"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Blijf baas van je eigen onderneming”

“Wat is de beste manier om opdrachten te vinden? Dat is de meest gehoorde vraag bij UNIZO”, zegt projectmanager Marijn Ghys van de federatie. “Blijf trouw aan je visie en baas van je eigen onderneming luidt ons eerste advies.”

Marijn Ghys: “Wij zijn heel blij met het recente onderzoeksrapport FMS- Kan je nog zonder van NextConomy. Bij UNIZO willen we onze leden ook nog beter informeren hoe ze FMS-platformen kunnen inzetten om meer opdrachten te vinden. Op dit moment is er een jungle aan marktplaatsen. Er is dus nood aan duiding.”

FMS als middel niet als doel

“Bij Unizo adviseren we freelancers om niet enkel lukraak opdrachten aan te nemen via die platformen, maar om te focussen op langetermijnrelaties, waarbij de platformen een hulpmiddel zijn om die te vinden. Dankzij een FMS kan je klanten treffen die je anders nooit zou ontmoeten.”

Dankzij FMS-platformen kunnen freelancers klanten treffen die ze anders nooit zouden ontmoeten.

“Een tweede advies is dat je moet waken over je personal branding. Welke soort opdrachten doe je het liefst, voor welke opdrachtgevers wil je graag werken en als er een samenwerking is met een ideale klant, hoe kan je die relatie bestendigen? Lukt dat een paar keer, dan heb je geen FMS meer nodig. Je hebt dan de regie over je onderneming compleet in eigen handen.”

Netwerken met andere freelancers

“Netwerken voor freelancers is heel belangrijk. Niet alleen met potentiële klanten, maar ook met andere freelancers. Tijdens netwerkevents kunnen ze ervaringen delen en nieuwe projecten vinden. Ze horen ze van elkaar welke bedrijven welke profielen zoeken of ze wisselen onderling opdrachten uit. Denk maar aan een copywriter die een hekel heeft om zijn administratie te beheren en een klik maakt met een virtuele assistent.”

De meeste FMS-platformen sporen freelancers aan om voldoende te vragen, maar andere spelen net de freelancers tegen elkaar uit qua prijszetting.

Juiste prijszetting

“De meeste FMS-platformen sporen freelancers aan om voldoende te vragen, maar andere spelen net de freelancers tegen elkaar uit qua prijszetting. Op verschillende platformen kan je je ideale prijs berekenen. Ook bij Unizo zijn we bezig om enkele tools te ontwikkelen die hen hierin ondersteunen en hen bewust maken dat ze een correct uurtarief moeten afspreken met hun klanten. Zo zit er een uitgebreide uurtariefcalculator en een benchmark tool in de pijpleiding.”

Beschouw een FMS-platform als een tool om je onderneming te doen groeien.

“Kortom, beschouw een FMS-platform als een tool om je onderneming te doen groeien en hop niet van de ene naar de andere opdrachtgever zonder doel. Hou je langetermijnvisie voor ogen en bepaal wie jouw ideale klanten zijn. Blijf ceo van je eigen zaak.”

Download hier het onderzoeksrapport FMS- Kan je nog zonder van NextConomy.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert