Fairphone en Deel maken grenzeloos goed werkgeverschap mogelijk
Telefoonproducent Fairphone wil naast duurzaam produceren alle medewerkers gelijkwaardig verlonen – waar ter wereld zij ook werken. Als een team in Taiwan woont en werkt, is dat nog best een klus. Het Total Talent Tech Platform Deel kwam met een oplossing.
De Fairphone, een Nederlands product, staat wereldwijd bekend als de eerste reparabele telefoon met een lange levensduur. Behalve duurzame productie wil de telefoonproducent ook een goede werkgever zijn.
Locaties in Italië en Taiwan
Het team van Fairphone is in de loop der jaren flink uitgedijd en bestaat uit ongeveer 150 medewerkers met 27 verschillende nationaliteiten. De meesten werken op het hoofdkantoor in Amsterdam, maar een deel woont en werkt in Taiwan en Italië. “Als people-team was de uitdaging om alle medewerkers, ongeacht waar ze wonen, gelijke kansen en gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden te bieden”, zegt Marina Bogatyreva, people operations specialist bij Fairphone.
“Elk land heeft weer andere wettelijke regelingen als het gaat om arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen en ziekteverlof”, zegt ze. “We zochten een manier om de kansen en arbeidsvoorwaarden gelijk te trekken. Wat we vooral willen, is dat onze medewerkers in Taiwan en Italië, en waar ze ook wonen, zich onderdeel voelen van de Fairphone-familie.”
Total Talent Management
Maar medewerkers die op buitenlandse locaties werken gelijkwaardig verlonen met de Amsterdamse collega’s, bleek nog een hele puzzel. Op dat moment kwam Deel in het plaatje. Deel (spreek uit Diel) is een van de snelst groeiende software-as-a-service bedrijven. Via het platform kan een bedrijf wereldwijd personeel aannemen en werknemers overal uitbetalen. Ook levert Deel verschillende HR-toolings en services, van onboarding tot verlofbeheer.
“Je zou ons bedrijf kunnen zien als de verpersoonlijking van Total Talent Management”, zegt Lisanne Sanders, marketing manager Benelux van Deel. “We kunnen allerlei soorten contracten hosten onder één en hetzelfde platform.
Deel levert zelf het bewijs dat de vorm van het contract er niet toe doet, vertelt ze. Bij het bedrijf werken duizenden collega’s verspreid over ruim honderd landen. “We verlonen alle verschillende contractvormen via ons eigen platform. Zo zijn we onze eigen testing ground. We willen natuurlijk zelf ook dat onze processen goed zijn ingeregeld en compliant zijn aan wet- en regelgeving.”
Employer of record (EOR)
Terug naar Fairphone. Deel heeft de medewerkers op locatie aangenomen via een employer of record (EOR) service. Zo’n EOR fungeert als lokale juridische werkgever in een land waar een bedrijf zelf geen juridische entiteit heeft. De EOR regelt alle rompslomp, de payroll, arbeidsvoorwaarden en de belastingafdracht. Zo kun je in heel veel landen in de wereld dus zeer snel één iemand in vaste dienst aannemen. Vroeger kon dat niet, omdat je een lokale entiteit zou moeten oprichten voor één medewerker.
Sanders: “Fairphone wil lokale arbeidswetten naleven, maar ook gelijke benefits garanderen, vergelijkbaar met de collega’s in Amsterdam. Het aantal wettelijke vakantiedagen lag in Taiwan bijvoorbeeld lager. Dan kunnen ze daar extra vakantiedagen toekennen om het verschil met de vakantiedagen van medewerkers in Nederland te overbruggen.”
Doordat Deel de administratie voor z’n rekening neemt, verschuift het werk van een HR-medewerker van salarisadministratie naar data-analyse, vertelt Sanders. Want ook die functie zit ingebakken in het platform. “Om het salaris te bepalen, kan je matchen met gemiddelde salarissen in een land per functiegroep. Maar je kunt ook data-analyse loslaten op je eigen organisatie. Bijvoorbeeld om te kijken of er een loonkloof is tussen bepaalde groepen.”
Het platform is recent geüpgraded met AI, vertelt Sanders. “We kunnen de compliance nu continu monitoren. Het platform geeft een alert als een medewerker niet compliant is volgens wet- en regelgeving. Dan gaat het bijvoorbeeld om visums die verlopen, onjuiste classificatie van arbeidsrelaties of betaling van wettelijk minimumloon.”
Talent behouden
Voor Fairphone betekent de samenwerking met Deel meer flexibiliteit om talent te werven en behouden, zegt Bogatyreva. Ze geeft het voorbeeld van een talentvolle Italiaanse medewerker, die op het hoofdkantoor in Amsterdam werkte. “Deze medewerker wilde graag weer terug naar Italië. Via het platform was dat heel goed te regelen. Wij zijn heel blij dat we hem op die manier konden behouden voor ons team.”
De case van Deel en Fairphone was een van de genomineerden voor de Total Talent Management Award dit jaar.