"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

26,5% meer gepensioneerden die als zelfstandige werken

Als gepensioneerde is het perfect mogelijk om als zelfstandige te werken, terwijl je ondertussen wel je volledige pensioenuitkering behoudt. Uit een analyse door Liantis blijkt bovendien dat steeds meer mensen voor dit statuut kiezen. De laatste 5 jaar is hun aantal met maar liefst 26,5% toegenomen: een veel sterkere stijging dan het aantal zelfstandigen in hoofd- of bijberoep.

Duidelijke trend

Ondertussen is bijna 1 op de 10 zelfstandigen gepensioneerd. Dit is duidelijk een maatschappelijke trend, aldus Liantis: veel mensen – eenmaal ze op pensioen zijn – blijven zich graag maatschappelijk inzetten. Bovendien kunnen ze de extra inkomsten vaak goed gebruiken als extraatje bovenop hun wettelijk pensioen. Dat doen ze bijvoorbeeld vaker als flexi-jobber, maar dus ook als zelfstandige. Toch weten  nog heel wat mensen niet dat dit tot de mogelijkheden behoort.

Nog enkele cijfers

Gemiddeld verdienden zelfstandig gepensioneerden in 2022 17.320,6 euro per jaar, en waren ze gemiddeld 70 jaar oud. De meest populaire sector is die van de vrije beroepen: in 2022 was 28,9% actief in deze bedrijfstak. “Veel gepensioneerden gaan aan de slag als consultant om met al hun opgedane kennis een meerwaarde te betekenen voor anderen. Bovendien zien we veel beroepen terug in deze sector waar mensen zodanig gepassioneerd zijn, dat we uit de praktijk horen dat ze er nog helemaal niet mee willen stoppen op 65-jarige leeftijd.” 

Bron: Liantis

Lees ook :

 

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy