"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandigen met pensioen: ontheffing van bijdragen

De regering wil alle zelfstandigen die met pensioen gaan, ontheffen van bijdragen. Zelfs indien ze hun activiteiten beëindigen voor de wettelijke pensioenleeftijd. Tot nu werden enkel diegenen die vervroegd op pensioen vertrokken, vrijgesteld. Dat meldde de zakenkrant l’Echo op 25 mei 2018.

Wetsontwerp

Het wetsontwerp is er gekomen nadat het Arbeidshof van Gent eerder al op een ongelijkheid in behandeling had gewezen. In oktober stelde men dat er objectief gezien geen verschil in behandeling kan zijn tussen zelfstandigen die vervroegd op pensioen gaan en zelfstandigen die met pensioen gaan nadat ze de wettelijke leeftijd bereikt hebben.

Vrijstelling van bijdrage

Het wetsontwerp heeft als doel om vanaf 2019 elke zelfstandige vrij te stellen van bijdrage in het kwartaal waarin de activiteiten worden gestaakt. Vandaag de dag wordt dit voorrecht enkel toegekend aan zelfstandigen die met vervroegd pensioen gaan of die hun activiteiten beëindigen in het kwartaal waarin ze hun wettelijke pensioenleeftijd bereiken.

Twee vliegen in één klap

Tegelijkertijd heft de regering een obstakel op aangaande de loopbaanverlenging. Zelfstandigen die hun pensionering uitstellen worden niet langer benadeeld.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy