"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Laurent-Philippe Ham, CEO Beelance “De toekomst is flexibel of niet.”

Beelance is een Belgisch online platform dat de samenwerking tussen IT/digitale freelancers en bedrijven faciliteert. Beelance focust op de ‘perfect match’ tussen de schaarse IT-talenten en bedrijven die op een flexibele manier IT- talenten willen werven. Laurent-Philippe Ham is mede-oprichter en zaakvoerder van deze jonge startup, met inmiddels al 11 mensen aan boord. Een gesprek over zijn inzichten en de dynamiek van de arbeidsmarkt in 3 lessen.


Dit artikel is deel van de reeks ‘De CEO spreekt’ waarin NextConomy CEO’s van organisaties aan het woord laat over hun visie op de toekomst van werk. Hoe zien zij de wereld van werk en de arbeidsmarkt veranderen, en hoe spelen ze hier op in? Zien ze kansen of eerder bedreiging? Welke inzichten delen ze?, …


Les 1: Luister altijd naar de noden van je klanten

Ik luister graag naar de noden van onze community van freelancers en ik vertaal hun wensen niet enkel in producten en diensten, maar ook in een ecosysteem van partners. Onze diensten en maximale service moeten het administratieve leven van de freelancer zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarnaast geven we hen ook kansen voor interactie en netwerking.

Maar gelijktijdig richten wij ons ook op de noden van de ondernemingen. Want een platform heeft altijd twee zijden en die moeten in evenwicht zijn. Het geeft geen zin om 10.000 freelancers te verenigen rond 10 beschikbare jobs!

Uiteraard is het de eerste bekommernis van elke freelancer om een job of een project te kunnen scoren.. Op een tweede niveau gaat het dan over connecties, interacties en een ecosysteem of community. Beelance wil uiteindelijk een volledig ‘freelance management systeem’ opbouwen en niet enkel een freelance marketing platform zijn.

Les 2: De toekomst is flexibel

De toekomst zal flexibel zijn of zal niet zijn. Dat geldt zeker voor onze ict-industrie. Flexibiliteit is hier echt wel de essentie voor elke lange termijn-samenwerking. Een opdrachtgever kan IT-freelancers nooit volledig  ‘purpose’ bieden want elke freelancer heeft zijn eigen drive en motivatie en zoekt en vindt zelf zijn eigen antwoorden.

It-bedrijven begrijpen dat ze zich op talent moeten baseren en niet op het statuut van werknemer of zelfstandige. Het statuut is slechts een middel. Wij  van onze kant willen de flexibele freelancer zoveel mogelijk professionele garanties geven en zijn sociaaljuridische risico’s maximaal beperken. We hebben niets aan een ‘uberisering’ van onze economie.

Les 3: Werken op afstand als antwoord op schaarste aan talent

In onze sector is de vraag naar talent heel groot. De pool van it-talent is echter klein en Iedereen vist in dezelfde vijver.  Maximale flexibiliteit en werken vanop afstand zijn dan echt wel noodzakelijk. Wij beseffen dat wij onze actieradius moeten uitbreiden. Daarom openen wij in Luxemburg en Zwitserland.

Om ook kwalitatief verder te kunnen groeien overwegen we een ‘peer to peer evaluatiesysteem’: nieuwe flexibele freelancers worden dan aanbevolen door ‘Beelancers’.

Voor de doorbraak van het coronavirus sprak iedereen over werken vanop afstand, nu weten we allemaal uit ervaring hoe het moet. De technologie heeft onze gewoonten enorm veranderd. Maar het is ook een kwestie van een verschillende maturiteit. Wij geloven in meer interactie tussen mensen ondersteund door tooling. De technologie moet de mensen dienen en niet omgekeerd.

In de nabije toekomst moeten we wel zoveel mogelijk lokaal blijven doen wat lokaal kan gedaan worden. Onze economische en industriële afhankelijkheid van andere landen moeten we beperken. Anderzijds is IT een globale taal: Iedereen in de sector spreekt Java of Oracle. Globaal kunnen werken zit dus ingebakken in onze sector. Het gaat hier dus om twee tegenstrijdige krachten.

Persoonlijk devies

Mijn persoonlijk devies als manager? Het is stom een ego te hebben. Het is beter om je te omringen met slimme mensen en vooral veel te luisteren. Ik ben niet bang om iets niet te weten of op mijn bek te gaan. Ik werk aan onze strategie en aan de samenwerkingsprojecten. Daar voel ik wel dat ik minder op mijn intuïtie mag afgaan. Ik moet meer vertrouwen op wat de data ons zeggen. Een sterke data governance wordt voor ons een sleutelopdracht!

 

Meer over Beelance

Philip Verhaeghe
Philip Verhaeghe is een onafhankelijk governance adviseur en een freelance redacteur over ondernemerschap en bestuur voor vakbladen, bedrijven en organisaties. Onderzoekt zowel de nieuwste trends als de klassieke uitdagingen die het verschil kunnen maken in de bestuurskamer of het directiecomité. Is als freelance redacteur ook actief voor onder meer Bestuurder”, “Guberna” en “Etion”. Werkte als algemeen secretaris voor VKW, het Instituut voor Bestuurders, Corgo en RNCI. Bekijk alle berichten van #Philip Verhaeghe