Federgon lanceert strategisch toekomstplan voor HR-dienstverlening
Op haar recente algemene vergadering lanceerde Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, een ambitieus toekomstplan onder de noemer “Koers houden in moeilijke sociaal-economische tijden”. In haar verwelkoming van keynotespreker Jo Caudron beklemtoonde CEO Ann Cattelain de noodzaak voor dit initiatief.
De uitdagingen van vandaag, de oplossingen van morgen
CEO Ann Cattelain benadrukte meteen de noodzaak van een nieuwe doordachte strategie om de Belgische arbeidsmarkt veerkrachtig en toekomstbestendig te maken: “Onze arbeidsmarkt kent al jaren een structureel tekort aan talent. Dit probleem wordt versterkt door de vergrijzing, de hoge loonkosten met automatische indexering en een mismatch tussen openstaande vacatures en beschikbare arbeidskrachten.”. Daarnaast wordt onze economie, die grotendeels afhankelijk is van menselijk kapitaal, geconfronteerd met dalende productiviteit en een trage activatie van niet-werkenden.
De Belgische overheid heeft in het federale regeerakkoord al enkele stappen gezet richting een activeringsbeleid, maar dat alleen is niet voldoende. “Activeren moet hand in hand gaan met opleiden en begeleiden,” stelt Cattelain. “We moeten mensen niet alleen naar werk begeleiden, maar hen ook klaarstomen voor de economische realiteit van vandaag en morgen.” Daarnaast benadrukt ze het belang van jobmobiliteit en flexibiliteit, in combinatie met de impact van digitalisering en artificiële intelligentie.
Met haar toekomstplan wil Federgon haar leden ondersteunen bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. “De uitdagingen zijn groot, maar zeker geen ‘mission impossible’. Samen beschikken we over een schat aan arbeidsmarktintelligentie en expertise in opleiding en begeleiding. Dit wordt steeds vaker een essentiële troef voor de bedrijven van morgen.”
Federgon positioneert zich als gids in deze evolutie en wil, naast het verenigen van HR-dienstverleners, ook adviseren, inspireren en concrete oplossingen creëren. De federatie nodigt daarom alle leden en stakeholders uit om samen na te denken over de toekomst van de arbeidsmarkt en de HR-dienstverlening. “We gaan niet alleen het debat voeren, we willen ook samenwerken om effectieve en duurzame oplossingen te vinden,” besloot Ann Cattelain haar inleiding.
Samen beschikken we over een schat aan arbeidsmarktintelligentie en expertise in opleiding en begeleiding. Dit wordt steeds vaker een essentiële troef voor de bedrijven van morgen.
Een wereld in transitie: het oude normaal keert niet terug 
Bij wijze van officiële aftrap voor deze strategische oefening gaf Jo Caudron, adviseur, auteur en medeoprichter van Scopernia, een inspirerende keynote. Hij schetste een breed perspectief op de structurele veranderingen die onze economie en maatschappij de komende jaren zullen vormgeven. Volgens Caudron bevinden we ons niet langer in een voorspelbare groeicyclus, maar op een kantelpunt waarin het “oude normaal” definitief verdwijnt. “We moeten de realiteit onder ogen zien: de wereld zoals we die kennen, verandert fundamenteel. De toekomst is totaal onzeker, maar dat betekent niet dat we geen keuzes kunnen maken.”
Caudron introduceerde vijf grote transitiefactoren die de komende jaren bepalend zullen zijn:
- Klimaatdruk: Klimaatverandering heeft niet alleen ecologische, maar ook economische gevolgen. “Bedrijven investeren steeds vaker in duurzaamheid, niet alleen vanuit een ideologie, maar ook omdat de kosten van niet-handelen simpelweg te hoog worden.”
- Sociale druk: De samenleving kent toenemende breuklijnen, van digitale ongelijkheid tot energiearmoede en polarisatie. “COVID-19 heeft die kloven extra zichtbaar gemaakt en de sociale spanningen nemen toe, wat ook impact heeft op de arbeidsmarkt.”
- Geopolitieke verschuivingen: De wereldorde is in beweging. “Europa moet zelfstandiger worden nu de geopolitieke verhoudingen veranderen en de strategische concurrentie toeneemt. Dit heeft gevolgen voor de internationale handel, investeringen en economische stabiliteit.”
- Industriële transitie: De kwetsbaarheid van mondiale toeleveringsketens leidt tot een herwaardering van lokale productie. “Europa moet strategisch kiezen waarin het wil uitblinken, of het nu gaat om energie, mobiliteit of voedselproductie.”
- Digitale revolutie en AI: De opmars van artificiële intelligentie versnelt sneller dan verwacht. “AI zal de arbeidsmarkt fundamenteel veranderen. Welke vaardigheden blijven waardevol? Welke jobs verdwijnen of transformeren? Hoe snel ontstaan er nieuwe opportuniteiten?”
Jo Caudron pleitte ervoor om deze transities niet als bedreigingen, maar als opportuniteiten te beschouwen. “We hebben geen glazen bol, maar we kunnen wél patronen herkennen en strategieën ontwikkelen.
Ons sociaal “systeem” – dat ingenieus samenspel van liberale democratie, vrije markteconomie en verzorgingsstaat – staat echt onder druk. Niet omdat het concept niet werkt, maar omdat we in het verleden wat hebben “gesjoemeld” door bijvoorbeeld sommige spelregels niet te respecteren en bepaalde externaliteiten (zoals de milieu-impact) niet consequent mee te rekenen. De sleutel ligt echter niet in het afschaffen van ons huidige systeem, maar in het herzien van de spelregels.
De sleutel ligt niet in het afschaffen van ons huidige systeem, maar in het herzien van de spelregels.
Wat betekent dit voor HR-dienstverlening?
Wat moeten we concreet doen? Welke trends zullen de toekomst van werk het meest bepalen? De HR-sector bevindt zich alvast in het middelpunt van deze fundamentele verschuivingen: we moeten niet alleen nadenken over de technologie, maar vooral over de impact. “Hoe gaan we deze ontwikkelingen begrijpen en sturen? We moeten proberen de krachten achter deze transformatie te analyseren en te identificeren. Op basis daarvan moeten we ons beleid en onze dienstverlening aanpassen.”
Opleiding en omscholing worden zeker cruciaal, net als strategische investeringen in technologie en menselijk kapitaal. “Als we geen doordacht beleid voeren, lopen we het risico om economisch en sociaal achterop te raken,” waarschuwde Caudron. “We moeten een pact sluiten: in de komende tien jaar vervangen we niemand door machines zonder een sociale strategie.”
De komende maanden zal Federgon, via interviews, rondetafelgesprekken en impactworkshops, verder werken aan de fundamentele vertaalslag van wereldwijde ontwikkelingen naar de impact op werk en welvaart.” Dat gebeurt via vragen als:
- Hoe kunnen we mensen op een duurzame manier naar werk begeleiden?
- Welke vaardigheden hebben we nodig?
- Welke nieuwe opportuniteiten ontstaan er?
- Welke rol speelt AI in de toekomst van HR-dienstverlening?
- Hoe zorgen we voor een inclusieve en flexibele arbeidsmarkt?
De boodschap was duidelijk: “De arbeidsmarkt staat voor grote uitdagingen, maar ook voor kansen. We moeten niet wachten op verandering, we moeten ze zelf actief vormgeven. Samen kunnen we de toekomst van werk in België duurzaam en mensgericht maken…”
We moeten niet wachten op verandering, we moeten ze zelf actief vormgeven. Samen kunnen we de toekomst van werk in België duurzaam en mensgericht maken.
Lees ook :
You must be logged in to post a comment.