"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
sociale bijdragen

Starterskorting op je sociale bijdragen: wanneer geldig?

Zodra je zelfstandige bent, betaal je elk kwartaal sociale bijdragen in ruil voor een reeks sociale rechten. Om die financiële last voor jou als starter toch iets draaglijker te maken, werd in het Zomerakkoord beslist om vanaf 1 april 2018 startende zelfstandigen een mooie korting te gunnen.

Het huidige systeem

Vóór je een onderneming start, moet je je als zelfstandige aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aan dat fonds betaal je elke drie maanden sociale bijdragen, die berekend worden op je belastbaar inkomen: het nettoloon dat je overhoudt na aftrek van je beroepskosten.

Het duurt uiteraard een tijdje voor je sociaal verzekeringsfonds je definitieve inkomen van een bepaald jaar weet. Daarom betaal je als zelfstandige eigenlijk ‘voorlopige’ sociale bijdragen, die worden berekend op je inkomen van drie jaar geleden. Als kersverse zelfstandige heb je die natuurlijk nog niet. Daarom betaal je automatisch de minimumbijdrage.

Vandaag bedraagt die minimumbijdrage voor starters 20,5% van het belastbaar jaarinkomen – wat concreet neerkomt op een 695 euro per kwartaal, geraamd op een jaarinkomen van 13.550,50 euro. Ook wanneer je inkomen onder die drempel valt, ben je dezelfde minimumbijdrage verschuldigd.

Goed nieuws: kortingen op komst

Ook al gaat het om een minimumbijdrage, voor jou als starter in hoofdberoep betekent dit vaak een flinke hap uit het budget. Daarom is in het Zomerakkoord beslist om die bijdrage vanaf 1 april 2018 fors te verlagen. Een overzicht van de wijzigingen:

Geschat inkomen 2018 Voorlopige bijdrage
< 6.997,55 euro 369,57 euro
Tussen 6.997,55 en 9.033,67 euro 477,10 euro
Meer dan 9.033,67 715,64 euro

Voor wie?

Let wel: de ‘starterskorting’ geldt echter niet voor élke starter. Je komt enkel in aanmerking wanneer je vanaf 1 april 2018 één tot maximaal vier kwartalen actief bent als zelfstandige in hoofdberoep. Ook bijberoepers die de sprong maakten naar hoofdberoep en meewerkende echtgenoten kunnen genieten van deze verlaagde minimumbijdragen.

Voorwaarde is wel dat zij in de loop van twintig kalenderkwartalen voorafgaand aan het begin van de activiteit geen zelfstandige in hoofdberoep waren.

Voer voor je boekhouder

Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je de korting aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds. Sowieso is het belangrijk dat je je boekhouder hierover contacteert. Want als je uiteindelijk méér verdient dan verwacht, dan mag je je achteraf aan een fikse herziening verwachten. Ben je dus van plan om te groeien, dan laat je je sociale bijdragen soms beter onveranderd.

Vragen over je sociale bijdragen als starter?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze startersadviseurs. Hij of zij helpt je graag op weg!

 

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies. Bekijk alle berichten van SBB