SLUIT MENU

Als freelancer van bijberoep naar hoofdberoep: hoe pak je die stap goed aan? En wat komt er allemaal bij kijken?

Heel wat freelancers combineren een hoofdberoep met een bijberoep. De synergie kan inspirerend zijn, maar op een bepaald moment begint je bijberoep uit zijn voegen te barsten en wordt het steeds moeilijker om nee te zeggen tegen potentiële klanten. De stap om van je bijberoep je hoofdberoep te maken, flitst weleens door je hoofd. Maar hoe weet je nu of dat (financieel) wel haalbaar is? En wat komt er allemaal bij kijken?

Kantelmoment

Dorien Dingenen, ondernemersadviseur bij UNIZO: “Gevoelsmatig weet je ongetwijfeld wanneer je op dat kantelmoment zit. Wat je doet, doe je erg graag, het is je passie en je wilt er honderd procent voor gaan. Het vertrouwen in je eigen kunnen is er. Maar het financiële plaatje is het eeuwige struikelblok, want de hamvraag is natuurlijk wat er op het einde van de maand overblijft, en of je ervan kunt leven.

Als je al in bijberoep actief was, kun je daar misschien wel min of meer zicht op hebben, maar om effectief die stap te zetten, is het toch belangrijk om zwart op wit eens een haalbaarheidsstudie uit te schrijven. “

Tips voor een doordachte beslissing

 #1. Maak een organisatieplanning

“Eerst en vooral is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel je op het einde van de maand netto wilt overhouden enerzijds, en hoeveel uren je kunt en wilt factureren anderzijds”, zegt Dorien Dingenen. “Hou hier altijd rekening met het feit dat er ook heel wat uren kruipen in marketing, netwerking, opvolging, administratie … Zorg er ook voor dat je al je kosten in kaart brengt, zoals verzekeringen, auto, enz… want die vormen de bouwstenen van je tarief.

Op die manier krijg je een zicht op wat er nodig is om op het einde van de rit aan jouw gewenste nettobedrag te komen. Moet je daarvoor extra klanten zoeken? En hoeveel dan? Die kennis kan al helpen om een doordachte stap te maken.”

#2. Zoek een klankbord

Een goede rekenoefening maken en een bezoekje aan je boekhouder zijn zeker een goed idee, maar steek ook je licht eens op bij iemand die met een objectieve blik naar jouw plannen kijkt. Dat kan tijdens het traject Starten van UNIZO. Daarin ga je met een coach-adviseur na of je plannen in hoofdberoep haalbaar is. Belangrijk hierbij is dat niet alleen gekeken wordt naar de cijfers, maar vooral naar welke inspanningen daar tegenover staan. En of die haalbaar zijn. Een periode waarin je meer lijkt te werken dan wat anders, zullen zeker weleens tot de mogelijkheden behoren, maar op lange termijn is dat niet haalbaar.

Dorien Dingen: “Tijdens de haalbaarheidsstudie die we samen met starters maken, kijken we ook naar de balans tussen werk en privé. Want naast het werk zijn er uiteraard nog zaken om rekening mee te houden: gezin, hobby’s, ontspanning … Alles moet mooi in evenwicht zijn, om ook op lange termijn je plannen haalbaar te maken.”

#3. Kijk eerlijk naar jezelf

“Tijdens zo’n coaching druk ik kandidaat-ondernemers ook altijd op het hart om eerlijk te kijken naar zichzelf”, aldus Dorien Dingenen. “En na te gaan wie ze zijn als persoon, maar ook als ondernemer. Stel jezelf een aantal vragen: ‘Ben je iemand die actief op zoek gaat naar nieuwe klanten als het eens wat minder gaat?’, “Ben je bereid te netwerken?’, ‘Ben je stressbestendig?’ enz… Wees je bewust van je vaardigheden én je valkuilen.”

Heel wat zelfstandigen doen ook weleens beroep op loopbaancoaching om een beter zicht te krijgen op hun plannen én zichzelf. En of ze wel klaar zijn om de stap naar hoofdberoep te zetten.

Opgelet voor deze valkuilen

Eric De Clercq, coördinator van het freelance netwerk Love to be free van UNIZO, en organisator van de Freelance Fridays, geeft nog een paar tips:

  • “Freelancen heeft veel voordelen, maar het is ook een eenzaam bestaan. Je hebt geen collega’s meer om bepaalde zaken mee af te stemmen. Daar moet je mee om kunnen. Bouw een netwerk uit, niet alleen met bedrijven, maar ook met (gelijkgestemde) freelancers. Zo kun je waardevolle ervaringen en tips uitwisselen. Dat klankbord is goud waard.
  • Als je de stap wilt zetten naar hoofdberoep, zorg er dan voor dat je een financiële buffer hebt of probeer die zo snel mogelijk in te bouwen. Het ‘nadeel’ aan freelancen is dat je moeilijk een ‘recurrent inkomen’ kunt genereren, wat met een andere activiteit wel lukt. Indien je dus zonder opdracht(en) valt, heb je een buffer nodig om je maandelijkse kosten gedurende een periode te kunnen overbruggen. Een veelgehoorde vuistregel is 25.000 euro. Dat zou gedurende maximaal zes maanden je kosten moeten dekken. Veel hangt daarbij natuurlijk af van welke levensstandaard je jezelf hebt toegekend (wagen/loon/onkosten/…).
  • Hou rekening met hogere kosten. De boekhoudkosten zullen stijgen, zeker als je overstapt naar een vennootschap (wik met je boekhouder hier goed de voor- en nadelen af), maar ook je sociale bijdragen, die in bijberoep meestal beperkt bleven, schieten de hoogte in.”

Hier kun je je sociale bijdragen ook zelf berekenen. Lees ook hier.

Van bijberoep naar hoofdberoep: checklist

Heb je de beslissing genomen? Proficiat! We zetten even op een rijtje waar je best nog rekening mee houdt:

  • Werk je regelmatig in onderaanneming met een samenwerkingsovereenkomst? Lees dan zeker deze tips even.
  • Sparen voor je pensioen moet je nu zelf doen via een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen), IPT (individuele pensioentoezegging) of POZ (pensioenopbouw), afhankelijk van of je een eenmanszaak of vennootschap hebt.
  • Sluit de nodige verzekeringen af. Welke dat zijn, lees je hier.
  • Licht je sociaal secretariaat in dat je de overstap maakt, of laat je boekhouder dit doen.
  • Bereken alvast je sociale bijdragen.
  • Zet je algemene voorwaarden op punt en laat ze checken door een juridisch adviseur.

Je tarief berekenen, een juridische scan doen, een nacalculatie van een project waaraan je gewerkt hebt …? Deze tools kunnen je alvast op weg zetten. Op NextConomy vind je een handige tariefsimulator.

Misschien heb je recht op steun? Lees hier of dat het geval is.

Eén reactie op dit bericht

  1. Starten als freelancer van bijberoep naar hoofdberoep. Vertrouw je buikgevoel en kijk ook naar je cijfers. Wat is de evolutie van je omzet, welke reacties krijg je uit de markt, informeer je op voorhand, zoek rolmodellen en omring je. Je hebt recht op 7 uur persoonlijke begeleiding bij je overstap voor amper 80 euro als je de loopbaancheque van VDAB inzet.