"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wat is Open Hiring®?

Op zoek naar een schaars profiel? Misschien is de rekruteringstechniek Open Hiring® interessant voor jou. Tine Defour, arbeidsconsulent bij Divergent vertelt wat het is en hoe je dit in jouw onderneming kan inzetten.

De druk op de arbeidsmarkt blijft aanhouden en geen enkele sector blijft gespaard van de indringende grip van de schaarste. Van technische profielen, horecawerknemers tot zelfs leerkrachten. Het tekort aan juiste mensen is overal voelbaar. HR-professionals, recruiters en bedrijfsleiders gaan bijgevolg noodgedwongen op zoek naar creatieve oplossingen om het juiste talent aan te trekken. Zo kwamen we terecht bij het gloednieuwe en innovatieve ‘Open Hiring®’. Deze grensverleggende aanwervingstechniek kwam overwaaien vanuit de VS en kent dankzij Divergent ook een eerste pilootproject in België. Tine Defour, arbeidsconsulent bij Divergent, vertelt graag waarom Open Hiring® past in jouw organisatie.

Wat is Open Hiring®?

Open Hiring® is een innovatieve rekruteringstechniek die is overgewaaid uit de Verenigde Staten en nu meer en meer voet aan grond krijgt in Nederland en Vlaanderen. Het is innovatief in die zin dat het haaks staat over hoe we vandaag de dag rekruteren. Het is rekruteren zonder cv, zonder motivatiebrief, zonder sollicitatiegesprek of selectietesten. De werkgever schrijft een vacature uit en een kandidaat kan zich op een wachtlijst registreren als die denkt dat die geschikt is voor de job. Dan wordt de kandidaat die het hoogst op de lijst staat uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en dan kan die opstarten. De job is de ultieme test dus iedereen met goesting kan zich op de lijst zetten.

Voor welke beroepen of bedrijven is Open Hiring® geschikt?

Open Hiring® is voornamelijk geschikt voor functies waarbij vaardigheden grotendeels op de werkvloer kunnen uitgevoerd worden. Denk aan productiearbeiders, schoonmakers of horecapersoneel. Ook bedrijven moeten zich aan een aantal spelregels houden. De vacatures via Open Hiring® kunnen alleen opengesteld worden wanneer het gaat om een job met optie vast en de kandidaat moet vanaf het begin een volwaardig loon ontvangen.

Wat zijn de uitdagingen of valkuilen bij Open Hiring®?

Open Hiring® is voor werkgevers met lef. Zij stellen niet alleen hun deuren open maar moeten ook kandidaten zonder vooroordelen ontvangen. Anderzijds is het geen one way ticket naar luilekkerland voor de kandidaat of ook geen quick fix om goedkoop en snel vacatures in te vullen voor de werkgever. Werkgever en werknemer moeten blijven bewijzen aan elkaar wat ze in hun mars hebben. Er wordt ook getest, geëvalueerd en bijgestuurd, maar dat gebeurt dan vooral op de job. Daarnaast stel je als werkgever een onafhankelijke jobcoach ter beschikking die de behoeftes van werkgever en werknemer op elkaar blijft afstemmen.

Bron: GIGHOUSE – Wat is Open Hiring®? 

GIGHOUSE is een digitaal matchingplatform dat op een snelle en efficiënte manier streeft naar de perfecte match tussen freelancers en opdrachtgevers. Een diepgaande screening en een kwalitatief matchingproces dat rekening houdt met zowel hard skills als cultural fit, zorgt voor duurzame samenwerkingen tussen freelancer en opdrachtgever. Bekijk alle berichten van GIGHOUSE