpen of Brussel. Maar aanverwante en sterk opkomende trends zijn het inhuren van freelancers op grote afstand, net als het werken met remote teams die over de hele wereld verspreid kunnen zijn maar toch samen werken aan een project. NASA, de ruimtevaart organisatie, werk al jaren voor haar meest innovatieve projecten met freelancers van over de hele wereld. Zij werft die op basis van ‘crowd sourcing of talent’. Dit heeft geleid tot snelle toegang tot schaars talent, spectaculaire innovaties en kostenbesparingen.

   Wat te doen?
   Er is een steeds groter wordende groep hoog opgeleide kenniswerkers die gebruik maken van online platformen om hun diensten aan te bieden over de hele wereld. De Oxford Online Labor Index laat sinds de corona crisis een spectaculaire groei zien. ‘Direct Sourcing’ heet deze trend in het vakjargon. En steeds meer bedrijven doen dit, zoveel is duidelijk. Mogelijk zijn uw concurrenten u voor? Waar wacht u nog op?
  1. Robots en cobots worden niet ziek. Taken die 3D zijn (lees dull, dirty and dangerous) zullen steeds meer door robots worden overgenomen. Cobots kan je overigens al inhuren, en ook deze trend zal doorbreken, bijvoorbeeld op werkplekken waar het risico op besmetting met covid-19 groot is.

   Wat te doen?
   Onderzoek hoe tijdelijk ingehuurde cobots uw medewerkers kunnen ondersteunen bij moeilijke of gevaarlijke taken of omstandigheden. Vergeet ook niet het inhuurgebeuren van cobots in te passen in de hr – supply chain van extern ingehuurd talent in uw organisatie.

De toekomst voorspellen of de toekomst zelf maken?

Leidende organisaties zoals VRT, Philips, UCB en andere voorlopers spelen al enkele jaren in op deze en andere trends in de wereld van werk. Zij bestuderen elke trend en zoeken vervolgens naar de opportuniteit die deze trend voor de organisatie kan betekenen. Waar zit de meerwaarde en hoe moeten we dit vervolgens integreren in ons talentbeheer? Hoe maken we ons talentbeheer integraal en vermijden we dat mensen niet passen bij onze cultuur, onze missie, onze strategie. Ook als ze niet op de eigen loonlijst staan. Dat zijn de vragen die zij steeds weer stellen en waar ze vervolgens hun hr-beleid op aanpassen. Op deze manier verzekeren ze zich van een voortdurende instroom aan toptalent en is de doorstroom doorheen de organisatie maximaal. Kortom: ze missen geen talent en er gaat geen talent verloren.

De boeiende wereld van werk is voortdurend in verandering. Uw hr-strategie in het dynamische post-pandemie tijdperk moet dat ook zijn om zeker geen talent te missen. In het boek ‘Mis geen talent’ (dieKeure) schetsen Marleen Deleu en Mark van Assema enkele trends die nu versneld doorbreken. Aan de hand van voorbeelden van leidende organisaties ontdekt de lezer waarom deze organisaties hun oude hr-strategie op de schop hebben gegooid en resoluut de kaart van Integraal Talent Beheer (ITB) kiezen. Het boek biedt tot slot een self-scan en handleiding om zelf aan de slag te gaan.

Meer informatie over het boek en de beide auteurs op www.misgeentalent.eu

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert