Van oorlog om talent naar open talent
De oorlog om talent is voorbij, tijd om over te gaan naar open talent. Hierbij gebruiken organisaties extern talent én de mobilisatie van intern talent om innovatie en groei te stimuleren. Dit is het eerste deel van een korte reeks artikelen waarin we het boek ‘Open Talent’ van John Winsor voor je samenvatten.
Het ontstaan van open talent
De laatste jaren werd er meer en meer gesproken over de oorlog om talent. Meer nog, het talent heeft gewonnen. Het lijkt alsof deze verandering op gang getrokken is door de pandemie, de globalisering en de komst van AI. Dit is echter een trend die al veel langer bezig is.
Als gevolg hiervan passen bedrijven, organisaties en opdrachtgevers zich aan aan een wereld waarin talenten steeds sterker in de schoenen staan en zelf beslissen waar, wanneer en hoe ze werken. Het gaat niet meer over mensen aantrekken en binden aan het bedrijf. Talent wil nu zelf kiezen waaraan ze werken en welke projecten ze interessant vinden.
In plaats van te denken in termen van ‘talent bezitten’ gaan vooruitstrevende organisaties over naar ‘toegang tot talent’.
In plaats van te denken in termen van ‘talent bezitten’ gaan vooruitstrevende organisaties over naar ‘toegang tot talent’. Ze passen een strategie van ‘open talent’ toe, waarbij ze zowel diverse eigen – als flexibele arbeidskrachten inzetten.
Dankzij de digitale mogelijkheden, bereiken bedrijven nu werkkrachten over de ganse wereld en worden hun uitdagingen zo sneller en innovatiever aangepakt. Deze digitalisering en globalisering geven meer opties en een grotere vijver van talent en het open talent concept maakt daar optimaal gebruik van.
De drie pijlers van open talent
Nieuw talent aanspreken kan op verschillende manieren. De eerste pijler is intern talent dat ingezet wordt voor verschillende projecten in plaats van zich enkel bezig te houden met de functie en afdeling waar deze tewerkgesteld is. Daarvoor creëer je een soort interne marktplaats waar vraag en aanbod intern worden gekend gemaakt. De tweede pijler is het opstellen en onderhouden van een externe talent pool die snel ingezet kan worden wanneer nodig. Als derde pijler wordt er beroep gedaan op het publiek via crowdsourcing of wedstrijden om bepaalde projecten efficiënter te doen verlopen.
In onze snel veranderende wereld worden strategieën voortdurend aangepast, zodat er sneller en effectiever gebruik gemaakt wordt van het talent dat beschikbaar is. Daarvoor hoef je dit talent niet op de payroll te hebben. Sterker nog, je krijgt veel meer waarde wanneer je bovenstaande mogelijkheden combineert. Bovendien is het gebruik van extern talent vaak een stuk goedkoper.
John Winsor is een autoriteit op het vlak van open talent economie en de oprichter van Open Assembly. In zijn boek ‘Open Talent’, raadt hij organisaties aan om een Center of Excellence (CoE) te creëren waarbij de drie strategieën (interne marktplaats, crowdsourcing en externe talent cloud) ingezet worden om zo het beste te halen uit al het talent dat beschikbaar is, wereldwijd.
Impact in heel het bedrijf
In de meeste bedrijven wordt er reeds gebruik gemaakt van freelancers om te ondersteunen bij projecten of bepaalde taken op te vangen. Zo zijn er bijvoorbeeld managers die extern talent inzetten om hun werk sneller en effectiever af te werken of projecten efficiënter aan te pakken. Alleen wordt dit vaak niet besproken met de rest van het bedrijf of de organisatie. Het is belangrijk dat het gebruik van open talent doorgezet wordt doorheen het bedrijf.
Het is belangrijk dat het gebruik van open talent doorgezet wordt doorheen het bedrijf.
Door de cultuur en communicatie aan te passen zal intern talent zich niet bedreigd voelen, en kan er gebruik gemaakt worden van de beste oplossing voor elk project. Een CoE kan dit allemaal coördineren.
Zijn tip? Kies bewust voor een CoE, de juiste aanpak levert een enorm grote impact op. Toch is dit niet te onderschatten, er komt veel bij kijken, en dus is een toegewijde functie of team nodig om dit allemaal in goede banen te leiden.
Dit is een inleidend artikel in een reeks gebaseerd op het boek ‘Open Talent’ van John Winsor. De reeks belicht o.a. de voor- en nadelen van open talent, het opzetten van een CoE, hoe je dit kan verwezenlijken en waar je het best rekening mee houdt.
Lees ook :