SLUIT MENU

Lynda Gratton – terugkijken op haar voorspellingen over 2025 gedaan in 2009 en 2010

Lynda Gratton aan je voorstellen is waarschijnlijk niet echt nodig. Ze is alom gerenommeerd en gewaardeerd als HR strategie expert. Vijftien jaar geleden deed ze voorspellingen over de toekomst van werk. In een recent artikel op MIT Sloan Review kijkt ze terug. Wat ze juist had, wat ze verkeerd inschatte en wat ze leerde over experimenteren.

Boek ‘The Shift’ uit 2011

In 2009 en 2010 heeft Gratton zich een voorstelling gemaakt van de werkplek van 2025, het jaar dat nu voor de deur staat. Haar onderzoeksteam en bedrijfspartners, verenigd in het Future of Work Consortium, hadden als doel een dag uit het leven van een aantal fictieve mensen te construeren. Deze inzichten werden verwerkt in het boek ‘The Shift: The Future of Work Is Already Here’, gepubliceerd in 2011.

De negatieve voorspellingen

In 2009 beschreef ze de standaard toekomst als een van fragmentatie en isolatie. Vandaag de dag is dit voor veel mensen de realiteit. In het artikel op MIT haalt ze als voorbeeld een voorspelling uit 2009 aan van een personage genaamd Amon in 2025, een onafhankelijke freelancer die in Caïro woont, werkt aan digitale IT-projecten voor verschillende bedrijven. Hij was afhankelijk van een freelance virtuele agent die werk voor hem vond en onderhandelde over de vergoedingen. Gratton stelde zich toen voor dat Amon weinig tijd besteedde aan interactie met echte mensen. Ze noemde het de “dood van gemakkelijk gezelschap”.

Vandaag, anno 2024 bevestigt onderzoek van Marco Gui en Luca Stanca dit gedrag als een keuze om “te veel te investeren in inkomen genererende activiteiten en te weinig in relationele activiteiten”.

Onder het thema “micro-ondernemerschap – creatieve levens”, stelde Gratton in 2009 zich de 60-jarige Xui Li voor, een zelfstandige zakenvrouw in Zhengzhou, China, die rechtstreeks handelde met klanten en uitgebreide geborduurde cocktailjurken verkocht via Alibaba. Ze hield van de flexibiliteit en vrijheid die onafhankelijk werk haar bracht.

In 2024 zijn is deze manier van samenwerken, gevoed door de mogelijkheid om overal met iedereen verbonden te zijn, volledig haalbaar gebleken – maar niet precies zoals Gratton het zich had voorgesteld. Er zijn inderdaad hoogopgeleide freelancers, zo stelt ze nu, die hun werk baseren op platforms zoals Upwork en Fiverr. Maar voor veel tijdelijke arbeidskrachten is onafhankelijk ‘gigwerk’ een ongereguleerde, lagelonen-oplossing waarbij de platformen die ze gebruiken een aanzienlijk deel van de waarde die ze creëren opstrijken.


Lynda Gratton (@lyndagratton) is hoogleraar managementpraktijk aan de London Business School en oprichter van HSM Advisory. Haar meest recente boek is ‘Redesigning Work: How to Transform Your Organization’ and ‘Make Hybrid Work for Everyone’ (MIT Press, 2022).


Aan de positieve kant

De behoeften aan flexibiliteit en sociale betrokkenheid die Gratton in 2009 voorspelde, staan nu stevig op de agenda.

In het meer positieve scenario onderzocht ze toen hoe sociale betrokkenheid zich zou ontwikkelen en zou kruisen met werk. Ze beschreef hoe twee mensen van middelbare leeftijd, John en Susan, een sabbatical van zes maanden namen van Johns baan bij een Amerikaanse retailer om te werken aan waterbehoud op het platteland van Bangladesh. Ze reflecteerden over hun partnerschap en hoe ze gekomen waren waar ze nu zijn, met een werkend leven “dat actief tot stand is gekomen door keuzes te maken, in plaats van passief te leven volgens de normen van anderen”.

Het is duidelijk dat het verlangen naar autonomie en flexibiliteit dat Gratton beschreef een van de huidige uitdagende werkthema’s is. Over de hele wereld vragen werknemers organisaties om nieuwe manieren van werken te bedenken, vooral als het gaat om waar en wanneer ze werken.

Wat heeft ze zelf geleerd door deze terugblik?

In het artikel op MIT schrijft Gratton: “Terugkijkend op The Shift en de voorspellingen die ik heb gedaan, komen vier lessen naar voren. Ik denk dat ze nuttig zijn voor iedereen die in deze tijd van het jaar in de verleiding komt om de toekomst van werk te voorspellen.”

  1. Wees niet bijziend. Het is noodzakelijk om naar meerdere krachten te kijken, niet slechts naar één (zoals technologie en AI).
  2. Wees voorbereid op onvoorspelbare omkeringen en volatiliteit.
  3. Mondiale gebeurtenissen zoals de pandemie kun je misschien niet voorzien. Maar als ze zich voordoen, moet je de experimenten van anderen goed opvolgen.
  4. Het creëren van scenario’s en het voorstellen van een “dag uit het leven” in de toekomst zorgt voor een dieper inzicht.

Bron: MIT Sloan Review

Lees ook :

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu