"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

How To … Digital Nomad: 6 stappen in de voorbereiding

Een leven waarbij je de vrijheid hebt om te gaan en staan waar je zelf wilt, waarbij je niet vastzit aan een bepaalde locatie. Het lijkt een droom die soms ver buiten bereik ligt. Maar met een goede voorbereiding en de juiste mindset, kan iedereen van deze vrijheid genieten.

Uiteraard begin je niet zomaar aan een leven als digitale nomade. Je leven in België opzeggen en alles achterlaten, het is een grote stap die je best niet te snel neemt. Er zijn een aantal zaken die je op voorhand in orde moet brengen.


Onder digitale nomaden verstaan we mensen die volledig online en dus locatie-onafhankelijk werken en regelmatig voor een langere tijd verblijven in het buitenland. Dit kan telkens een nieuw land zijn, maar evengoed een afwisseling tussen twee of meerdere landen. Met deze reeks artikelen willen we hen inspireren en begeleiden in elk aspect van het digitale nomadisme.


  1. Is digital nomadism iets voor jou?

Het begint bij te weten komen of dit wel echt iets is wat je wilt. Het leven als digitale nomade brengt veel voordelen met zich mee, maar ook veel uitdagingen.

Het leven als digitale nomade brengt veel voordelen met zich mee, maar ook veel uitdagingen.

Ergens opnieuw beginnen, een nieuw netwerk opbouwen, jouw huidig netwerk achterlaten, het is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het aan te raden om deze levensstijl eerst te testen voor een paar maanden zonder dat je al meteen alles opzegt. Als jouw werk dit toelaat, kan je bijvoorbeeld een paar maanden in het buitenland, op een nieuwe locatie, gaan werken.

  1. Remote opdrachten vinden

Nadat je ervan overtuigd bent dat dit hetgeen is wat je wil, is de volgende stap om een aantal zaken in België in orde te brengen. Een digitale nomade werkt locatie-onafhankelijk. Lukt dit met het soort werk dat jij doet? Ook heb je akkoord nodig van je klanten. Sommige bedrijven willen dat hun freelancers minstens 1 à 2 dagen per week naar kantoor komen. Bespreek dit met jouw klanten en kijk wat er mogelijk is. Als ze niet akkoord gaan, is het tijd om nieuwe opdrachten te zoeken die wel op afstand mogen gedaan worden.

  1. Wettelijke zaken

Afhankelijk van jouw situatie, zijn er hier in België nog een aantal andere zaken op orde te brengen. Je kan ervoor kiezen om je uit het bevolkingsregister van België te schrijven en je in een ander land te registreren, of je kan je domicilie hier houden. Dit heeft gevolgen voor je belastingen en sociale zekerheid. Bovendien heb je een verzekering nodig die je het hele jaar dekt in het buitenland. Er bestaan meer en meer verzekeringen specifiek voor digitale nomaden, bijvoorbeeld SafetyWing. Gezien de grootte en complexiteit van dit deel, wijden we hier later in deze reeks artikelen een apart artikel aan.

  1. Budget

Ook als digitale nomade heb je een balans met minstens evenveel inkomsten als uitgaven nodig. Als je een huis hebt, kan je dit verkopen, je lening afbetalen en het overschot als buffer gebruiken. Je kan je huis ook verhuren zodat je hiermee je lening verder kan afbetalen en eventueel een beetje extra inkomsten hebt.

De uitgaven als digitale nomade hangen af van jouw bestemmingen en voorkeuren. Buiten accommodatie, moet je ook eten, transport, zorg, verzekeringen en ontspanning in rekening brengen. Breng dit op voorhand in kaart zodat je weet waaraan je je kan verwachten en hoeveel ruimte je hebt voor onvoorziene kosten.

Breng dit op voorhand in kaart zodat je weet waaraan je je kan verwachten en hoeveel ruimte je hebt voor onvoorziene kosten.

Tip: je kan best een buffer van een aantal maanden opbouwen voor onverwachte tegenslagen.

  1. Tools en apparatuur

Je zal regelmatig veranderen van locatie en zal snel merken dat te veel spullen meenemen een enorme last kan zijn. Denk er dus goed over na wat je nodig hebt en wat je achterwege kan laten. Het soort laptop dat je gebruikt, hangt natuurlijk af van welk werk je levert en hoe krachtig het moet zijn. In de mate van het mogelijke, neem je best een laptop die zo compact mogelijk is. Als je graag met een tweede scherm werkt, zijn er draagbare opties mogelijk.

Als digitale nomade is het belangrijk dat je toegang hebt tot WiFi. In sommige landen, zeker als je naar meer afgelegen plaatsen gaat, is de kwaliteit van het WiFi-netwerk en de toegang niet steeds gegarandeerd. Ik zorg er steeds voor dat ik ook een lokale sim-kaart ter beschikking heb die ik kan gebruiken als hotspot. Zo heb ik een backup voor als de WiFi niet voldoende is. Kijk goed na of het mogelijk is om de sim-kaart als hotspot voor jouw laptop te gebruiken. In Maleisië is dit bijvoorbeeld niet voor elke sim-kaart het geval.

Een extra batterij voor je laptop kan handig zijn, maar je hoeft niet voor alles een backup te voorzien. Over het algemeen kan je bepaalde zaken ook aankopen in het land waar je verblijft, er is meestal wel een stad die je kan bereiken binnen een aantal uren. De kwaliteit zal misschien minder zijn, maar voor nood zijn er zeker voldoende oplossingen.

Tip: zorg er zeker voor dat je werk opgeslagen is in de cloud. Je zou niet de eerste zijn van wie de laptop plotseling niet meer opstart en zo niet aan zijn of haar documenten geraakt. Als je werk opgeslagen is in de cloud, kan je makkelijk verder werken op een andere laptop.

  1. Netwerk met andere digitale nomaden

Naast alle administratieve en wettelijke zaken, mogen we zeker het leukste niet vergeten. Het plannen van het vertrek en de eerste maanden. Er bestaan verschillende Facebook groepen, communities en mailinglijsten waarbij je je kan aanmelden. Hier kan je veel inspiratie opdoen en kan je leren van andere digitale nomaden.

In Facebook groepen en communities kan je veel inspiratie opdoen en kan je leren van andere digitale nomaden.

Een kleine tip: zoek eerst in de groep of je vraag al eens gesteld is vooraleer je ze zelf nog eens post.

Ook kan je al een netwerk opbouwen zodat je onmiddellijk contacten kan leggen bij aankomst op de bestemming. Zoek dus zeker ook op plaats-specifieke Facebook groepen (bijvoorbeeld digitale nomaden in Bali). Begin hier op tijd mee, zodat je zoveel mogelijk kan meepikken voor je vertrek.

Voor meer informatie, kan je hier terecht: Nomad Cloud, Digital Nomad World.

Facebook groepen specifiek voor digitale nomaden: Digital Nomads, Digital Nomads Around the World, Digital Nomad Community by NomadX.


Ik ben Lotte Vanhalst, een digitale nomad sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt.

Lees ook :