"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De lijst die elke freelancer in België moet kennen

Jenny Björklöf is bezieler achter ondermeer Freelance Business Day en Entrepreneurs Anonymous in Vlaanderen. Als buitenlandse onderneemster in België streeft ze naar meer ondersteuning en verbinding tussen freelancers.

De ambitieuze onderneemster spreekt niet enkel Zweeds en Fins, maar gelukkig ook Engels en een behoorlijk mondje Nederlands. Avontuurlijk als ze was kwam ze in 2010 in Gent terecht om er voor Volvo Trucks Belgium te werken. Tegelijk startte ze er haar studies sociale psychologie en communicatiewetenschappen volledig in afstandsonderwijs. In 2015 week ze even uit naar Cork in Ierland. Ze assisteerde er gedurende een jaar een familielid bij de lancering van een startup. Zo kreeg ze zelf ook de smaak van het zelfstandig ondernemerschap te pakken, ondermeer via haar lidmaatschap van Entrepreneurs Anonymous. Dit netwerk is in 2012 in Dublin gelanceerd als een maandelijkse bijeenkomst van jonge mensen die samen een opleiding in ondernemerschap volgden. Jenny richtte prompt een lokale afdeling in Cork op, iets wat ze hier in Vlaanderen herhaalde bij haar terugkeer naar Gent in 2016. Via die maandelijkse Meetup-netwerkbijeenkomsten verzamelt ze een trouwe schare belangstellenden. Vlamingen en buitenlanders leren samen bij en netwerken met elkaar tijdens uiteenzettingen of workshops van ervaren ondernemers.

Freelancers verbinden

Met haar eenmanszaak als eventmarketing- & socialmediaspecialist is LinkedIn haar voornaamste werkgebied. Daar haalt ze haar klanten en opdrachten binnen. Daarnaast is ze actief betrokken bij verschillende netwerkinitiatieven voor freelancers. Zo was ze co-organisator van de twee edities van de Freelance Business Day.

Het bos door de bomen

Het feit dat sociaaleconomische bevoegdheden en initiatieven versnipperd zijn over het federaal niveau, de drie gewesten en de drie gemeenschappen is geen cadeau, en al helemaal niet voor buitenlanders. “Het is niet zo dat er hier onvoldoende ondernemerschap bevorderende initiatieven zijn, verre van. Maar wij buitenlanders vinden niet zo gemakkelijk de juiste of snelste weg”, verduidelijkt Jenny. Al naargelang de vestigingsplaats en de regio moet een ondernemer van buiten de Europese Unie bovendien ook allerlei bekwaamheidscertificaten kunnen voorleggen.

“Bij de opstart van mijn eigen zaak kon ik veel leren van de ervaringen en inzichten van collega-freelancers. Bij hen vond ik steun, inspiratie en informatie. Mijn netwerk heeft me dus veel zoekwerk bespaard.”  Buitenlandse, startende ondernemers moeten, net als Belgen, een reeks administratieve hordes nemen in een voor hen vreemde taal. Voor ondernemende expats kan de Belgische fiscale en sociale wetgeving echt wel als een soort ‘jungle’ overkomen omdat alle officiële documenten enkel in het Nederlands en het Frans beschikbaar zijn.

Beschikbare ondersteuning in één lijst

Voor Jenny was het grootste probleem dat ze niet wist welke ondersteuning er allemaal bestaat. “Denk aan lokale steunmaatregelen in steden of gemeenten, de voordelen van de kmo-portefeuille, de ondersteuning voor de startende werkloze, de payrolling services van organisaties zoals Tentoo en Smart.”  Recent heeft ze daarom samen met enkele collega’s een overzichtelijke website met tips en links naar alle nuttige instanties gepubliceerd: the ultimate list of freelance supporters in Belgium. Inspirerend voor zowel starters als groeiers zodat elke freelancer of startende zelfstandige er voordeel mee kan doen!

Philip Verhaeghe
Philip Verhaeghe is een onafhankelijk governance adviseur en een freelance redacteur over ondernemerschap en bestuur voor vakbladen, bedrijven en organisaties. Onderzoekt zowel de nieuwste trends als de klassieke uitdagingen die het verschil kunnen maken in de bestuurskamer of het directiecomité. Is als freelance redacteur ook actief voor onder meer Bestuurder”, “Guberna” en “Etion”. Werkte als algemeen secretaris voor VKW, het Instituut voor Bestuurders, Corgo en RNCI. Bekijk alle berichten van #Philip Verhaeghe