"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

In 2019 zien we weer de mens achter een leeftijd of contractvorm

Hoe ontwikkelt de flexibele arbeidsmarkt zich in 2019? Wij verzamelden voor het eerst de voorspelling van enkele partners van NextConomy en andere experts over het aankomend jaar.

Goed opdrachtgeverschap, dé uitdaging voor 2019 – Ellen Pensaert

 

‘Goed opdrachtgeverschap’ is de uitdaging voor de opdrachtgevers in 2019! Geef de freelancer de aandacht die hij verdient en krijg in ruil een goede verloop van uw project. Wat kan u doen?

Zorg voor goede overeenkomst, een goed onthaal, correcte, transparante communicatie en voorzie een goede opvolging. Opvolgen is een werkwoord en dus veel meer dan enkel een uitwisseling van prestaties en betaling van de factuur.

Freelancers praten onderling met elkaar en raden opdrachtgevers/eindklanten aan- of af. Bent u de ‘Beste Opdrachtgever’ voor 2019?

Ellen Pensaert, Owner, Legal & HR senior counsel Furbo Legal

 

Diversiteit is een absolute troef – Monica De Jonghe

Ik droom van een werkomgeving die divers is, waar jong en oud met elkaar samenwerken, mannen en vrouwen, ongeacht zijn of haar afkomst of geaardheid. Ik droom dat deze werkomgeving het resultaat is van een welbewuste mentaliteitsverandering, en niet het gevolg van allerlei regels die de spontane groei van bedrijven verder bemoeilijken.

Die mentaliteitsverandering moet zich dan wel doorzetten bij iedereen in onze maatschappij. Zowel werkgevers als werknemers moeten weg van de perceptie dat oud niet out betekent, en dat jonge werknemers hun gebrek aan ervaring compenseren door inzet en leergierigheid. Bedrijven hebben immers nood aan diverse profielen als zij hun vele openstaande vacatures willen invullen, wat de beste opstap is naar meer diversiteit in de onderneming.

Monica De Jonghe, directeur-generaal van de Groep van het VBO en lid van de Groep van Tien  

 

Welkom in de wereld van digiversiteit – Paul Verschueren

2019 wordt het jaar van de ‘digiversiteit’. Digitalisering en technologisering zullen het belang van HR en de mogelijkheden tot verder personaliseren alleen maar bevorderen. Digitalisering stimuleert bovendien de toenemende diversiteit aan arbeidsvormen en arbeidsrelaties maar biedt HR tevens de tools om deze performant en transparant te managen. Kortom: meer toegevoegde waarde voor de business én de medewerker-klant!

Paul Verschueren, Federgon Directeur Vlaanderen, Directeur research & Economic Affairs

 

Regels voor de gig-economie en platformtechnologie” – Philip Verhaeghe

 

2019: het verkiezingsjaar met nieuwe gemeentebesturen, nieuwe regionale regeringen, een nieuwe federale regering en een nieuwe Europese Commissie. Elk op hun niveau zullen zij aparte wetten en regels willen aankondigen voor de innoverende platformeconomie.  We mogen ons aan boeiende economische, sociaal-juridische en fiscale debatten verwachten. En (hopelijk) nog voldoende kansen voor dynamisch peer- to- peer freelancers in een groeiende gig-economie.

Philip Verhaeghe, freelance redacteur

 

Freelancers gaan steeds meer te rade bij hun accountant – Raf Sels

 

Ondernemers-freelancers zoeken een coach bij het nemen van belangrijke beslissingen. En die zullen ze nog meer vinden in hun accountant, die op basis van permanent actuele cijfers proactief en persoonlijk advies geeft. Dat veronderstelt natuurlijk dat freelancers documenten bijna dagelijks digitaal aanleveren. Dat wordt mogelijk doordat de digitale trend, die in 2018 is ingezet,  verder zal exploderen in 2019. Gelukkig maar, want zo kan de accountant zich nog beter toeleggen op de taak als vertrouwenspersoon van de ondernemer-freelancer.

Raf Sels, CEO van SBB Accountants & Adviseurs

 

Inhuursystemen worden menselijker – Mark Van Assema

In 2019 gaan we zien dat ‘inhuur’ meer ‘recruitment’ wordt en daarmee meer gericht op de mensen die je inhuurt. Er komt meer en meer recruitment in de technologie voor inhuur, zoals met employer branding, candidate experience verbeteringen, video selectie tools, persoonlijkheid assessments en culturele onboarding. Dan kan het meer over mensen gaan en niet alleen over leveranciers. 2019 wordt dan ook het jaar dat inhuursystemen menselijker worden, een nieuwe fase in het volwassenheidsmodel van #HRTech.

Mark Van Assema, Founder of #HRTechReview

 

2019 wordt het jaar van de online platforms – Marleen Deleu

In 2019 zullen organisaties steeds meer buiten onze landsgrenzen op zoek gaan naar de broodnodige expertise om hun projecten te laten slagen. Dit talent is in toenemende mate te vinden via online platformen die het mogelijk maken om binnen enkele minuten en met een paar muisklikken niche experten te vinden. Werk verplaatst zich zo naar het talent op een snelle en uiterst gebruiksvriendelijke manier. Werken kan nu echt ‘any place any time’. Maar ook werk organiseren kan maximaal flexibel dankzij technologische innovaties. De toekomst van werk is al lang begonnen, zaak dus om mee te zijn voor uw concurrent dat doet.

Marleen Deleu, Eigenaar van The Flex Academy en eindredacteur van NextConomy

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu