"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Voordelen en risico’s van projectsourcing

Projectsourcing zit in de lift. Dat zegt de beroepsfederatie Federgon. Maar wat is projectsourcing precies? Welke voordelen biedt het voor opdrachtgevers en freelancers? En wat zijn de risico’s?

“Projectsourcing is het laten uitvoeren van je projecten door externe specialisten”, steekt jurist sociaal recht bij Federgon Natasja Engels van wal tijdens de NextConomy Mini Learning Witboek van Project Sourcing van 22 juni 2021. “Die specialisten kunnen werknemers of freelancers zijn.”

Bij projectsourcing zijn er drie partijen: de opdrachtgever, het projectsourcingbureau en de specialist (lees in dit artikel: freelancer). De specialist voert de opdracht uit in onderaanneming van het projectsourcingbureau.

Projectsourcing heeft tal van voordelen voor een bedrijf. Maar ook voor freelancers biedt de samenwerking met een projectsourcingbureau tal van zekerheden.

Waarom projectsourcing?

“Projectsourcing heeft tal van voordelen voor een bedrijf. Door de digitalisering en de krapte op de arbeidsmarkt, kost het rekruteren van het juiste profiel heel veel tijd en geld. En wat als blijkt dat ze het verkeerde talent in huis hebben gehaald? Een projectsourcingbureau heeft de nodige expertise, kent de markt en is verantwoordelijk voor een goede match”, vertelt Natasja. “En door bepaalde processen zoals IT en HR uit te spenderen, heeft de organisatie meer ruimte om te focussen op haar core business.”

“Maar ook voor freelancers biedt de samenwerking met een projectsourcingbureau tal van zekerheden”, vervolgt Natasja. “Ze zijn zeker van een correct contract met de nodige garanties. Zo kunnen ze afspreken dat wanneer een project vroegtijdig afloopt ze een vergoeding of een andere opdracht krijgen.”

Strikt juridisch kader

“In principe is er tussen de freelancer en de opdrachtgever geen overdracht van werkgeversgezag. De  opdrachtgever mag wel instructies over het welzijn op het werk geven. Denk hierbij bijvoorbeeld over de geldende maatregelen rond Covid zoals waar men mag eten, met hoeveel men aanwezig mag zijn op de werkvloer …”, zegt Natasja.

“Daarnaast mag de opdrachtgever technische en operationele instructies geven, maar onder strikte voorwaarden. Het is voor de klant belangrijk dat hij overdracht van gezag vermijdt”, gaat Natasja verder.

Hoe doe je dat precies? “Zeg niet hoe de freelancer de opdracht exact moet uitvoeren, maar leg bepaalde te respecteren processen vast. Laat de externe niet prikken, maar leg deadlines op. Evalueer niet de freelancer, maar het project en de behaalde resultaten”, duidt Natasja.

Risico op schijnzelfstandigheid

Het grootste risico die freelancers kunnen lopen, is het risico op schijnzelfstandigheid. Je werkt onder het freelancestatuut, maar in de praktijk werk je als werknemer. “Je krijgt instructies over hoe je je werk moet aanpakken, je mag zelf niet kiezen wanneer je vrij neemt, je hebt een duidelijke functieomschrijving … dat zijn gevaarlijke signalen”, bevestigt Natasja.

De sancties voor schijnzelfstandigheid kunnen heel hard zijn. Stippel daarom als bedrijf een goede visie en beleid uit voor werknemers en voor externen.

“Een duidelijk contract is de eerste stap om dat te voorkomen”, tipt Natasja. “Spreek niet van een functieomschrijving maar van diensten, niet van een loon maar van een uurtarief of dagprijs, …”

“De sancties voor schijnzelfstandigheid kunnen heel hard zijn”, getuigt Natasja. “Denk maar aan een herberekening van sociale zekerheid, vakantiegeld, bedrijfsvoorheffing, … Stippel daarom als bedrijf een goede visie en beleid uit voor werknemers en voor externen.”

Lees ook:

Over de webinar

Heb je de webinar gemist maar wil je nog meer info over projectsoucring? Hieronder vind je de opname van de Mini Learning Witboek van Project Sourcing.

Meer informatie vind je ook op de website van Federgon.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert