"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

23% van de fulltime werknemers in de US overweegt de overstap naar freelancewerk

Jaarlijks voert MetLife een onderzoek naar de extralegale voordelen van werknemers in de US. MetLife is geen kleine jongen. Het is een van origine Amerikaanse verzekeringsmaatschappij die 145 jaar op de teller heeft en wereldwijd actief is in 50 landen. 90 van de Fortune500 bedrijven zijn klant.

Een van de opvallende conclusies in het rapport is dat 23% van de Amerikanen met een traditionele, fulltime baan het voornemen heeft binnen de 5 jaar over te stappen naar losse opdrachten als freelancer. Een andere 14% geeft aan dit te overwegen. Het zijn voornamelijk jonge werknemers die hun loopbaan in de gig economy willen uitbouwen. (zie grafiek)

Drie grote drijfveren

Als voornaamste drijfveer geven werknemers aan dat ze op zoek zijn naar meer flexibiliteit in hun eigen tijdsbesteding, maar ook naar de mogelijkheid om te werken waar ze zelf willen en willen ze zelf hun projecten kiezen. Dit ligt in lijn met wat onderzoeken in België van o.a. SERV en Unizo aangeven.

Eén belangrijke struikelblok

De grote interesse in de ‘klusseneconomie’ wordt getemperd door de bezorgdheid over de financiële onzekerheid die nu eenmaal gepaard gaat met deze vorm van werken. Als voornaamste drempel om de stap te wagen, geeft men aan de stabiliteit en zekerheid van een fulltime vaste baan te verkiezen.

Groei ondanks twijfel

De cijfers hierboven liggen in lijn met wat andere studies aantonen. De bezorgdheid over de financiële onzekerheid leidt er dan ook toe dat de meeste werknemers die aangeven de stap te overwegen dit niet zullen doen. Maar als slechts 10% toch de stap zal zetten, is het resultaat dat er in absolute aantallen een grote groep nieuwe gig workers bijkomt. De voorbije jaren ging het over 2,5 miljoen solo entrepreneurs per jaar in de US!

Bewustwording bij werkgevers

Reden voor werkgevers, ook in België, om de achterdeur goed te bewaken, maar ook om tijdig te vissen in de steeds groter wordende vijver met freelance talenten. Het rapport eindigt dan ook met een lijstje aanbevelingen voor werkgevers.

Bron:

MetLife 2019 U.S. Employee Benefits Trends Study

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu