"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

How To … Digital Nomad: Het profiel van de digital nomad in 2025

Met steeds meer jobs die op afstand gedaan kunnen worden, groeit ook het aantal digital nomads. Zien we buiten het feit dat ze volledig online werken en ondertussen rondreizen, ook nog andere gemeenschappelijke kenmerken?

Nomads, vroeger bekend als Nomad List, is de grootste community van digital nomads. Ze hebben een nieuw rapport uitgebracht over het typische profiel van een digital nomad in 2025. Dit rapport is gebaseerd op live data uit hun databank waardoor de informatie steeds actueel is. Je kan het volledige rapport op hun website bekijken, de belangrijkste punten lichten we hieronder toe.

Nomads kijkt voor dit onderzoek enkel naar de mensen uit hun netwerk. Hierdoor krijg je helaas het geen volledig beeld. Het is immers een betalende community waardoor enkel digital nomads die het willen – en het zich kunnen veroorloven – er deel van uitmaken.

De percentages en bevindingen die in dit artikel gedeeld worden, zijn gebaseerd op de live data op de dag dat het geschreven werd. Deze kunnen afwijken van de actuele data op de dag dat je dit leest.


Onder digitale nomaden verstaan we mensen die volledig online en dus locatie-onafhankelijk werken en regelmatig voor een langere tijd verblijven in het buitenland. Dit kan telkens een nieuw land zijn, maar evengoed een afwisseling tussen twee of meerdere landen. Met deze reeks artikelen willen we hen inspireren en begeleiden in elk aspect van het digitale nomadisme.


  1. Algemeen profiel

De gemiddelde digital nomad is een blanke, heteroseksuele man van 36 jaar. Dertigers zijn met meer dan de helft de grootst vertegenwoordigde leeftijdsgroep. Het verschil tussen het aantal mannen en vrouwen of anders is enorm groot. 80% van de groep is mannelijk en 19% vrouwelijk. Ook de blanke bevolking is oververtegenwoordigd met 59%. Twee derde van de groep is single en meer dan de helft is niet religieus.

De gemiddelde digital nomad is een blanke, heteroseksuele man van 36 jaar.

  1. Opleiding, werk en inkomen

90% van de digital nomads hebben een hogere opleiding genoten waarvan meer dan de helft een bachelor als hoogste diploma bezit. Dit is logisch aangezien je als digital nomad volledig online werkt en dit vaak posities zijn waarvoor een hogere opleiding vereist is.

De jobs die het meest uitgeoefend worden zijn software development en marketing. Deze jobs lenen zich er dan ook perfect toe aangezien ze volledig online gedaan kunnen worden.

Veel digital nomads proberen hun leven zo in te richten dat ze zoveel mogelijk vrijheid hebben. Hierbij willen ze het werk aanpassen aan hun levensstijl.

Opvallend is dat zowel voor mannen als voor vrouwen startup founder op de derde plaats staat. Veel digital nomads proberen hun leven zo in te richten dat ze zoveel mogelijk vrijheid hebben. Hierbij willen ze het werk aanpassen aan hun levensstijl. Als ondernemer beslis je zelf waar en wanneer je werkt. Bovendien zijn digital nomads sowieso ondernemende types. Ze beslissen op een bepaald moment om hun leven om te gooien en een heel andere weg uit te gaan dan de meesten uit hun omgeving. Dit vergt moed, organisatie, zelfstandigheid en een probleemoplossend vermogen.

Bijna 40% werkt als voltijds medewerker, slechts 18% is freelancer. Meer dan een derde verdient tussen de $100k en $250k per jaar, nog een derde verdient tussen de $50k en $100k per jaar.

Bijna 60% verkiest om vanuit hun verblijfplaats te werken, in een kamer die ze inrichten als kantoor. De tweede favoriete plaats is een coworking ruimte met 15% van de digital nomads die van hieruit werken.

  1. Waar trekken ze naartoe?

Het meest bezochte land zijn de Verenigde Staten van Amerika. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat bijna de helft van de digital nomads uit de VS komen. Vooral werknemers hebben soms een contract waarbij ze verplicht zijn om vanuit de VS te werken.

Spanje en Thailand staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. Het zijn landen met een grote digital nomad community. Over het algemeen is het aangenaam om, buiten met de lokale bevolking, ook contact te hebben met andere digital nomads, mensen dus die dezelfde levensstijl hebben.

Over het algemeen is het aangenaam om, buiten met de lokale bevolking, ook contact te hebben met andere digital nomads, mensen dus die dezelfde levensstijl hebben.

Over de auteur

Ik ben Lotte Vanhalst, een digital nomad sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt.

Lees ook :