"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De top 10 van knelpuntberoepen in de verschillende regio’s van het land. Bijna helft bedrijven heeft tekort aan talent.

45% van de Belgische werkgevers krijgt hun vacatures moeilijk ingevuld. Het tekort aan talent bereikt ongeziene hoogtes in Vlaanderen (55%) en Brussel (43%), terwijl het tekort licht afneemt in Wallonië (27%)

Het tekort aan talent blijft groeien in België en in de rest van de wereld. Dat is de belangrijkste les uit de 13e editie van de wereldwijde enquête van ManpowerGroup naar tekorten aan talent in 44 landen en gebieden, waaronder België. Alle sectoren en bedrijven van elke omvang in de drie regio’s van het land ondervinden wervingsmoeilijkheden. Hierdoor zullen bedrijven hun inspanningen moeten verdubbelen om alle talenten aan te trekken en vooral te behouden.

Bedrijf zoekt talent: een uitdaging in de drie regio’s van het land

Op nationaal niveau meldt 45% van de 1.000 door ManpowerGroup bevraagde werkgevers problemen te ondervinden bij het invullen van vacatures. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar en het hoogste aantal sinds de enquête in 2006 werd gelanceerd.

Op regionaal niveau bereiken talentekorten nooit eerder geziene hoogtes in Vlaanderen (55% – spectaculaire stijging van 17 punten vergeleken met vorig jaar) en in Brussel (43% – een stijging van 8 punten), terwijl ze licht dalen in Wallonië (3 punten lager). In het zuidelijke gedeelte van het land ondervindt meer dan een op de vier werkgevers (27%) moeilijkheden bij hun zoektocht naar gekwalificeerd personeel.

Brussel: top 10 gedomineerd door profielen in de tertiaire sector

In Brussel behoren zes van de moeilijkst in te vullen banen tot de tertiaire sector, wat niet verwonderlijk is gezien de structuur van de arbeidsmarkt. Het zijn ook de specialisten (projectmanagers of juristen) die bovenaan staan.

Er zijn verschillende functies die een goede talenkennis vereisen: sales & marketing (4e), klantendienst (5e) en administratieve of secretariële functies (6e). Management en managementposities (9e) en boekhoudkundige en financiële profielen (10e) zijn ook moeilijk te vinden. Net als in de andere regio’s van het land staan ​​geschoolde arbeiders (elektriciens, lassers, monteurs) of technici (onderhoud, kwaliteitscontrole) bovenaan op kop met de 2e en 3e positie, terwijl de profielen voor de bouwsector (7e ) ook opgenomen zijn in de top 10 van ManpowerGroup. Ten slotte behoren professionals in de gezondheidszorg (artsen of verpleegkundigen) tot de meest gezochte functies in Brussel (8e).

Vlaanderen: tekort aan technische en logistieke profielen

In Vlaanderen wordt de top 10 van ManpowerGroup gedomineerd door de moeilijkheden bij het werven van technische en logistieke profielen. Het is niet verwonderlijk dat de arbeiders op de eerste plaats komen, vóór de logistieke profielen (alle soorten chauffeurs) en de technici (onderhoud en kwaliteitscontrole). Profielen voor de bouwsector (6e), ingenieurs (8e) en profielen voor de maakindustrie (productieoperatoren) (9e) verschijnen in de lijst met kritieke functies. Daarnaast vinden we ook specialisten (projectmanagers, advocaten) op de vierde positie, vóór de sales- en marketingprofielen (5e), de ​​administratieve profielen (7e) en de boekhoudkundige en de financiële profielen (10e).

 Wallonië: een breed scala aan knelpuntberoepen

In Wallonië zijn het de boekhoudkundige en financiële profielen die op de eerste plaats komen op de lijst van moeilijk in te vullen vacatures, gevolgd door professionals in de gezondheidszorg. Net als in de andere regio’s bezetten technici (3e) en geschoolde arbeiders (4e) de eerste plaatsen van de ranglijst. Nieuw op de lijst, de leidinggevenden en managementfuncties komen op de vijfde plaats te staan. Waalse werkgevers vinden het moeilijk om personeel te vinden dat taalvaardig is, of het nu om administratieve functies (zesde) of operators voor de klantendiensten gaat (tiende). Vanzelfsprekend staan ​​chauffeurs en logistieke profielen ook op de lijst (7e). Ten slotte zijn ook specialisten (projectmanagers of juristen) en werknemers in de bouwsector (9e) nieuw op de lijst.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy