"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

32% van de Nederlandse freelancers wil (misschien) weer in loondienst

10% van de freelancers in Nederland overweegt om (weer) te werken als werknemer in loondienst. 32% zegt dat ze ‘misschien’ weer in vast dienstverband willen gaan. En in België? Helaas ontbreken deze cijfers en inzichten in ons land …

Het was een paar dagen geleden op LinkedIn. Een post van Hugo-Jan Ruts, Editor-in-chief & eigenaar van ZiPmedia die enkele zeer interessante cijfers over freelancers in Nederland onthult. Resultaat van een tijdrovende enquete? Neen. Wel, een analyse van beschikbare gegevens in Nederland. Gegevens die specifiek betrekking hebben op freelancers. Want hier is rekening gehouden met dit belangrijke segment van de arbeidsmarkt. Meten is weten, toch?

En wat zijn deze interessante cijfers uit Nederland, vraag je je af? Uit een analyse van Intelligence Group, blijkt dat:

  • 10% van de freelancers liever (weer) als werknemer in loondienst wil werken
  • 32% zegt ‘misschien’ wel weer in loondienst te willen werken.

Dit betekent dat er ongeveer 400.000 freelancers zijn die mogelijk openstaan voor een andere contractvorm. Activeerbare informatie voor bedrijven en HR-managers. Isn’t it?

Toekomstgericht beleid in België gevraagd

In België hebben we de waarde van deze gegevens voor anticipatie nog niet door. Voorlopig toch. “Als gevolg daarvan sturen organisaties en hun hr-directies blind in verband met deze groep hoogopgeleide talenten, schrijven academici en journalisten over freelancers zonder check van facts&figures, en kan de overheid niet voorzien in een toekomstgericht beleid voor de volledige arbeidsmarkt” reageert Marleen Deleu van NextConomy.

Laten we eerlijk zijn: de groep kenniswerkers die op zelfstandige basis bijdraagt aan het succes van organisaties is te groot en de trend overduidelijk stijgend om te blijven negeren. Bij deze, nogmaals een oproep aan instanties zoals Steunpunt Werk, Statbel, maar zeker ook aan de bevoegde minister van Werk Pierre-Yves Dermagne, Jo Brouns (Vlaanderen), Christie Morreal (Wallonië) et Bernard Clerfayt (Brussel):

maak de arbeidsmarkt in ons land volledig transparant door ook rapportering van de freelancers op te nemen in de statistieken over de arbeidsmarkt.

Wat in Nederland mogelijk is om te rapporteren, moet hier toch ook kunnen, niet?

Zeg ons wat je denkt : Spreek een boodschap in

 

Lees ook :

Zijn freelancers dure vogels?

Freelancers kennen geen leeftijd

Hoe word je een succesvolle freelancer in 2023

 

 

 

 

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy