How To … Digital Nomad: Onderzoek naar uitdagingen en opportuniteiten
Digital nomads ervaren meer flexibiliteit dankzij hun levensstijl. Dit brengt uitdagingen maar ook opportuniteiten met zich mee. Wat is hiervan het effect op hun carrière, hun financiële en mentale gezondheid en hun kernwaarden en identiteit?
Bunq B.V. is een internationaal opererende Nederlandse bank en fintech-bedrijf. Het biedt aan inwoners en bedrijven van Europese landen bankrekeningen en financiële dienstverlening aan.
Bianca Zwart is Chief Strategy Officer bij bunq en weet als geen ander wat er komt kijken bij een internationale levensstijl. Ze pendelt tussen Amsterdam en Rome, reist regelmatig naar andere steden waar bunq actief is, en ervaart dagelijks de realiteit van vele bunq-gebruikers.
Ze heeft met bunq een onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van 4.729 digital nomads uit zes Europese landen: het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Ierland. Het doel van het onderzoek was om een beter beeld te krijgen van hun ervaringen, uitdagingen en kansen.
De resultaten geven een uniek inzicht in hun manier van leven, de impact op hun werk, financiën en mentale gezondheid – en de rol die technologie speelt in het ondersteunen van deze levensstijl. We spraken Bianca over de belangrijkste uitkomsten, het volledige rapport kan je hier bekijken.
Onder digitale nomaden verstaan we mensen die volledig online en dus locatie-onafhankelijk werken en regelmatig voor een langere tijd verblijven in het buitenland. Dit kan telkens een nieuw land zijn, maar evengoed een afwisseling tussen twee of meerdere landen. Met deze reeks artikelen willen we hen inspireren en begeleiden in elk aspect van het digitale nomadisme.
-
Manier van leven
Als digital nomad moet je rekening houden met verschillende tijdzones. Je kan in een heel andere tijdzone verblijven dan waarin je klanten zitten, of je moet misschien rekening houden met verschillende tijdzones als je meerdere internationale klanten hebt. Dit is één van de redenen waarom digital nomads nieuwe manieren zoeken om te werken. Ze houden van flexibiliteit en zoeken naar manieren om slimmer te werken, niet harder.
Digital nomads houden van flexibiliteit en zoeken naar manieren om slimmer te werken, niet harder.
Digital nomads willen de lokale cultuur graag leren kennen, op een dieper niveau. Het geeft hen de best mogelijke ervaringen. Ze zullen dan ook proberen om een basiskennis van de taal op te pikken en om verbinding te maken met de lokale bevolking.
Veel digital nomads zijn zich bovendien bewust van de levenskost, belastingen en koersschommelingen van de landen waar ze tijdelijk verblijven. Ze zullen hier voldoende informatie over opzoeken om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over hun volgende bestemming. Uiteraard is ook de kwaliteit van het internet hierbij belangrijk.
2. Impact op werk
21% van de ondervraagden geeft aan dat deze levensstijl een positieve impact heeft op hun carrière. De reden is dat remote werk toegang biedt tot globale opportuniteiten, de mogelijkheid geeft om samen te werken met internationale klanten en een betere werk-leven balans voorziet.
Remote werk biedt toegang tot globale opportuniteiten, de mogelijkheid om samen te werken met internationale klanten en een betere werk-leven balans.
Freelancers krijgen dankzij remote werk de mogelijkheid om hun prijzen aan te passen wat hen een voordeel oplevert wanneer ze voor een opdracht solliciteren. Ook onder de werknemers zijn er een aantal die een lager loon aanvaarden zodat ze deze levensstijl kunnen behouden (3%). 4% van de ondervraagden houdt hun levensstijl verborgen omdat ze zich zorgen maken over wat hun werkgever ervan zou vinden.
Als we kijken naar de nationaliteit, zien we dat werkgevers in het Verenigd Koninkrijk en Nederland het meest openstaan voor remote werk.
3. Financiële gezondheid
28% van de ondervraagden verklaart dat ze meer kunnen sparen als digital nomad terwijl 24% zich financieel zekerder voelt. Doordat ze zelf kunnen kiezen waar ze gaan wonen en hoe ze hun werk inrichten, hebben ze meer controle over hun inkomen en uitgaven. Bianca: “Ze kiezen voor betaalbare bestemmingen, schrappen onnodige uitgaven en focussen op wat écht belangrijk is.”
Digital nomads kiezen voor betaalbare bestemmingen, schrappen onnodige uitgaven en focussen op wat écht belangrijk is.
Langs de andere kant rapporteert 17% dat ze zich financieel onzekerder voelen en 14% dat ze meer uitgeven dan voorzien. De meest onvoorziene uitgaven gaan naar medische kosten, lokale belastingen, bankkosten en data roaming. Dit toont aan dat het belangrijk is om een goede gezondheidsverzekering af te sluiten, uit te pluizen welke data provider het beste bij je past en op zoek te gaan naar een internationale bank die rekening houdt met de noden van digital nomads.
4. Mentale gezondheid
38% van de ondervraagden geeft aan dat ze bezorgd zijn over hun mentale gezondheid. De grootste redenen voor deze worsteling zijn isolatie en onbekende omgevingen. Digital nomads moeten telkens een nieuw netwerk opbouwen wanneer ze in een nieuwe omgeving terecht komen, wat zijn tol kan eisen. Het aangaan van lokale relaties kan hierbij helpen, maar toch zullen ze vaak het thuisfront missen, hun familie en vrienden.
5. Kernwaarden en identiteit
20% verklaart dat de constante blootstelling aan nieuwe culturen hun perspectieven heeft aangepast, internationale ervaringen zorgen voor persoonlijke groei.
Bianca: “Een langere tijd in het buitenland wonen verandert hoe je naar de wereld kijkt. De blootstelling aan verschillende culturen geeft je een frisse, vaak bredere blik op het leven.”
17% geeft zelfs aan dat hun waarden nog versterkt zijn wat aanduidt dat het aanpassen aan nieuwe omgevingen zorgt voor een diepere zelfbewustzijn.
Een langere tijd in het buitenland wonen verandert hoe je naar de wereld kijkt. De blootstelling aan verschillende culturen geeft je een frisse, vaak bredere blik op het leven.
Het is ook opmerkelijk dat 29% rapporteert dat hun waarden niet veranderd zijn, ze behouden hun sterke identiteitsgevoel.
bunq is de op een na grootste neobank in de EU die zich volledig richt op mensen die internationaal leven, werken en reizen. De resultaten van het onderzoek tonen de veelzijdigheid van hun levensstijl en de noodzaak van een bank die zich moeiteloos aanpast aan waar en hoe zij werken en leven. bunq blijft zich ontwikkelen op basis van wat deze dynamische groep nodig heeft – want bij een wereldwijde levensstijl hoort een bank die wereldwijd met je meebeweegt.
Over de auteur
Ik ben Lotte Vanhalst, een digital nomad sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt.
Lees ook :