How To … Digital Nomad: 6 tips voor het vinden van remote opdrachten
Een remote opdracht trekt snel enkele honderden sollicitanten aan. Dit werkt zeer ontmoedigend waardoor het aanlokkelijk is om het al op te geven vooraleer je aan het sollicitatieproces begonnen bent. Er zijn echter een aantal zaken die je kan doen om toch op te vallen en meer kans te maken dan je concurrenten.
Tijdens de coronapandemie leek het even of remote werk de norm ging worden. Veel bedrijven, werknemers en freelancers zagen de voordelen ervan in. Een beter werk-leven balans, de productiviteit lag hoger, minder files en dus beter voor het milieu,…
Ondertussen zijn we enkele jaren verder en zijn er heel wat bedrijven die hun werknemers terug naar kantoor roepen. Ook van freelancers wordt er vaak verwacht dat ze minstens 1 à 2 dagen naar kantoor komen. De vraag naar remote werk is groter dan het aanbod waardoor de concurrentie moordend is. Solliciteren voor een opdracht zoals je gewend bent, is niet voldoende. Hieronder vind je 6 tips die je kansen aanzienlijk zullen verhogen.
Onder digitale nomaden verstaan we mensen die volledig online en dus locatie-onafhankelijk werken en regelmatig voor een langere tijd verblijven in het buitenland. Dit kan telkens een nieuw land zijn, maar evengoed een afwisseling tussen twee of meerdere landen. Met deze reeks artikelen willen we hen inspireren en begeleiden in elk aspect van het digitale nomadisme.
-
Netwerk
Begin bij je eigen netwerk. Laat weten dat je op zoek bent naar een remote opdracht. Idealiter heeft een vroegere klant een opdracht die remote gedaan kan worden. Zij kennen je reeds waardoor je al een voorsprong hebt ten opzichte van de concurrentie. Door het naar buiten te brengen, krijg je misschien zicht op opdrachten die nog niet gepubliceerd zijn en kan je al aangenomen worden vooraleer dit gebeurt.
Het is dan ook belangrijk om een goed contact te houden met jouw netwerk en zeker met vroegere klanten. Zij zijn de beste ambassadeurs voor jouw werk.
Het is dan ook belangrijk om een goed contact te houden met jouw netwerk en zeker met vroegere klanten. Zij zijn de beste ambassadeurs voor jouw werk.
Sluit je tevens aan bij communities, vooral gemeenschappen die opgebouwd zijn rond remote werk. Vaak worden mensen binnen deze communities aanbevolen of zoeken ze iemand om samen aan een opdracht te werken. Zie andere freelancers niet als concurrenten, maar als collega’s.
-
Update je cv
Bij remote opdrachten zijn er vaak zoveel kandidaten, dat bedrijven software gebruiken om de cv’s te screenen zonder er zelf naar te kijken. Deze software kijkt naar de gelijkenis tussen je cv en de vacature en enkel de kandidaten die een minimum percentage aan overeenkomst hebben, worden uitgenodigd voor de volgende stap. Zorg er dus voor dat de meeste vereisten en termen die in de vacaturetekst staan ook terugkomen in jouw cv.
-
Geef waarde tijdens het sollicitatieproces
Wanneer je solliciteert voor een remote opdracht als bijvoorbeeld QA Analist, kan je al eens kijken naar het product en de website van het bedrijf. Zijn er hier zaken die beter kunnen of niet werken? Geef dit mee tijdens het sollicitatieproces of in jouw motivatiebrief. Dit geeft een enorm goede indruk omdat je het bedrijf al waarde geeft vooraleer je aangenomen bent.
Dit geeft een enorm goede indruk omdat je het bedrijf al waarde geeft vooraleer je aangenomen bent.
Bovendien toon je hierbij al je skills en dat je tijd en energie gestoken hebt in het bedrijf te leren kennen.
-
Etaleer je kennis
Door regelmatig op forums en sociale media je kennis te laten zien, zullen potentiële opdrachtgevers je sneller vinden. Als je bijvoorbeeld actief bent op LinkedIn, zullen meer mensen je leren kennen en jouw naam herinneren als ze op zoek zijn naar iemand met jouw skills. Je hoeft hiervoor niet altijd zelf te posten, je kan ook reageren op posts van iemand anders.
Ook kan je blogs schrijven, mensen uit jouw vakgebied interviewen en dit posten op sociale media, virtuele summits of een ander event organiseren,…
Voor IT’ers bijvoorbeeld bestaan er ook heel wat platforms met open-source code waar ze kunnen helpen met het oplossen van bugs en zo kunnen tonen welke kennis ze bezitten. Zo bestaat er Hubspot, maar er zijn er nog veel meer.
-
Vraag proactief of een opdracht remote kan
Vaak worden opdrachten gepubliceerd als zijnde hybride, maar staat het bedrijf er wel voor open dat het remote gedaan wordt. Als je een interessante vacature ziet die niet als remote gepubliceerd staat, contacteer het bedrijf en vraag wat er mogelijk is.
Als je een interessante vacature ziet die niet als remote gepubliceerd staat, contacteer het bedrijf en vraag wat er mogelijk is.
Neem hierbij ook eventuele twijfels bij het bedrijf weg. Soms staan ze er niet voor open omdat ze dan denken dat je niet aanwezig zal zijn tijdens de Belgische kantooruren. Als je bereid bent om wel die uren te werken, vermeld dit dan ook meteen.
-
Neem deel aan wedstrijden
Sommige bedrijven organiseren wedstrijden waarbij ze het publiek aanspreken om zo efficiënter tot oplossingen te komen of projecten sneller af te werken. Dit is één van de pijlers van open talent. Ook hier laat je zien wat je in je mars hebt en kom je misschien in het vizier van bedrijven die je tot dan toe helemaal niet kenden.
Als digitale nomade is een remote opdracht onontbeerlijk. Dit is iets wat extra stress met zich mee kan brengen omdat het niet altijd makkelijk is om snel een nieuwe opdracht te vinden. Er wordt op een andere manier gesolliciteerd, bovenstaande tips zullen hier zeker bij helpen.
Begin op tijd met het zoeken naar een nieuwe opdracht, nog voor de huidige opdracht afgelopen is. Zo heb je ook minder stress, wat vaak weer voordeliger is tijdens het sollicitatieproces.
Ik ben Lotte Vanhalst, een digitale nomade sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt.
Lees ook: