"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Unizo Freelancer Focus 2018: bijna kwart meer freelancers in Vlaanderen op drie jaar tijd.

UNIZO rapport geeft nieuwste tendensen en evoluties over freelancen. Voor freelancers en opdrachtgevers.

In augustus 2018 waren er 157.697 freelancers actief in Vlaanderen en Brussel. Dat is 6,6% meer dan in augustus 2017. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van 22,7% op drie jaar tijd: van 103.767 freelancers in 2015 naar 127.277 in 2018.

Freelancer Focus is een jaarlijks ‘fotomoment’ van UNIZO dat freelancers in al hun facetten in beeld brengt. Belangrijk en boeiend, want hoewel iedereen zich wel iets bij het begrip ‘freelancer’ voorstelt, is de invulling ervan aan nogal wat interpretaties onderhevig.

Volbloed ondernemers

Dit rapport schept klaarheid met een overzicht van de tendensen en evoluties. Je krijgt een beeld van de sectoren waarin freelancers actief zijn en hoe ze hun job en statuut ervaren. Ondanks sommige discussies, staat één ding voor UNIZO in elk geval vast.

Freelancers zijn volbloed zelfstandigen die graag autonoom en flexibel werken en dus bewust voor hun statuut kiezen. Die vaststelling blijkt uit meerdere UNIZO-enquêtes, waarin meer dan 90% van de freelancers duidelijk aangeeft zichzelf als ondernemer te beschouwen en dus ook zo behandeld wil worden. Om die reden wil UNIZO freelancers ook niet ondergebracht zien in één of ander ‘tussenstatuut’, laat staan ze een label als werknemer aan te meten.

Breed perspectief

Freelancers vinden we in alle takken van de economie. Ze kunnen actief zijn als consultant, grafisch vormgever, vertaler, copywriter, fotograaf, informaticus, gezondheidscoach et cetera. De ene is lokaal gevestigd, de andere heeft klanten over de hele wereld. En ze zijn actief in verschillende bedrijven, sectoren of plaatsen. Dit laat freelancers toe om zaken te zien of te verbinden die anderen veel minder zien.

 

Visie van opdrachtgevers

Het is de eerste keer dat UNIZO ook opdrachtgevers betrekt in de freelancerstudie. Wat zijn hun voornaamste redenen om een freelancer in te huren en wat zijn hun ervaringen? Raden ze andere ondernemers aan om ook met freelancers te werken? Soms zijn die opdrachtgevers zelf ook freelancers.

Lees het volledige rapport

Alle conclusies, cijfers en verschillende ervaringen lees je in het UNIZO Freelance Focus Rapport 2018.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu